Dobit upravitelja mirovinskih fondova prepolovljena

Autor: Tin Bašić , 12. lipanj 2012. u 22:00

Promatrajući relativne iznose, najveći pad dobiti imao je Erste (-58,6%), a najmanji Allianz ZB (-41,5%)

Društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima najviše su podbacila od cijele nebankarske financijske industrije. Prema podacima Hanfe za prvo tromjesečje, četiri društva koja upravljaju OMF-ovima imala su ukupnu dobit prije oporezivanja od 27,1 milijun kuna, što je gotovo upola manje nego u isto vrijeme lani kada je iznosila 53,6 milijuna.

Promatrajući relativne iznose, najveći pad dobiti imao je Erste (-58,6 posto), koji je u prva tri mjeseca zaradio 2,3 milijuna kuna, dok je najmanju korekciju zabilježilo Allianz ZB (-41,5 posto), čija je dobit iznosila 13,2 milijuna. To je društvo ujedno imalo i najveći pad u apsolutnom iznosu od 9,4 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani, dok je zarada Erstea manja za 3,2 milijuna. Dobit PBZ Croatia osiguranja bila je 3,6 milijuna (-56,9%), a Raiffeisena osam milijuna (-53,5%). Iako se imovina obveznih mirovinskih fondova svakoga mjeseca povećava, krajem ožujka iznosila je 43,3 mlrd. kuna, isplativost društava koja njima upravljaju postala je upitna. “Pitanje je isplati li se vlasnicima uopće držati društva za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima. Postavlja se pitanje hoćemo li imati godišnji prinos od 6%. Ne samo da su se smanjile naknade za upravljanje nego su se i povećali troškovi REGOS-a, što je srušilo dobit”, u neslužbenom razgovoru rekao nam je izvor jednog od društava. Upozorava kako je profit koji će oni generirati prenizak. “Troškovi se povećavaju i još će se povećati s obzirom na to da je posla sve više, morat ćemo zapošljavati nove ljude, a vlasnici tome nisu skloni. To nam je problem na duži rok. Nadam se da će se nešto promijeniti u budućnosti, ali ne vjerujem”, kaže naš sugovornik.

Situacija nije previše optimistična ni kod investicijskih društava. Krajem ožujka prošle godine bilo je 18 nebankarskih brokeraja koji su bili u gubitku 533.000 kuna, a ove je godine njih 13 poslovalo s ukupnim gubitkom od 428.000 kuna. Krvnu sliku brokerske industrije znatno je popravio Auctor koji je u prvom kvartalu zabilježio dobit prije oporezivanja nešto višu od milijun kuna. To je čak deset puta više nego u prvom tromjesečju prošle godine kada je dobit iznosila nešto manje od 100.000 kuna. Najlošiji rezultat imali su Abacus brokeri (gubitak od 1,48 milijuna kuna) koji su zbog likvidacije Credo banke i nemogućnosti da dođu do novca klijenata koji je bio na “računu 13” ugasili poslovanje. Nedavno je i brokerska kuća Utilis iz Čakovca prestala biti investicijsko društvo i preoblikovala se u vezanoga zastupnika. Hita vrijednosnice zabilježile su gubitak od 379.000 kuna, a u isto vrijeme lani poslovali su s dobiti od 93.000 kuna. Interkapital VP imao je dobit od 834.000 kuna, 22% više u odnosu na isto vrijeme 2011.

Komentirajte prvi

New Report

Close