Vrhunac vodenog vala stigao u Hrvatsku! Hoće li nanijeti štetu?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 13. lipanj 2013. u 15:33
Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Samo na području Vukovara u zečje nasipe nanizano je 75.000 vreća s pijeskom, postavljeno je 1500 metara boks-barijera i 210 metara vodenih barijera

Nakon što je na prijedlog direktora Hrvatskih voda Siniše Kukića župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić proglasio izvanredno stanje obrane od poplava, danas je na županijskoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje donesena odluka i o proglašavanju mjera neposredne prijetnje.

Vodostaji Dunava u Batini i Vukovaru kao i Drave u Osijeku rastu iz sata u sat. Na ulasku Dunava u Hrvatsku, u Batini, je u 14 sati vodostaj bio 770 centimetara i raste. U Vukovaru je u isto vrijeme vodostaj Dunava bio 693 centimetra, dok je Drava u Osijeku na 493 centimetara.

Prema Galićevim riječima, ova mjera odnosi se na ugrožena područja županije od poplava, a donesena je zbog ozbiljnosti situacije na terenu. Vodostaj Dunava kod Vukovara danas je u 10 sati iznosio 693 centimetra i još raste. Kukić kaže da se u idućih nekoliko sati može očekivati i da vodostaj prijeđe granicu od 700 centimetara. 

– Teško je davati bilo kakve prognoze. Ipak, možemo reći da očekujemo jedan od najvećih vodenih valova ikada viđenih u Hrvatskoj i na Dunavu. On bi do Vukovara trebao stići u subote poslijepodne. Za vikend bi vrh vodenoga vala napustio područje Hrvatske. Neke procjene kažu da će u vrijeme vrha vodenog vala vodostaj Dunava kod Vukovara biti između 720 i 730 centimetara. To je ekstremno visok vodostaj, ali još uvijek nije na razini vodostaja iz 1965. godine koji sa svojih 769 centimetara i dalje drži rekord – rekao je Kukić. Govoreći o do sada učinjenom, istaknuo je da su u Hrvatskim vodama iznimno zadovoljni svim poduzetim mjerama i radnjama te da Hrvatska spremno očekuje prihvat vodenog vala. 

Samo na području Vukovara u zečje nasipe nanizano je 75.000 vreća s pijeskom, postavljeno je 1500 metara boks-barijera i 210 metara vodenih barijera. Na području grada Iloka i naselja oko njega postavljeno je oko 30.000 vreća s pijeskom u zečje nasipe. Trenutačno u pričuvi imaju oko 25.000 vreća koje će biti iskorištene ukaže li se potreba. 

– Trebalo bi nam za svaki slučaj još oko 5000 vreća napunjenih pijeskom za pričuvu. Imamo osigurano i svog ostalog materijala. Angažirana su i tri helikoptera koja će se koristiti bude li potrebno – rekao je Kukić. Svi nasipi uz Dunav pod 24-satnim su nadzorom. Uz djelatnike Hrvatskih voda angažirane su i vatrogasne postrojbe, a najavljene su i pojačane policijske ophodnje. Milica Zebec, direktorica Vodovoda grada Vukovara, još jednom je izvijestila građane da je voda za piće na području grada i okolice ispravna za piće. – Voda je zdravstveno ispravna i nema mjesta za zabrinutost građana – rekla je Zebec. Prema neslužbenim informacijama sutra bi područja ugrožena poplavama trebao posjetiti i predsjednik RH Ivo Josipović.

Komentirajte prvi

New Report

Close