Allianz velikim korakom gubi premiju, a CZO raste

Autor: Božica Babić , 13. svibanj 2016. u 15:01
Allianz i Croatia osiguranje još su prije godinu dana bilježili rast premije, Foto: Tatjana Tadić / Pixsell

Premija prvih pet društava rasla 104, a kod gubitnika manja 186 mil. kuna.

Croatia zdravstveno osiguranje (CZO) s rastom premije između travnja ove i lanjske godine sa 70,7 na 114,8 milijuna kuna, prema preliminarnim podacima Hrvatskog ureda za osiguranje, predvodi top listu uspješnih društava. Onu pak drugu listu, gdje su društva s iskazanim gubitkom premije, predvodi Allianz koji je travanj zaključio uz pad premije od čak 120 milijuna kuna ili gotovo 23 posto.

Potisnuto Croatia osiguranje

S ovakvim nepovoljnim učinkom Allianz je s prve pozicije potisnuo Croatia osiguranje (CO), društvo koje je u prva tri mjeseca 2016. imalo veći gubitak premije od Allianza, no travanj je zaključilo sa padom od 47 milijuna kuna. Zanimljivo je da su i Allianz i Croatia u travnju 2015. zabilježili rast premije na godišnjoj razini veći od sedam posto. Usto, Allianz je gotovo od dolaska u Hrvatsku bio perjanica industrije osiguranja s kontinuiranim rastom premije. Međutim, od lanjskog srpnja bilježi pad što sugerira kako je možda vrijeme za neki zaokret u poslovanju.

 

44milijuna kuna

rasla premija CZO

Dobar učinak osim CZO-a vezan je uz Generali čija je premija rasla sa 140 na 159 milijuna kuna. Slijedi Triglav s povećanjem premije sa 128 na 145 milijuna te Erste koje je ostvarilo uvećanje sa lanjskih 83 na ovogodišnjih 97 milijuna kuna. Top listu pet uspješnih društava zaključuje Wiener uz rast premije sa 189 na 199 milijuna kuna.

Lani sedam, sada pet

 

120milijuna kuna

pala je premija Allianza

Dok je lani sedam društava u travnju imalo pad premije, ove je godine takvih pet. Uz Allianz i CO na listi su još Uniqa kojoj je premija naspram lani pala 10 milijuna kuna, Grawe sa osam milijuna te Euroherc s milijun kuna. Ovakav rezultat Euroherca zapravo je povoljan s obzirom da je u paru sa sestrinskim društvom Jadranskim osiguranjem unatrag više od godinu dana redovito iskazivao dvocifreni gubitak premije što je posljedica liberalizacije cjenika na obveznim auto-osiguranjima. Jadransko je ovaj travanj završilo čak s pet milijuna kuna većom premijom nego lani, iznosila je 164 milijuna.

Ukupan premijski učinak 23 društva na kraju travnja iznosio je 3,3 milijarde kuna i bio 1,59 posto manji nego u travnju 2015. Travanj je donio negativne trendove i na neživotnim i na životnim osiguranjima. Na lepezi neživotnih osiguranja premija je dosegnula 2,25 milijardi kuna što je 0,2 posto manje nego lani dok je na životnim osiguranjima premija pala 4,4 posto, na 1,54 milijardi kuna. v

Komentirajte prvi

New Report

Close