Restorani otvoreni do jutra prodavat će suvenire i tiskovine

Autor: Suzana Varošanec , 24. ožujak 2015. u 10:59
Liberalno rješenje za radno vrijeme u turističkoj sezoni/Grgo Jelavić/PIXSELL

Što donosi novi Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti?

Pozdravljamo intenciju da se Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti uskladi sa Zakonom o obrtu i da svi ugostiteljski objekti, neovisno o tome je li posrijedi obrt ili trgovačko društvo, moraju ispuniti uvjet stručne osposobljenosti ili majstorskog ispita. To znači da će po novome svaki objekt morati ispuniti taj uvjet, ili kao vlasnik, ili njegov zaposlenik, izjavio je za Poslovni dnevnik Krešimir Tomić, savjetnik za organizaciju rada cehova i sekcija Hrvatske obrtničke komore (HOK).

"Obrtnici više neće biti u neravnopravnom položaju jer se danas moraju toga pridržavati temeljem zakona o obrtu, dok trgovačka društva to ne moraju, što je na uštrb struke, pa su obrtnicima i troškovi poslovanja u startu zahtjevniji", kaže Tomić. Iz niza pozitivnih najava novoga zakona koji priprema resor ministra turizma Darka Lorencina, nakon što je jučer okončana javna rasprava, Tomić izdvaja i rješenje po kojem inspektori prilikom nadzora na licu mjesta više neće moći zbog manjih prekršaja zatvarati objekt. Umjesto toga, predviđa se edukativno djelovanje, uz mandatnu kaznu, a samo u slučaju ponavljanja istog prekršaja slijedile bi više kazne, pa i zatvaranje.

Posebno se liberalno rješenje predviđa za radno vrijeme u turističkoj sezoni jer će se jedinicama lokalne samouprave omogućiti da ugostiteljskim objektima koji inače rade od 6 do 24 sata (restorani i barovi) dopusti rad cijele noći. Propisivanje novog režima ovisit će o konkretnim turističkim potrebama gradova i općina u sezoni. Veliko je to unapređenje sadašnjeg rješenja prema kojem lokalne vlasti važeće propisano vrijeme mogu produljiti samo za dva sata. "HOK je želio da se predloženi okviri pomaknu za jedan sat, ali podržavamo pristup kojim se dobiva više", kaže Tomić.

Novo radno vrijeme kao mogućnost na temelju odluka gradova i općina predviđa se i za posebne manifestacije, primjerice, sajamove ili božićne blagdane. Sve to, ističe se u prvim ocjenama, bit će okidač za razvoj turizma u svakoj lokalnoj jedinici prema njezinim planovima, uključujući i dodatni porast sezonskog zapošljavanja, ali i samozapošljavanja. Naime, mali proizvođači i obrtnici dobivaju novi prodajni kanal jer se predviđa mogućnost da ugostitelji prodaju suvenire, umjetničke predmete te tiskovine u svojem objektu ako zadovolje uvjete iz zakona o trgovini. No, HOK se protivi izjednačavanju kazni fizičkih i pravnih osoba, što dosad nije bio slučaj. "To je nekorektno, suprotno sadašnjem zakonu. Uostalom, obrtnici odgovaraju cijelom imovinom", kaže Tomić. 

Komentirajte prvi

New Report

Close