Hrvatska ima moćne medije i nemoćne novinare

Autor: Poslovni dnevnik , 10. prosinac 2015. u 22:00
Slavica Lukić/Danijel Berković /PIXSELL

Pravna nesigurnost novinara, prikriveno oglašavanje te sprega urednika i vlasnika medija glavni su neprijatelji slobodnog novinarstva, naglašeno je na tribini održanoj u zagrebačkom Novinarskom domu, prenosi portal HND-a.

"Slobodnih medija danas nema, ima samo slobodnih pojedinaca, ali i oni će ubrzo nestati zbog sudske prakse kakvu danas imamo", naglasio je kolumnist Novog lista Branko Mijić, podsjetivši na kolegu Dražena Ciglenečkog kojemu je prvostupanjski sud naložio isplatu odštete sucu Ivanu Turudiću u iznosu od 150 tisuća kuna zbog povrede dostojanstva, časti i ugleda te jake duševne boli.  

Novinarka Jutarnjeg lista Slavica Lukić rekla je da danas imamo slobodne medije u kojima radi gomila neslobodnih novinara. "Novinar mora birati između lojalnosti firmi i lojalnosti profesionalnim standardima. Novinari danas rade na pričama zahvaljujući svom entuzijazmu i svom slobodnom vremenu, a ne zato što im urednik to omogućuje. U Hrvatskoj ima puno cenzure, puno neotvorenih i zabranjenih tema. Nećete naći kritički tekst o Ivici Todoriću, o velikim operaterima, o velikim kompanijama.

Urednici, čak i kada su profesionalni, mogu odbiti tekst jer procjenjuju da će se redakcija teško nositi s posljedicama neke priče", kaže Lukić. Helena Puljiz, komentatorica T-portala, rekla je da Hrvatska ima "potpuno nemoćne novinare i moćne medije. Kontekst u kojem se to odvija strašan je zbog financijske situacije. Kriza je iskorištena da se istisnu oni nepodobni. Plaće u novinarstvu su jako male, od novinara se očekuje da ginu za javno dobro, a svakog trena mogu dobiti otkaz", kaže Puljiz. 

Komentirajte prvi

New Report

Close