Vlada sprema lakše otpuštanje iz državne službe

Autor: Marija Brnić , 12. veljača 2014. u 22:00
Umjesto rješenja o namještenju ugovori o radu

Ministarstvo uprave radi novi Zakon koji ozbiljno smanjuje prava državnim službenicima.

Posljednjih dana Ministarstvo uprave priprema velike novine vezane uz zakon o državnim službenicima.

Kako nam je neslužbeno potvrđeno u Vladi, vjerojatno se neće ići u potpuno ukidanje tog zakona, što se navodno također razmatralo, nego se odlučilo za izradu posve novog prijedloga zakona, no kojim bi se status i prava zaposlenih u državnoj službi sveo na Zakon o radu. Za više od 60 tisuća državnih službenika, naime, primjenjuje se ovaj poseban zakon, kojim su umjesto standardnih ugovora o radu dobivali rješenja o namještenju. Tim je zakonom definiran i model napredovanja temeljen prvenstveno na godinama provedenima u službi, a manje na postignutim rezultatima i kompetenciji.

Ovako radikalne promjene u zakonu, pak, omogućile bi ne samo bolju poziciju u pogledu ukupnog troška financiranja državnih službenika, nego i bitno lakše otpuštanje iz državne službe, što je dosad i bio najveći kočničar u podizanju efikasnosti državne administracije. Novi zakon o državnim službenicima, kao uvod u dugo najavljivanu ozbiljnu i temeljitu reformu državne uprave, još uvijek je, kako se saznaje, u početnoj fazi i nije upućen na raspravu unutar vladinih radnih tijela. Sigurno je da će izazvati velik otpor, no sindikati zasad nemaju komentara. 

Komentari (7)
Pogledajte sve

Kevin Dutton naveo je nekoliko poslova koji najviše privlače psihopate. Prvo mjesto zauzeli su izvršni direktori, pa slijede odvjetnici, ljudi koje rade u medijskoj industriji (televizija i radio), prodavači, kirurzi, novinari, policajci, svećenici, dok su zadnje mjesto zauzeli državni službenici.

Zašto informatičari u državnoj službi? Zato jer je večina informatički nepismena i ne želi se informatički usavršavati. A što se tiče Zakona o državnim službenicima – zaštita nesposobnih, nestručnih zamagljivatora. Treba se prošetati po hodnicima i zaviriti u sobe državnih službenika, pa će se steči pravi dojam tko radi, tko zabušava i čeka mjesečnu zagarantiranu plaću

uh kad jasličari vide ovaj zakon odmah će biti pobuna sa demonstracijama i potpisivanjem peticija.

[emo_ooooo] Jao meni

New Report

Close