Adris nudi 1,37 mlrd. kn za Croatia osiguranje

Autor: Božica Babić , 18. prosinac 2013. u 12:41
Ante Vlahović (Foto: Jurica Galoić/PIXSELL)

Adris grupa značajno je podigla prag za pojedinačnu cijenu dionice, što će biti presudno u odluci o izboru budućeg većinskog vlasnika.

Adris grupa, prema neslužbenim informacijama Poslovnog dnevnika, danas će dobiti zeleno svjetlo Vlade za preuzimanje Croatia osiguranja (CO), a kao epilog tog trgovanja u državni će proračun ući 1,37 milijardi kuna. Za ovakav rasplet presudila je, doznajemo, znatno bolja ponuda rovinjskog duhanskog giganta u odnosu na cijenu koju je Vladi RH za Croatiju paralelno ponudila poljska kompanija PZU.

Adris je u svom zaključnom iskazu navodno zajamčio platiti pojedinačnu cijenu od 970 eura po dionici što je više za 109,73 eura naspram cijene koju su Rovinjani bili prethodno izlistali kroz svoju neobvezujuću ponudu. Adrisova ponuda bolja je po dionici za čak 170 eura od konačne cijene koju je istodobno za dionicu Croatije, prema neslužbenim podacima, kroz svoju obvezujuću ponudu dala osiguravateljna korporacija iz Poljske.   

Za tržišnog lidera unutar hrvatske industrije osiguranja, podsjetimo, početkom jeseni u završnu utakmicu ušli su Adris i PZU dok je većinski vlasnik Croatia osiguranja, hrvatska Vlada ocjenjujući neobvezujuće ponude potencijalnih kupaca kao neprihvatljivu odbacila ponudu slovenskog Triglava.

Adris je u toj prvoj, neobvezujućoj fazi iskazao pripravnost otkupiti 132.267 dionica, što je 41,8 posto udjela u CO, te za taj paket Vladi iskeširati 104,5 milijuna eura. Usto je potvrdio kako je pripravan za dokapitalizaciju najstarije nacionalne osiguravateljne kuće još investirati 130 milijuna eura. U svojoj neobvezujućoj ponudi PZU je pak iskazao namjeru preuzeti 158.174 dionice ili, 50 posto Vladina portfelja u CO te za tu količinu dionica u proračun uplatiti 142,4 milijuna eura i povrh toga kroz dokapitalizaciju podignuti solventnost CO za 50 milijuna eura.

Nakon što je, odlukom Vlade iz utakmice isključen Triglav, Adris i PZU su odradili trotjedno dubinsko ‘snimanje’ poslovnih knjiga Croatije. Završetkom te zadaće oba su kupca sa svojim timovima krenula u slaganje mozaika temeljem viđenih svih dostupnih (ne)financijskih podataka Croatije te su svoje zaključne ponude u kabinet premijera Zorana Milanovića oba kandidata dostavila u ovaj ponedjeljak.

Presudna činjenica

Prema neslužbenim informacijama Poslovnog dnevnika Adris je promijenio taktiku i značajno podigao prag za pojedinačnu cijenu dionice, što će zasigurno biti presudno u odluci o izboru budućeg većinskog vlasnika Croatije. PZU je pak u završnom očitovanju cijenu dionice navodno spustio na samo 800 eura, čitavih 100 eura manje nego što je nedavno najavio kroz neobvezujuću ponudu. S obzirom da se navodno ni Adris, a ni PZU u ovotjednim predanim obvezujućim ponudama nisu predomislili vezano uz prvotno iznesene iznose koje su pripravni uložiti za dokapitalizaciju Croatije Adris je i u toj ‘kariki’ poentirao. Rovinjska je tvrtka od samog starta  iskazala kako će CO dokapitalizirati sa 130 milijuna eura dok je PZU za ovu namjenu ponudio tek 50 milijuna eura.

Linić zadovoljno trlja ruke

Činjenica da su se na premijerovu stolu za privatizaciju Croatia osiguranja našle dvije pristojno kvalitetne ponude dostatan je argument da Vlada danas doista i usvoji odluku o izboru budućeg vlasnika CO. Ponuda Adrisa, prema raspoloživim iako još uvijek neslužbenim podacima, konkretnija je naspram financijske opcije iza koje stoje Poljaci. Kroz cjenovno poboljšanu ponudu rovinjske grupacije iskristalizirani su uvjeti da ruke uz premijera Milanovića zadovoljnije trlja i resorni ministar Slavko Linić. Otvorivši s drugim krugom ocjenjivanja žustru utakmicu između Adrisa i PZU-a izborio je 24 milijuna eura više u državni proračun u odnosu na cjenike ponuđene kroz neobvezujuće ponude, a vjerojatnim izborom Adrisa s izlicitiranih 130 milijuna eura za dokapitalizaciju Croatije društvu je otvorio prostor možda čak i za neke akvizicije na tržištima regije.

Komentirajte prvi

New Report

Close