Tadiću i Nikoliću najviše glasova

Autor: Poslovni.hr , 07. svibanj 2012. u 22:30

Na izborima za srbijanskog predsjednika najviše glasova osvojili su kandidat koalicije predvođene Demokratskom strankom Boris Tadić i kandidat Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić, objavilo je u ponedjeljak srbijansko državno izborno povjerenstvo na temelju obrađenih gotovo 98 posto glasova birača.

Tadić je, po podatcima izbornog povjerenstva, osvojio 25,34 posto glasova, dok je Nikolića poduprlo 24,99 posto birača, a na trećem je mjestu kandidat koalicije oko Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić sa 14,24 posto glasova. Drugi krug izbora za predsjednika Srbije, u kojem će se za potporu birača najvjerojatnije boriti Tadić i Nikolić, održat će se 20. svibnja. Izborno je povjerenstvo na temelju obrađenih više od 97 posto glasova objavio kako je na parlamentarnim izborima koalicija oko Nikolićevog SNS-a osvojila 24,01 posto glasova ili 73 od ukupno 250 zastupničkih mandata, dok je koalicija oko Tadićevog DS-a dobila 22,07 glasova, odnosno 67 mandata.

S osvojenih 14,54 posto glasova na trećem je mjestu koalicija oko Dačićevog SPS-a, kojoj bi trebala pripasti 44 mandata, a potom dolazi Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice sa osvojenih sedam posto glasova, št im donosi 21 mandat.

U novi saziv parlamenta ulazi i koalicija “Preokret” okupljena oko Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića, koja je dobila 6,53 posto ili 20 mandata, kao i Ujedinjeni regioni Srbije (URS) Mlađana Dinkića sa 5,51 osvojenih glasova, odnosno 16 mandata. U Srbiji vrijedi izborni prag od pet posto glasova, a među izbornim listama koje ga nisu prešle nalazi se i Srpska radikalna stranka (SRS) Vojislava Šešelja. Kod manjinskih izbornih lista minimum za ulazak u parlament je oko 0,4 posto, pa će tako u parlamentu, s pet zatupničkih mjesta, biti Savez vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvana Pastora sa 1,77 posto osvojenih glasova.

Od manjinskih lista u parlamentu će biti i Stranka demokratske akcije Sandžaka – dr. Sulejman Ugljanin sa 0,72 posto, odnosno dva mandata, lista “Sve zajedno” sa 0,64 posto glasova, odnosno jednim mandatom, te lista “Nijedan od ponuđenih odgovora” također sa jednim mandatom, odnosno 0,59 posto osvojenih glasova birača. Konačni rezultati izbora, u skladu sa zakonom, trebaju biti objavljeni najkasnije u četvrtak.

(Hina/pd)

Komentirajte prvi

New Report

Close