Zatvara se kompanija koja je u jednom trenutku vrijedila devet milijardi dolara

Autor: Bernard Ivezić , 23. lipanj 2018. u 10:00
FOTO: Van Tine Dennis/Press Association/PIXSELL

Elizabeth Holmes osnivačica je američkog startupa Theranosa, tvrtke koja je trebala napraviti revoluciju u industriji testiranja krvi teškoj milijarde dolara, a danas je primjer najvećeg varanja investitora u startupe u povijesti. Imala je sve, danas je čekaju kazne.

Mitologija startup ekosustava oduvijek je bila vrlo maštovita, ali puna mitskih bića koja su pozitivna. Kao i hrvatskim političarima, i startupašima je imperativ u komunikaciji bio isključivo optimizam neovisno o tome ima li on podlogu u realnim pokazateljima. Tako su najpoznatija startup mitološka bića jednorozi, startupi vrijedni više od milijardu dolara. Međutim, od ovog se tjedna u tu mitologiju uvrstilo i prvo mitsko biće negativnog predznaka: vampir.

Okupila je prave ljudi

Vampiri sišu krv. Izgledaju kao ljudi, ali zapravo za ljude i ne mare. Zanima ih isključivo ono što ljudi imaju i to žele za sebe. Ne treba ni posebno isticati da savršeno uspijevaju u okolišu koji se temelji na ispraznom i neutemeljenom optimizmu. Između dva optimista teško ćete samo tako razabrati koji je vampir, a koji potencijalni jednorog.

Elizabeth Holmes djelovala je kao potencijalni jednorog. Radila je kao potencijalni jednorog. Pričala je kao potencijalni jednorog. Jedini problem, otkrilo se kasnije, bila je vampir u koži jednoroga. Elizabeth Holmes osnivačica je startupa Theranosa, tvrtke koja je trebala napraviti revoluciju u industriji testiranja krvi teškoj milijarde dolara, a danas je primjer najveće prijevare investitora u startupe u povijesti.

Imala je sve. Pristojan izgled i veliki osmjeh. Pravo godište. Kad je pokretala Theranos bila je u dvadesetim godinama. Studirala je na najboljem mogućem fakultetu Stanfordu u srcu Silicijske doline. Pričala je najbolje parole: željela demokratizirati zdravstvo. Okupljala je prave ljude. Vrlo brzo, gotovo na samom početku, u upravu Theranosa dovela je bivšeg ministra financija SAD-a Georgea P. Shultza.

Nedugo zatim pretvorila je svoju upravu u all-stars tim, kako su je prozvali mediji. Primjerice, u upravi joj je bio i Dick Kovacevich, bivši predsjednik uprave Wells Farga. Kompaniju je pokrenula u travnju 2004. godine. U prosincu je primila investiciju od šest milijuna dolara. Do kraja 2010. primila je 92 milijuna dolara. No, sve do 2014. godine konkretnih pokazatelja o njenom radu nije bilo. Nisu bili dostupni.

Nevjerojatan rasplet

I onda su je odjedanput američki časopisi Fortune, Forbes i The New York Times proglasili “idućim Steveom Jobsom”, nakon što je krajem 2013. godine objavila partnerstvo s drugim najvećim lancem farmacija u SAD-u Walgreensom.

Plan je bio od Walgreensa stvoriti lokacije na kojima bi se prikupljala krv za testiranja. Iduće godine njenu tehnologiju za testiranje krvi počeo je koristiti čak i američki Karitas da bi godinu kasnije Wall Street Journal objavio prvu priču o tome da je uređaj za testiranje krvi, koji je razvio Theranos potencijalno neprecizan.

Početak je to gotovo nevjerojatnog raspleta priče koju je u knjizi Bad Blood o najvećoj startup prijevari dosad objavio novinar istraživač New York Timesa John Carreyrou. No, za razliku od Hrvatske, gdje se domaće institucije kao i naš startup ekosustav u nevjerici ne može suočiti s činjenicom da je jedan domaći osnivač startupa optužen za prijevaru investitora, konkretno osnivač Bouxtieja Renato Librić, u SAD-u su i prije sudskih procesa brzo reagirale državne institucije.

Zabrana rada 10 godina

Centers for Medicare and Medicaid Service je 2016. zatražio inspekciju Theranosovog laboratorija u Kaliforniji. Nakon toga su uslijedila upozorenja, zatim je Holmes dobila zabranu rada u industriji testiranja krvi od dvije godine. Reagirala je i industrija, jer Walgreens je zatim raskinuo ugovor s Theranosom. Reagirao je i FDA, zatim FBI pa SEC i državno odvjetništvo. Holmes sada zatvara startup, koji je u jednom trenutku vrijedio devet milijardi dolara. Kazna joj je da deset godina neće moći biti direktorica javne tvrtke i mora platiti pola milijuna dolara odštete.

Otkriveno je i da je zastrašivala zaposlenike, a one koji bi otišli optužila je za seksizam. Tražila je bezuvjetno povjerenje i nije dozvoljavala propitkivanje točnosti njene tehnologije. Zanemarivala je izjave stručnjaka da tehnologija koju želi razviti, barem danas, nije moguća.

No, hvalila se da je ima i bez ikakve zadrške javno lagala da nudi točne rezultate. Uglavnom, bila je izuzetno optimistična. No, potpuno bezrazložno. Mogli ste u njoj viziji vidjeti novog jednoroga, a zapravo ste gledali u vampira koji siše i krv i novac. Srećom po investitore u SAD-u, institucije i mediji odradili su svoj posao i izvukli njene laži da sagore na suncu.

Komentirajte prvi

New Report

Close