Preko Telekoma Slovenije, HT postaje gospodar regije

Autor: Bernard Ivezić , 20. kolovoz 2013. u 15:56
Ivica Mudrinić (Boris Ščitar/PIXSELL)

HT bi se kupnjom Telekoma Slovenije odmah proširio na sva tržišta jadranske regije izuzev Srbije.

Hrvatski telekom zainteresiran je za privatizaciju Telekoma Slovenije i aktivno prati tu prodaju, neslužbeno doznaje Poslovni dnevnik od izvora bliskih operatoru. Očekuje se da će prodaja Telekoma Slovenije biti jedna od najvećih akvizicija u jadranskoj regiji u idućih godinu dana, a trenutačno joj je glavni orijentir tržišna cijena slovenskog operatera koja iznosi 741,7 milijuna eura. Predmet prodaje, udio Republike Slovenije od 62,54 posto, na Ljubljanskoj burzi vrijedi 463,9 milijuna eura.

HT bi kupnjom Telekoma Slovenije povećao prihod za gotovo šest milijardi kuna, operativnu dobit za 1,8 milijardi kuna, neto dobit za nešto više od 320 milijuna kuna te dobio 4701 novog zaposlenika. Uz to, odmah bi se proširio na sva tržišta jadranske regije, izuzev Srbije, a prihod bi mu stizao čak i iz Gibraltara. Uz to, poboljšao bi mu se strateški značaj, jer je Telekom Slovenije najznačajniji veleprodajni operator u regiji.

Do informacije da je HT, a ne Magyar Telekom, glavni igrač u ovom poslu, došli smo nakon što je u subotu ljubljanski list Dnevnik objavio da slovenski ministar za infrastrukturu Samo Omerzel nije želio komentirati sadržaj tajnog sastanka s predstavnicima HT-a. Omerzel je odbio reći je li do sastanka došlo, ali je naglasio da s nikim iz HT-a nije pričao na temu Telekoma Slovenije “jer to pitanje nije u njegovoj nadležnosti”. Dodao je kako nije tajna da je DT zainteresiran za kupnju Telekoma Slovenije kojega je vlada Alenke Bratušek odlučila prodati zbog rupe u proračunu i stagnirajućih rezultata poslovanja.

Na naš upit o Telekomu Slovenije iz HT-a su nam poručili da ne komentiraju špekulacije. Maja Weber, direktorica odjela odnosa s javnošću HT-a kaže da su kontinuirano usmjereni na rast poslovanja.

“Nastavljamo pratiti i procjenjivati prilike za povećanje vrijednosti za naše dioničare”, kaže Weber. Nije pak željela komentirati vrlo živ interes HT-a za preuzimanja, koji je postao vrlo izražen unazad godinu dana, između ostalog i kroz pregovore o kupnji najveće hrvatske softverske kompanije IN2 grupe. Prema informacijama iz branše, HT je fomirao interni tim zadužen za akvizicije koji aktivno traži prilike ne samo u sektoru u Hrvatskoj, već i u komplementarnim područjima u regiji. Navodno, podršku tom timu dao je i Deutsche Telekom, a očekuje se da će upravo ti stručnjaci raditi i na preuzimanju Telekoma Slovenije.

U branši se navodi da osim pola milijarde eura u gotovini HT u natjecanju za Telekom Slovenije ima još jednu prednost – neokaljan imidž. Naime, Magyar Telekom, kojeg je DT prije protežirao u akvizicijama u regiji prije dvije godine morao je platiti 95 milijuna dolara odštete zbog korupcije nakon što je američki SEC otkrio da je kompanija podmićivala dužnosnike u Makedoniji i Crnoj Gori. No, upućeni dodaju da bi bilo krivo odmah zaključiti da će ova privatizacija biti brza i predvidljiva.

Interes za kupnju Telekoma Slovenije pokazuju i drugi igrači iz regije, a k tome da bi taj proces formalno započeo potrebno je da Slovenija pronađe konzultanta u privatizaciji, zatim raspiše tender, te objavi poziv za neobvezujuće ponude i konačno one obvezujuće.

Katarina Prešeren, voditeljica odnosa s  javnošću Telekoma Slovenije kaže da ne može komentirati postoje li prepreke HT-ovu preuzimanju udjela koji drži Republika Slovenija.

“Mi se kao kompanija ne želimo, niti možemo opredjeljivati za bilo kojeg eventualnog kupca i to su sve pitanja o kojima odlučuje slovenska Vlada, odnosno voditelj procesa privatizacije Slovenska odškodninska družba”, kaže Prešeren.

Dodaje da je za Telekom Slovenije odluka Vlade da im pronađe strateškog partnera “najbolje moguće rješenje”. Naglašava da će uprava operatora aktivno sudjelovati u procesu prodaje, odnosno da će u okviru svojih ovlasti brinuti o tome da proces prođe bez problema i bude transparentan, ali i da će brinuti da se zaštite interesi operatora

“Za Telekom Slovenije je dobar vlasnik onaj koji će ulagati u daljnji razvoj društva, osigurati radna mjesta i koji će znati iskoristiti znanje, iskustva i potencijal koji imaju naši zaposlenici za daljnje jačanje tržišne pozicije grupe u svim poslovnim segmentima”, pojašnjava Prešeren.

Financijski podaci ukazuju da, unatoč potencijalu, Telekom Slovenije posljednjih šest godina stagnira. Tržišna kapitalizacija pala je s 2,7 milijare eura 2007. godine na sadašnjih 741,7 milijuna eura. Prihod je lani pao za 3,8 posto na 793,1 milijun eura, operativna dobit za 5,5 posto na 241,6 milijuna eura dok je neto dobit porasla za 28,4 posto na svega 43,7 milijuna eura. Uz to, tržišni udjeli Telekoma Slovenije na domaćem tržištu stagniraju i nema naznaka promjeni trenda.

Inače, HT i Telekom Slovenije prije mjesec su dana pokrenuli prvu poslovnu suradnju ponudivši uslugu neograničenog interneta u roamingu u Hrvatskoj i Sloveniji.

Komentirajte prvi

New Report

Close