O pravima djeteta jasno i glasno!

Autor: Poslovni.hr , 16. studeni 2015. u 10:20
Foto: Petar Glebov/Pixsell

Večernjakov Tjedan dječjih prava započinje danas otvorenjem izložbe fotografija Vladimire Spindler, pod nazivom „Djeca imaju pravo na najbolji početak“.

U tjednu koji je pred nama različitim ćemo aktivnostima pokušati ukazati na prava koja djeci po rođenju pripadaju, a nemilosrdno se krše i to ne samo u zabačenim zemljama Trećeg svijeta već i u visokorazvijenoj zapadnoj civilizaciji; kolijevci kulture, znanstvenog napretka i drugih tekovina kojima se dičimo. 

Jesu li naša djeca svjesna svojih prava, znaju li ona da mora postojati netko tko će im omogućiti krov nad glavom, sigurnost, stabilnost, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu i ostale dobrobiti suvremenog svijeta? Znaju li da odlazak u kino ili kazalište nije privilegij niti nagrada za lijepo ponašanje, nego njihovo pravo? Jesmo li skloni na temelju vlastitog primjera ishitreno zaključiti da su današnja djeca razmažena i neodgovorna te da imaju previše prava, a nikakve dužnosti, dok je u stvarnosti slika posve drugačija? Na ova i mnoga druga pitanja pokušat ćemo dati odgovore u Tjednu dječjih prava kroz brojna druženja, radionice i susrete sa stručnjacima, ali i djecom koja će dobiti priliku izraziti svoje mišljenje i postaviti pitanja na koja žele dobiti odgovore.

Čitava manifestacija završava u subotu, 21. studenoga u podne, u KD Vatroslava Lisinskog velikim koncertom zborova zagrebačkih osnovnih škola na kojem će repertoarom po vlastitom izboru djeca na sebi blizak način – pjesmom – ukazati na teme koje su njima važne i o kojima žele glasno govoriti. 

Na koncertu će im podršku dati njihovi dragi gosti – Luka Bulić, grupa Elemental i Tony Cetinski. Pripreme za ovaj veliki događaj u punom su zamahu, a mi smo na trenutak prekinuli probu zbora OŠ Vladimira Nazora koji će na pozornici Lisinskog nastupiti uz podršku grupe Elemental.

– Djeca su izvrsna, drago mi je da smo prihvatili poziv na suradnju na ovom projektu jer je ispalo još bolje nego što sam očekivala – rekla je Remi, pjevačica grupe Elemental, dok je strpljivo dijelila autograme i slikala se sa svojim obožavateljima.

– S nestrpljenjem su iščekivali ovu zajedničku probu – kroz smijeh je branila svoje štićenike voditeljica zbora i profesorica glazbene kulture Petra Biskup. Mi samo možemo dodati da se nadamo da im je uz autograme i selfieje u trajnoj uspomeni ostao barem djelić energije i jasne poruke koju je Remi poslala – za svoja prava dužni smo se boriti!


U subotu budite s djecom u Lisinskom!

Dođite u subotu, u 12 sati u Lisinski i podržite mlade u njihovoj borbi za bolji svijet u kojem ćemo se s nevjericom sjećati vremena u kojima smo se za prava djece morali boriti. Nastupit će zborovi devet zagrebačkih osnovnih škola: OŠ Zapruđe, OŠ Mate Lovraka, OŠ Ive Andrića, OŠ J. J. Strossmayera, OŠ Gornje Vrapče, OŠ Ljubljanica, OŠ Lučko, OŠ Vladimira Nazora, OŠ Vrbani.

Komentirajte prvi

New Report

Close