Sve nacionalne televizije u RH bilježe gubitke. Je li nam potrebna nova?

Autor: Majda Žujo , 03. srpanj 2013. u 11:12
Sve nacionalne televizije u Hrvatskoj bilježe gubitke/FOTOLIA

Grčka medijska grupacija, splitska televizija Kanal 5 (K5) te Super TV Nezavisne televizije (Net TV), natječu se za koncesiju.

Grčka medijska grupacija Antenna, splitska televizija Kanal 5 (K5) te Super TV Nezavisne televizije (Net TV) glavni su u utrci za novu opću nacionalnu televiziju u Hrvatskoj.

Njihove ponude službeno su otvorene jučer na sjednici Vijeća za elektroničke medije (VEM), a za mjesec dana donijet će se odluka o pobjedniku. Osim općeg nacionalnog programa, Hrvatska će tada dobiti i koncesionara nove specijalizirane nacionalne televizije, za koju se natječu RTL kockica, odnosno RTL-ov program za djecu i mlade te specijalizirani zabavni program Nove TV nazvan Nova Pro.

 

450tisuća

kuna godišnje se plaća koncesija za nacionalnu televiziju

Prisutnost u regiji
Ponude pristigle na natječaj za koncesiju službeno je jučer otvorio Zdenko Ljevak, predsjednik Vijeća za elektroničke medije, no njihov sadržaj nije bilo moguće provjeriti. O njemu se za sada može suditi tek po ljepoti pomno dizajniranih korica ponuda koje su po svojoj debljini ispisane i na tristotinjak stranica. Gotovo svi ponuditelji već su prisutni na hrvatskom televizijskom tržištu, osim grčke Antenna grupe koja je izazavala i najveći interes medija. Antenna je, naime, najveća grčka medijska grupacija prisutna na tri kontinetna, a 100-postotni je vlasnik Prve Srpske televizije u Srbiji, crnogorske Prve Televizije te slovenske Planet TV. Vlasnik grupacije je grčki milijarder Minos X. Kyriakou, a osim medijskog carstva Kyriakou je vlasnik i dviju naftnih kompanija, brodarske tvrtke u Singapuru, košarkaškog kluba Panellinos iz Atene te udjela u singapurskoj aviokompaniji. Stručna služba Vijeća u narednim će danima provjeriti ispunjava li njegova, kao i ostale televizije u natječaju, sve propisane uvjete.

Oni koji ih ispunjavaju ući će u daljnju proceduru, a Vijeće će do 1. kolovoza donijeti odluku o dodjeli koncesija. "Na odluku Vijeća, odnosno na mene osobno, najviše će utjecati kvaliteta programa, njegova ekonomska opravdanost te na koji način je moguće izrealizirati cijeli projekt", poručio je Ljevak, a dobitnik koncesije za nju će godišnje plaćati 450.000 kuna. Osim ponuda za nove nacionalne programe, ponudu za produljene koncesije Vijeću je dostavila i RTL televizija kojoj koncesija za program u multipleksu A ističe u travnju 2014. Toj je televiziji Vijeće lani dodijelilo nekoliko opomena zbog nepoštivanja odredbi koje se tiču informativnog programa, a zbog toga im je prijetilo i oduzimanjem koncesije. "Poslije treće opomene RTL je preinačila svoj informativni program i otada je dobila suglasnost Vijeća da poštuje koncesijske obaveze. RTL sada radi legitimno i legalno na hrvatskom tržištu", tvrdi Ljevak dodajući kako nema prepreke za njihovo  emitiranje.

Slabost tržišta
A već nakon raspisivanja natječaja za nove nacionalne televizije, u medijskim je krugovima počela rasprava je li nova nacionalna televizija uopće potrebna već krhkom televizijskom tržištu. Naime, sve nacionalne televizije u Hrvatskoj bilježe gubitke. Nova TV je 2012. zaključila s gubitkom od 5,97 milijuna kuna, HRT s gubitkom od 27,06 milijuna kuna, a RTL s čak 89,5 milijuna kuna minusa. Među ponuđačima za dobivanje koncesije, jedino je Nezavisna televizija poslovala s dobiti od 228.500 kuna te Kanal 5, koji je u 2012. ostvario dobit od 48.900 kuna. "Ukoliko netko ponudi kvalitetan program i 'garanciju' onoga što zakonom mora ponuditi, ući će u konkurenciju tržišta. Posluju li televizije s gubitkom ili dobitkom to je njihov, odnosno gospodarstveni problem. Ona televizija koje ne može poslovati, ona će se morati ugasiti. U našem su fokusu gledatelji i slušatelji i mislimo da tržištu treba dati još kvalitetnih programa. A onaj tko ne zna voditi biznis, taj će propasti", poručio je Ljevak. U Vijeću su jučer otvorene ponude i za koncesiju za lokalnu televiziju koja pokriva tri sjeverozapadne županije. Za nju je pristigla samo jedna ponuda, i to Varaždinske televizije, koja i sad emitira na tom području. Za koncesiju za radijsku djelatnost na području Varaždinske županije također je pristigla samo jedna ponuda i to postojećeg koncesionara Radio Varaždina.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Mislim da je pitanje da li nam treba nova nacionalna televizija promašeno…nova nac. televizija donijet će nova radna mjesta, nove sadržaje, dodatni izbor gledateljima i pojačati konkurenciju, a i država će nešto na svemu tome zaraditi. Kamo sreće da i u svim drugim sferama društvenog i gospodarskog života postoji interes novih igrača za ulazak na tržište i stvaranje veće konkurencije.

New Report

Close