Studija EIZ-a opravdala visinu ugovora HRT-a i ZAMP-a

Autor: Saša Paparella , 02. lipanj 2015. u 22:01
ZAMP naručio studiju koja daje za pravo gl. ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu/Patrik Macek/PIXSELL

ZAMP je od Ekonomskog instituta Zagreb naručio studiju po kojoj bi ekonomski opravdana cijena licence za autorsko pravo za HRT mogla biti i do 3,8 mil. eura godišnje.

Lanjsko potpisivanje 67 milijuna kuna vrijednog trogodišnjeg ugovora o prijenosu licence za autorsko pravo između HRT-a i HDS ZAMP-a izazvao je kritike pojedinih članova NO-a javne televizije.

Pritom se tvrdilo i da su vršeni pritisci kako bi HRT prihvatila takav, po njihovu mišljenju nepovoljan ugovor. Zbog toga je HDS ZAMP- kako bi se otklonile sumnje u poslovnu opravdanost zaključenog ugovora- od zagrebačkog Ekonomskog instituta zatražio izradu studije pod nazivom Određivanje ekonomski opravdane cijene licence za autorsko pravo za HRT. "Željeli smo biti potpuno sigurni u ispravne analize, vođene pregovore i korektno ponuđen ugovor HRT-u", navode u HDS ZAMP-u. Autori studije koju potpisuje Maruška Vizek pristupili su ocjeni visine naknade na tri različita načina- usporedbom tarifa europskih zemalja, usporedbom troškova izdvajanja za autorska prava javnih radija i televizija u odnosu na ukupne troškove te izravnim vještačenjem udjela glazbe u programima HRT-a.

"Sve tri vrste analize dale su isti rezultat:  naknada koju je HRT ugovorio s HDS ZAMP-om značajno je niža od europskog prosjeka, odnosno u poslovnom smislu – u korist je HRT-a", navode naručitelji te citiraju zadnji pasus izvršnog sažetka studije: "Na temelju sveukupne analize izvršene u studiji možemo stoga zaključiti da je prosječna tarifa za televizijski program HRT niža za 48 posto od europskog prosjeka te ju je moguće povećati do razine od 2,5 posto jer bi se ona tada približila prosječnoj vrijednosti tarife vrijednostima u ostalim europskim zemljama.  Istovremeno, prosječna tarifa za radijski program HRT niža je za 24 posto od europskog prosjeka i moguće ju je povećati do razine od 4,07 posto, kako bi se ona uskladila s prosječnom vrijednosti tarife u europskim zemljama."

U HDS ZAMP-u ističu da "rezultate  studije ne tumače i ne objavljuju s ciljem izmjene postojećih ugovornih odredbi s kojima je u ovom trenutku zadovoljan. Samo napominjemo da je ovime na najvišem stručnom nivou potvrđena opravdanost zaključenog ugovora i činjenica da je on, kao što smo od početka i tvrdili, povoljan i za HRT". U studiji Ekonomskog instituta navodi se da je cilj njihova istraživanja bio utvrditi ekonomski  opravdanu cijenu kolektivne licence za autorsko pravo za HRT.  U prvom segmentu napravljena je usporedba prosječne naknade za licencu za autorsko pravo za javne televizije i javne radio stanice u 25 europskih zemalja, a ustanovilo se da ukupno 18, odnosno 20 zemalja ima višu prosječnu tarifu od Hrvatske.

Nadalje stoji da "i kad bi se kao kriterij određivanja tarife koristila zastupljenost glazbe u programu", proizlazi da je postojeća tarifa za 35 posto niža. Navodi se i da je prosječni europski izdatak javnih televizija za autorsko pravo po stanovniku 1,31 euro, dok u Hrvatskoj na izdatke za autorsko pravo na glazbena djela javna radiotelevizija troši 0,7 eura po stanovniku.   "Na temelju sveukupne analize, možemo zaključiti da je navedene tarifa moguće povećavati maksimalno do one točke u kojoj bi ukupni izdaci HRT-a za autorsko pravo i za radijski i za televizijski program iznosili 3,8 milijuna eura", navodi se u studiji Ekonomskog instituta.

Počelo s postotkom

Prvi ugovor još iz 1992. 

Prvi ugovor između HDS-a i HRT-a potpisan je još 1992., a to su učinili tajnik Ivo Josipović i generalni direktor Antun Vrdoljak. Tada je dogovoreno da će se HDS-u uplaćivati po 2,5 posto od ukupno ubrane bruto radijske pretplate te 0,4 od ukupno ubrane televizijske pretplate. Od 2005. uveden je fiksni iznos od 21 milijun kuna. Taj se iznos s vremenom povećao sve do 25,5 kuna godišnje, odnosno 67,5 milijuna kuna na rok od tri godine. Toliko vrijedi zadnji u nizu sklopljenih ugovora između HDS-a i HRT-a o emitiranju autorskih glazbenih djela, a zbog kojeg je studija naručena.

Komentirajte prvi

New Report

Close