HRT 'ukrao' Brazil korisnicima IPTV-a

Za HD prijenos prvenstva u Brazilu uskraćeno gotovo 600 tisuća korisnika HT-ova MAXtv-a, Iskon.TV-a, Vipnetova Vip.TV-a, B.Neta te Amis TV-a/Sanjin Strukić/PIXSELL Za HD prijenos prvenstva u Brazilu uskraćeno gotovo 600 tisuća korisnika HT-ova MAXtv-a, Iskon.TV-a, Vipnetova Vip.TV-a, B.Neta te Amis TV-a/Sanjin Strukić/PIXSELL

Od operatera tražili najprije 200 tisuća kuna, da bi zbog nedostatka interesa prepolovili iznos, no bezuspješno

Gotovo 600 tisuća korisnika HT-ova MAXtv-a, Iskon.TV-a, Vipnetova Vip.TV-a, B.Neta te Amis TV-a uskraćeno je za HD prijenos Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu, jer je HRT od svakog operatera zasebno zatražio jednokratnu uplatu 200 tisuća kuna da bi dobili prava prijenosa utakmica u HD kvaliteti, doznaje Poslovni dnevnik.

HRT je, istodobno, HD prijenos pustio besplatno preko obične antene pa sada, paradoksalno, građani mogu preko antena besplatno gledati utakmice iz Brazila u boljoj kvaliteti nego putem naprednih televizijskih usluga poput IPTV, web i mobilnih usluga, satelitske i kabelske TV.Kad su na Prisavlju shvatili da nijedan operater ne namjerava potpisati takav ugovor, jer bi on značio novo povećanje cijena korisnicima, traženi iznos su prepolovili. No, kako doznajemo, i dalje nijedan od operatera nije HRT-u potpisao te uvjete. Dobro upućeni izvor iz telekom branše objašnjava da HRT time radi protivno strategiji širokopojasnog interneta i umanjuje vrijednost njihovih televizijskih usluga.

Ističe da je to velik problem jer su upravo te usluge one na kojima operateri grade isplativost ulaganja u optičku i drugu naprednu fisknu infrastrukturu za brzi internet, a u koji i država planira ulagati pet milijardi kuna, djelom i novcem iz EU fondova. Na HRT-u su nam potvrdili da su tražili naknadu za "sekundarno emitiranje HTV2 HD signala" te da je visina naknade određena troškovima koje imaju za eksperimentalno emitiranje tog signala."Zasad ni s jednim IPTV operaterom nije potpisan ugovor o preuzimanju HTV2 HD signala, a navedena brojka od 200.000 kuna nije točna, ona je manja, no to je stvar poslovnog odnosa, pa nismo u mogućnosti iznositi konkretne brojke", odgovoraju s HRT-a. Problem s HD prijenosom nemaju jedino EvoTV Hrvatske pošte i TV usluga H1 Telekoma.

EvoTV se, naime, ionako gleda preko antene, a H1 Telekom je svojim ruterima ima ugređane DVB-T antene, pa nema potrebe HD signal prenositi preko fiksne i mobilne mreže, kao ostali operateri."Želimo naglasiti da H1 Telekom na svojoj IPTV platformi H1TV ne redistribuira HRT2 HD kanal, ali ga korisnici zbog DVB-T-a mogu pratiti", pojašnjavaju u H1. U Amis telekomu kažu da su sve pripremili da mogu prenijeti i HD signal korisnicima, ali "zbog poznatih razloga" to zasad nisu u mogućnosti. Slično su nam neslužbeno potvrdili u Vipnetu i B.Netu, dok su se HT i Iskon zasad ogradili od komentara.Na HRT-u neslužbeno komentiraju da HD prijenos smatraju dodatnom uslugom te da običan prijenos utakmica operateri već ionako rade. Na naš upit o ovom slučaju isti stav nam je naveo AZTN.

Operateri izračunali

'Ne isplati nam se žaliti'

HRT je lani u ožujku izbjegao kaznu AZTN-a zbog opstrukcije prijenosa svojih programa operaterima tako što je odustao od svojih zahtjeva. HRT je tada predložio, a AZTN prihvatio, da javna televizija svima mora pod jednakim uvjetima za sve platforme prodavati prijenos programa, i to po 20 puta nižoj cijeni od one koju je tražio od operatera DigiTV-a, koji je HRT i prijavio AZTN-u. U AZTN-u dodaju da znaju da je HRT objavio standardni cjenik, ali ne znaju poštuje li ga. Iz AZTN-a navode da im se u vezi s SP-om u Brazilu nitko nije žalio na HRT, pa su fokusirani na drugi nogometni spor: onaj protiv HT-a i Arene sport, koji navodno drže monopol na prijenose Lige prvaka, Europske lige i 1.HNL-a u Hrvatskoj. Operateri pak objašnjavaju da im se zbog mjesec dana Brazila ne isplati godinama suditi.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve