U odnosu na rujan dioničara Vupika sad je tri ekrana manje

Autor: Tomislav Birtić , 03. veljača 2013. u 22:00

Vlasnici 1000 i više dionica Vupika su 26. rujna držali 60.888, a 31. siječnja 82.401 dionicu.

Da bih izbjegao eventualne neugodnosti neću vam napisati što se sve vidi ispod top 10 ljestvice  dioničara Vupika. Kažem li to, moguće je da bi top menadžment moje kompanije opet dobio dva ili tri maila, gotovo identičnog sadržaja, razlika u dvije ili tri riječi, ma kao da ih je jedan autor pisao, samo su potpisnici različiti.

Ne kažem li, možda će me kritizirati da nisam shvatio tko se krije pod kojim skrbničkim računima, i eto vidite tko sve danas može pisati za novine, ni hijeroglife ne zna čitati. No, nešto valjda mogu napisati bez straha… Ne računajući deset najvećih dioničara, 26. rujna prošle godine 1000 i više komada imalo je 37 suvlasnika, a 31. siječnja ove godine ih je 41. Vlasnici 1000 i više komada izvan top 10 su 26. rujna držali 60.888, a 31. siječnja ove godine 82.401 komad. I, da sad dioničare ne brojim u komad, recimo da ih je 26. rujna bilo 42 ekrana, a prije koji dan 39, dakle, usudim se reći, značajno manje. Što me – savjet ne tražim, niti bih ga dao – raduje. Kao što me raduju i svi Vukovarci i ljudi iz tog kraja koji drže svoje pakete. Baš bih volio da oni najviše zarade. Naravno, nužno je imati na umu da sam možda pogriješio zbrajajući, to jest brojeći. I tako, dok se nadam da će se Vupika u nekoj budućnosti tržiti 10 do 30 milijuna kuna na dan, što je promet zbog kojega bih razmislio o prodaji neovisno o fundamentima, dva prijatelja me nasmijaše, ne baš do suza, ali stvarno smo se dobro zabavili.

Posudi… pa prodaj… pa kupi
Prvi mi reče da zna da će dionica Applea i dalje padati. Pitam ga, ako je tako siguran, zašto ne proda. On će na to da kako da proda dionicu koju nema. Kažem mu da posudi, pa proda, pa kupi jeftinije, a razlika u cijeni, minus kamata onomu od koga je posudio dionice, je zarada. Na što će on da je siguran da će dionica Applea padati i dalje, ali da svejedno neće uzeti pare. Nije rekao zbog kojeg principa.Drugi me je pitao što mislim o kompaniji Medical Marijuana. Prvi put čuo. Odmah odem na Google finance, i imam što vidjeti. Prvo, pink. Drugo, P/E 0,04. I cijena divlja otkako je grafa, dakle od 2009. godine. U dva dana, koliko sam je zbog prijatelja, koji je vidio neku reportažu na televiziji pa me pitao je li firma na burzi, gledao, cijena je pala 8 i po zatvaranju narasla 3 posto, da bi drugog dana, a radi se o trgovini od 17 do 23 centa, narasla 28 posto. Ne znam je li prijatelj to kupio, ali – savjet ne tražim, niti bih ga dao – ja nisam.

Mjesec koji ćemo pamtiti po polusatnoj nedostupnosti amazon.com, pad servera, Grossovoj kreditnoj supernovi, Faberovom pozivu na oprez (kao da P/E po Shilleru 23 nije dovoljan), u igri Naj portfelj završio sam na 12. mjestu od 270 natjecatelja, prinos dionica odabranih za virtualnu igru, 14 posto. Prijatelju koji se na sekundu zagrijao za Medical Marijuanu rekoh da bude oprezan, jer je samo nekoliko lošijih dana dramatično promijenilo odnos natjecatelja u plusu i minusu, na 163 prema 107; pomalo je zastrašujuće što najbolji američki siječanj od 1989. godine i nekoliko dana optimizma u Hrvatskoj radi od ljudskih očekivanja.Treći prijatelj se, zbog najboljeg siječnja od 1989. godine, čudio mom oprezu, čak je rekao da graniči s paranojom. Rekoh mu… Imaš Ackmana, teškog, red veličine, 10 milijardi dolara. Imaš Loeba, isto red veličine 10 milijardi dolara. Prvi kaže da Herbalife ide na nulu, drugi se kladi protiv njega. Što ti misliš?

Tko pobjeđuje?
Jesu li oni Einstein i Hawking na dosad nepoznatom terenu, a imaju dvije različite teze, ili su kao dva političara od kojih prvi kaže da su dva i dva tri, a drugi da su dva i dva pet? Pobjeđuje li tko je u pravu, ili tko ima veću vatrenu moć, više municije, ili, kako bi Duh Iz Banke rekao, tko ima teži uteg? Savjet ne tražim, niti bih ga dao, no svjestan sam koliki udio u nekim mojim nerealiziranim dobitima ima puki "time picking", svjestan taman toliko da, bude li sreće da realiziram neke snove, teško da ću u novoj partiji uložiti više nego što sam donio za stol na početku priče. Slažem se s velikim umovima da je investiranje vrlo dosadan posao. Usudim se reći da se s njima slažem – s razumijevanjem.

Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju ni na bavljenje dionicama. Autor posjeduje HDEL-R-A, IPKK-R-A, TUHO-R-A, KODT-P-A, HBAS-R-A, LURA-R-A, VPIK-R-A, VIRO-R-A, STTB (Makedonija), PLNM (Srbija) i HLF (NYSE).

Komentari (7)
Pogledajte sve

clanak bez veze. birticu mozes ti bolje. ostavi se samo tvojih dionica pa ne moras samo o njima pisati. kako si krenio jel to mozemo ocekivati i od tebe Blog?

http://www.tomislavbudak.com/hr/temeljni/partnerski-odnosi.html

.. i taj PE bi mogao biti 10 puta veci nakon slijedeceg FI tako da bi i taj argument mogao nestati…

..al tri ekrana… 🙂

g. Birtiću je najbitnije da zna tko je prodao kupio, a o poslovanju firme informacija niti u tragovima

Sve stane na PE.

Ajme.

Super način za pogubiti sve novce.

New Report

Close