Barroso najavio europski Hitrorez

Autor: Tomislav Oharek , 05. listopad 2013. u 11:21
Europska komisija više neće zatrpavati građane i biznis nepotrebnim propisima/FOTOLIA

Europska komisija više se neće baviti donošenjem često apsurdnih propisa poput pravilnog izgleda banana i obuće koju bi na poslu trebali nositi frizeri.

Europska komisija će pokušati ukinuti niz regulatornih propisa koji pokrivaju područja od šišanja kose do kvalitete tla.

Dio je to nastojanja predsjednika EK Joséa Manuela Barrosa da se Bruxelles manje petlja u pitanja koja mogu rješavati nacionalni regulatori te da se Komisija više posveti ozbiljnijim problemima.Kako je istaknuo Barroso ovo nastojanje Europske komisije za smanjenjem broja propisa odražava kulturološku promjenu načina na koji funkcionira Europska unija. Također je poručio kako će Komisija ubuduće pri donošenju propisa voditi više računa o njihovom utjecaju na poduzetništvo i građane Europske unije."Vjerujem da se Europska unija ne bi trebala petljati u sve što se dešava u Europi", istaknuo je Barroso i dodao kako bi donošenje takvih odluka trebalo biti "bliže građanima".

 

74posto

Europljana smatra da EU stvara previše propisa

Ipak, kako ističe The Financial Times, odluka o reviziji propisa nije se rodila spontano već je rezultat pritiska niza država članica, među kojima se ističu Velika Britanija, Nizozemska  i Njemačka. Naime one traže da Europska unija bude pragmatičnija pri donošenju propisa i , kad god je to moguće, prepusti taj posao vlastima država članica.Važno je i vrijeme iznošenja ove odluke, jer se Bruxelles zagrijava za europske izbore u svibnju iduće godine, na kojima se očekuje velik uzlet stranaka koje se opiru daljnjoj integraciji Europe. Njihovi vođe u Finskoj, Velikoj Britaniji, ali i drugim državama kao glavni argument koriste činjenicu da se golema bruxelleska birokracija nepotrebno bavi pitanjima popu pravilnog oblika banana.

Komisija im je u svibnju osigurala dodatno gorivo kada je u svibnju donijela propis o zabrani posluživanja maslinovog ulja u restoranima, odluke koja je tu instituciju dodatno osramotila, a koju je Barroso kasnije ukinuo. Barrosova inačica Hitroreza, nazvana Refit, uključuje reviziju reviziju mora europskih zakona te pojednostavljivanje, reduciranje i opoziv zakona i zakonskih prijedloga koji više nisu potrebni ili praktični.Komisija je tako već, primjerice, zatražila povlačenje prijedloga zdravstve zaštite na radu za europske frizere, prema kojem bi im bilo zabranjeno na poslu nositi cipele s visokom petom.

Okvirni prijedlog direktive o zaštiti tla kojim se europska birokracija bavi već osam godina, a koji ne odobrava niti jedna država članica, također će biti odbačen. Predsjednik EK ipak ističe kako je donošenje europskih propisa ključno u pitanjima proračuna i finacija, kao i ona koja uređuju zajedničko tržište Europske unije. Međutim, istaknuo je kako je dobar dio nepotrebnih propisa nastao zato što su ih gurale vlade država članica, a kako ih nisu mogle same provesti kod kuće, skrivale su se iza skuta Europske Komisije. "To se događalo i previše često", istaknuo je Barroso.

Komentirajte prvi

New Report

Close