Gljadelkin preuzima kontrolu nad Hidroelektrom

Autor: Ana Blašković , 22. kolovoz 2016. u 22:00
S. Gljadelkin sa suprugom, Foto: PD

Ruski ulagač kupnjom novog paketa postao vlasnik 34,2 posto dionica, slijedi ponuda za preuzimanje.

Nakon Instituta IGH i Kupara, ruski investitor Sergej Gljadelkin krenuo je u preuzimanje kontrole nad posrnulom tvrtkom Hidroelektra niskogradnja.

Gljadelkin je prošlog četvrtka kupio 59.911 dionica Hidroelektre za 20,52 kune po dionici, čime je postao vlasnik 34,2 posto tvrtke i našao se u obvezi objavljivanja ponude za preuzimanje kompletne kompanije. Transakciju kojom je preskočio kontrolni prag za preuzimanje ruski ulagač platio je oko 1,2 milijuna kuna, a 60.000 dionica stiglo je iz trezora same Hidrolektre.

Nakon što Hanfa odobri ponudu, a pod uvjetom da ju i svi ostali dioničari prihvate i prodaju svoje dionice, Gljadelkina bi to stajalo još 8,5 milijuna kuna. Među većim dioničarima je i građevinska tvrtka Samoborka u čijem je vlasništvu 30.000 dionica, a prodajom kojih bi u preuzimanju dobila oko 615.000 kuna, dok bi na račun investitora Nenada Bakića stiglo 134.000 kuna računa li se da bi cijena u preuzimanju bila na razini prošlotjedne.

Hidroelektra je poslovanje prošle godinu zaokružiila sa 70 milijuna kuna gubitka, a od rujna 2014. nalazi se u procesu predstečajne nagodbe.
Za 30. kolovoza sazvana je glavna skupština na kojoj bi se trebalo izglasati smanjenje kapitala za pokriće nagomilanih gubitaka, a potom i dokapitalizacija samog Gljadelkina ‘teška’ 30 milijuna kuna, ili 20 kuna po dionici uz isključenje pravo prvenstva ostalih dioničara. Upis milijun i pol novih dionica očekuje se dva mjeseca nakon izglasavanja na glavnoj skupštini.

Komentirajte prvi

New Report

Close