Sutra odluka o koncesionaru još jedne nacionalne TV

Autor: Saša Paparella (VLM) , 30. srpanj 2013. u 22:01
Natječe se i grčka Antenna, već prisutna u regiji

U onom najzanimljivijem multiplex programu B (opći program) u Vijeće za elektroničke medije ( VEM) stigle su četiri ponude- grčke Antenne, splitskog Kanala 5, Net TV te Nove pro, odnosno Nove TV.

Vijeće za elektroničke medije (VEM) u srijedu će javno objaviti odluke o davanju koncesija za novu nacionalnu televiziju.

Natječaj je bio raspisan 10. travnja, a VEM je zaprimio sedam ponuda na natječaju za koncesije.U multiplex programu A (opći program) pristigla je jedna ponuda, u onom najzanimljivijem  multiplex programu B (opći program) četiri ponude te multiplex programu D (specijalizirani kanali) još dvije ponude. Dobitnik koncesije za nju će godišnje plaćati 450.000 kuna.

Grci već pokrili regiju 
Grčka medijska grupacija Antenna, splitska televizija Kanal 5 (K5) te Super TV Nezavisne televizije (Net TV) i Nova Pro Nove TV  u utrci za novu opću nacionalnu televiziju. Osim općeg nacionalnog programa, Hrvatska će dobiti i koncesionara nove specijalizirane nacionalne televizije, za koju se natječu RTL kockica, odnosno RTL-ov program za djecu i mlade te specijalizirani zabavni program Nove TV nazvan Nova Pro. Gotovo svi ponuditelji već su prisutni na hrvatskom televizijskom tržištu, osim Antenna grupe, najveća grčke medijske grupacije prisutne na tri kontinenta. U Hrvatskoj susjednim zemljama vlasnici su Prve srpske televizije, crnogorske Prve Televizije i slovenske Planet TV. Vlasnik grupacije je grčki milijarder Minos X. Kyriakou.

Simonović nije u sukobu interesa?
U Agenciji za elektroničke medije nismo uspjeli dobiti odgovor na pitanje da li Robert Tomljenović, koji je predložen za novog člana VEM-a, ima vlasniče udjele u produkcijskoj kući Ring multimedia, članici Digitel grupe. Tomljenović naime još nije prošao saborsku proceduru, te se još ne vodi kao član VEM-a.Saznali smo da je članica VEM-a Gordana Simonović i dalje članica Upravnog vijeća Hine. "Iako je u Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa bilo rečeno da je Gordana Simonović u sukobu interesa, niti nakon dva mjeseca nismo iz Povjerenstva dobili pisano rješenje, pa smatramo da tu sukoba interesa nema. Mi niti na koji način ne reguliramo rad Hine pa nam nije jasno gdje bi tu bio sukob interes", rekao nam je jedan član VEM-a. 

Frekvencije

Multiplex A pokriva 98 posto 

Multiplex programi predstavljaju frekvencije na kojima se dodjeljuju koncesije. Multiplex A obuhvaća 98 posto frekvencijskog prostora, multiplex B 95 posto, te multiplex D 80 posto. Trenutno u multiplex A programu već pratimo RTL, Novu TV, te HRT1 i HRT2, u multiplex B programu RTL, Novu TV te HRT3 i HRT4, a u multiplex D programu CCN TV, DOMA i RTL2.

Komentari (1)
Pogledajte sve

U multiplexu B se nalaze HRT3, HRT4, RTL2 i Doma TV, a u multiplexu D SPTV, CMC i regionalne TV postaje.

New Report

Close