ZAMP dijeli 84,5 mil. kuna, osam posto više nego lani

Autor: Saša Paparella , 25. srpanj 2016. u 22:00
Nenad Marčec, HDS ZAMP/A. M./PIXSELL

Prihodi od koncerata ozbiljne glazbe povećani za 47 posto.

Hrvatsko društvo skladatelja i stručna služba ZAMP objavili su poslovno izvješće za 2015. s dobrim rezultatima za ukupno 375 redovnih i preko 9000 pridruženih članova. Nenad Marčec, glavni direktor HDS ZAMP-a, ističe trend rasta prikupljenih naknada, uz istovremeno smanjivanje troškova poslovanja.

"HDS-ova Služba ZAMP u 2015. imala je najviše posla i obavila ga je najuspješnije dosad. Nastavlja se trend rasta prikupljenih autorskih naknada u gotovo svim razredima, kao i trend  pada troškova koje služba izdvaja prilikom prikupljanja istih", kaže Marčec.  Za gotovo 94.000 domaćih i stranih glazbenih autora i nositelja prava, HDS ZAMP je za raspodjelu osigurao 84,5 milijuna kuna, što je  8,52 posto više nego za prethodnu, 2014. godinu.  Još jednu godinu zaredom troškovi ostvarivanja prava su pali, pa su u 2015. iznosili  22,95  posto, a što u konačnici iznosi novu uštedu od 0,46 posto, naglašavaju u ZAMP-u.

Uobičajeno, najveći udio prikupljenih naknada otpada na prava javnog priopćavanja, tzv. mala prava. "Zahvaljujući sve uspješnijim i duljim turističkim sezonama, glazba se sve više koristi kao potpora ugostiteljskoj djelatnosti, a što je posebno vidljivo iz rasta prihoda za koncerte zabavne glazbe od 27 posto", ističu u ZAMP-u. Najveći su skok imali prihodi od koncerata ozbiljne glazbe- oni su povećani za čak 47 posto, dok je za glazbene priredbe prihod bio 15 posto većinego 2014. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close