‘Ne bojim se konkurencije, Super TV će dobiti koncesiju’

Autor: Majda Žujo , 22. srpanj 2013. u 20:02
Super TV ĆE Hrvatskoj dati što joj treba, kaže Zvonimir Kabelka/D. Puklavec/PIXSELL

Prije deset godina zbog jednog glasa manje Net TV je izgubio koncesiju koja je tada dodijeljena RTL-u. Sada im je konkurent grčka Antenna.

Net TV ponovo je utrci za nacionalni televizijski kanal. Za dva tjedna Vijeće za elektroničke medije trebalo bi odlučiti o dobitniku koncesije za opći televizijski program, a ako je suditi prema medijskim napisima, najveći konkurent Net-ovoj Super TV je grčka Antenna.

No Zvonimir Kabelka, direktor Net TV-a, ne boji se jake konkurencije, jer smatra da njegova televizija Hrvatskoj može ponuditi puno više. "O konkurenciji sve najbolje, no mislim da mi u puno kraćem vremenu možemo pokrenuti televiziju. Imamo gotovu infrastrukturu, suvremenu digitalnu opremu, a u Zagrebu upravo uređujemo novi prostor. Nema razloga da se favorizira strani kapital i strance. Žalosno je da uvijek želimo vjerovati strancima, a ne želimo vjerovati domaćem kapitalu", poručio nam je optimistični Kabelka. Razlog za to daje mu 18-godišnje iskustvo u televizijskom poslu, liderska pozicija na regionalnoj razini, ali i programski koncept koji će, kaže, biti potpuno drugačiji od Net TV-a.

 

Kabelka

Javna televizija se previše okreće trenutnoj vlasti, a druge televizije su okrenute komercijalizaciji. I pri tome jadikuju, a nisam siguran da za to imaju razloga. Siguran sam da postoje načini na koje pokrivaju svoje minuse

"Program Super TV-a, s kojim se natječemo za nacionalnu koncesiju, nema nikakve veze s programom Net TV-a. U natječaj smo ušli sa suvremenim televizijskim konceptom u kojem je preko 40 posto vlastite produkcije. Hrvatsko gledateljstvo je jako zahtjevno, ali kroz Super TV ćemo im dati ono što im treba", priča nam Kabelka dodajući kako se radi o programu koji je mješavina javnog i komercijalnog."Javna platforma društvenih zbivanja u Hrvatskoj još uvijek nije dovoljno popraćena. Želimo dati prostora svim bitnim društvenim čimbenicima, a posebno civilnim društvima te kulturnoj sceni – hrvatskim filmskim i dramskim umjetnicima, skladateljima i glazbenicima. Planiramo i zanimljiv jutarnji program", nabraja Kabelka. Da bi to ostvarili planiraju uložiti oko 35 milijuna eura vlastitog novca. Ipak, u financiranju televizije njemu i ostalim suvlasnicima Net TV-a (kojih je 15-ak) dokapitalizacijom bi mogli pomoći i domaći poduzetnici zainteresirani za ulazak u suvlasništvo. Među njima se možda nađe i neka poznatija tvrtka, no Kabelka to nije htio potvrditi.

"Prvo želimo dobiti koncesiju za koju mislimo da nam pripada, a onda ćemo vidjeti", odgovorio nam je kratko. Iako na malom hrvatskom tržištu već postoje tri nacionlane televizije općeg programa Kabelka misli da mjesta ima za još jednu. Smatra da gledatelji nisu zadovoljni onime što im nacionalne televizije nude. "Javna televizija se previše okreće trenutnoj vlasti, a druge televizije su okrenute komercijalizaciji. I pri tome jadikuju, a nisam siguran da za to imaju razloga. Siguran sam da postoje načini na koje pokrivaju svoje minuse", dodaje Kabelka. U prvoj godini nova Super TV bi trebao zaposliti 50 ljudi: novinara montažera, snimatelja i tehničara, a do četvrte godine emitiranja, televizija bi trebala zaposliti ukupno 80 ljudi."Moramo razmišljati i o multimedijalnosti pa ćemo paralelno razvijati i portal što također uključuje zapošljavanje još nekoliko djelatnika", poručuje Kabelka. 

Lideri u regiji, žele nacionalnu razinu

Prije deset godina Net TV se natjecao za nacionalnu koncesiju i izgubio od RTL-a. Od deset ponuditelja, među kojima su bila zvučna imena poput News Corpa, Ruperta Murdocha, Net TV je bio jedini domaći ponuditelj. "Uspjeli smo ući u finale s RTL-om koji je pobijedio za jedan glas. Imali smo vrlo kvalitetnu prijavu tada, a neke od njih prenijeli smo i u novu ponudu", kaže nam Kabelka koji je u drugi pokušaj dobivanja koncesije išao i prije dvije godine, no tada je bilo riječ o specijaliziranom kanalu, a Net TV je ispao iz natječaja zbog nepotpune dokumentacije. Prije 18 godina Net TV je dobio koncesiju u gradu Kutini. Zatim su prešli na županijsku pa regionalnu koncesiju, da bi se, zajedno s Dalmatinskom televizijom povezali u Mrežu. "U regiji držimo lidersku poziciju, a nacionalna koncesija je logičan zaključak naše priče", kaže Kabelka.

Komentari (1)
Pogledajte sve

podrska

New Report

Close