Lidl potpomogao otvaranju kina u Malom Lošinju

Autor: Božica Babić , 14. listopad 2015. u 10:28
Goran Filipović, član Uprave Jadranke, Boris Lukšić, predsjednik Uprave Lidl Hrvatska, Gari Cappelli, gradonačelnik Malog Lošinja i Zoran Leitner, predsjednik Uprave AdriaOil

Kino se vratilo u Mali Lošinj, u ovaj četvrtak održava se otočna premijera nagrađivanog Matanićeva Zvizdana.

Akcija Veliko kino za Mali Lošinj ovaj tjedan ulazi u svoj veliki finale. Nakon višegodišnje apstinencije i nemogućnosti gledanja filmova u kinodvorani Lošinjani će 15. listopada u obnovljenom prostoru uživati u otočnoj premijeri nagrađivanog Zvizdana Dalibora Matanića.

Iza ove inicijative, itekako važne za društveni život lokalne zajednice, u svibnju ove godine stali su trgovački lanac Lidl Hrvatska i grad Mali Lošinj, a potporu su dale i tvrtke Jadranka i AdriaOil te Ministarstvo kulture. Vrijednost projekta veća je od 800 tisuća kuna, a donacijska sredstva prikupljana su između prvog svibnja i 31. kolovoza. Akcija se tijekom spomenutog razdoblja provodila u Lidlovoj trgovini u Malom Lošinju na način da se od svakog plaćenog računa namjenski izdvajala po jedna kuna za obnovu dvorane i kupnju suvremenog projektora.  

Zgrada u kojoj se nalazi kinodvorana sagrađena je još 1904. za potrebe kazališta "Giuzepe Bonetti". Raspolaže sa 400 sjedećih mjesta i u tom su se prostoru sve do početka drugog svjetskog rata izvodile kazališne predstave, manje opere i mjuzikli. Prvi film u tom objektu Lošinjani su imali prigodu odgledati također davne 1928. No, kako je tada kinoprojektor bio bez tona sve su se filmske predstave dodatno pratile glazbenom podlogom glasovira ili violine dok je za pokretanje vrpce na projektoru korišten petrolej.

Mali Lošinj je tijekom te 1928. naknadno dobio još jednu kinodvoranu, no ratni vihor drugog svjetskog rata zatvorio je oba objekta na dulje vrijeme. Zgrada je otvorena i adaptirana tek 1954. i sve do 1979. lošinjsko kino Vladimir Nazor poslovalo je samostalno, a onda je integrirano u portfelj Pučkog otvorenog učilišta. Zastarjela oprema uz splet još nekih okolnosti presudile su lošinjskom kinu prije nekoliko godina kada se odvrtio posljednji film u tom javnom prostoru. Osim što će obogatiti kulturni život lokalnog stanovništva novo kino uklopit će se svakako i u turističku ponudu otoka Lošinja i Cresa dok grad ambiciozno najavljuje kako, kada su u pitanju premijere, njihovo kino neće ostati na margini filmskih zbivanja. 

Komentirajte prvi

New Report

Close