Novcem središnje banke Orban kupuje mađarske medije?

Autor: Saša Paparella , 26. travanj 2016. u 22:01
Po medijskim su slobodama Mađari na dnu EU

Mađarski su mediji primili dva milijuna eura od zaklada povezanih s Mađarskom narodnom bankom, čiji je guverner prijatelj premijera Viktora Orbana.

Velike mađarske medije zadesio je val ostavki nakon otkrića da su primili oko dva milijuna eura od zakada povezanih sa Mađarskom narodnom bankom (MNB). Tako je najmanje desetero djelatnika utjecajnog news portala VS.hu, uključujući i urednika Olivera Lebhardta, otišlo nakon što je razotkrivena afera o tajnom trošenju novca središnje banke na stvaranje političkog utjecaja vladajuće stranke u mađarskim medijima.

Predstavnici središnje banke potvrdili su da je nekoliko zaklada povezanih sa MNB-om u zadnjih 18 mjeseci portalu VS.hu doznačilo više od 500 milijuna forinti. Taj je novac dodijeljen za izradu multimedijalnih sadržaja povezanih sa socijalnim i gospodarskim pitanjima. Andras Kosa, jedan od novinara koji su podnijeli ostavku, izjavio je kako doduše nema naznaka vanjskog uplitanja u rad redakcije, ali i da su ta otkrića nepopravljivo naštetila dojmu o nezavisnosti medija za koji je godinama radio. "Svota dodijeljenog  novca bila je iznenađujuće velika, a nedostatak javnog natječaja za potpore znači da netko mora odgovoriti na niz ozbiljnih etičkih pitanja", rekao je Kosa.

 Priča je razorkrivena nakon što je vlada premijera Viktora Orbana ranije ove godine pokušala prikriti kako središnja banka i njezine zaklade troše  novac. Gyorgy Matolcsy, guverner MNB i bliski Orbanov saveznik, 2014. je nagradio zaklade s više od 200 milijardi forinti.Afera je buknula tek nakon što je, neočekivanom odlukom, mađarski ustavni sud u ožujku donio odluku da svi izdaci središnje banke i njezinih zaklada moraju podlijegati istim zahtjevima transparentnosti kao i kod standardnih podjela javnih sredstava. Ta je sudska odluka podigla poklopac sa izdašne potrošnje od strane središnje banke, za koju se procjenjuje da je u posljednjih nekoliko godina napravila 1,7 milijardi eura profita.

Od toga se većina odnosi na prihode od valutnih operacija, odnosno poslovanja tijekom programa obvezne pretvorbe za devizne kredite 2015. Ovaj je događaj također oživio zabrinutost zbog stanja medijskih sloboda u Mađarskoj, po kojima  ta zemlja dijeli 24. i 25. mjesto od 28 zemalja EU-a po kriterijima određivanja slobode medija koje imaju Freedom House i Reporteri bez granica. I vlasništvo nad mađarskim medijima iznimno je neprozirno, jer su vlasnici nerijetko off-shore tvrtki s nejasnom strukturama.  Medijski analitičari u Mađarskoj također upozoravaju na pristranost u raspodjeli vrijednog javnog oglašavanja, koje uglavnom završava u provladinim medijima, no sumnje u više izravne potpore prema određenim medijskim grupama uvijek je teško dokazati.

Osnovan u 2013, pšortal vs.hu brzo je stekao reputaciju odličnog web proizvoda koji izvještava iznimno dubinski i kritički.  Njegov urednik Oliver Lebhardt nakon izbijanja afere je rekao da nije bilo ničeg nepravilnog u novcu koje je tvrtka primila, a što dokazuje temeljem nekoliko javnih web projekata koje su financirale zaklade povezane sa središnjom bankom.  "Ne postoji ništa čega bi se trebali sramiti", rekao je Lebhardt u izjavi lokalnim medijima.

Prikriveno vlasništvo

New Wave se širi po medijima
Popularni portal vs.hu u vlasništvu je New Wave medija Kft, holdinga koji također posjeduje news portal Origo.hu, te je u pregovorima za stjecanje tjednog poslovnog magazina Figyelo. Bilo je nekih medijskih nagađanja o tome da li je tvrtka New Wave u vlasništvu Tamasa Szemereyja, člana vladajuće Fidesz stranke i rođaka guvernera Gyorgyja Matolcsyja. Međutim, iz holdinga  New Wave stiglo je priopćenje u kojem se tvrdi da Tamas Szemerey nije njihov tajni vlasnik.

Komentirajte prvi

New Report

Close