U nove dionice sa i bez Žita?

Autor: Jadranka Dozan , 17. ožujak 2015. u 22:00

Usporedno sa završnicom natječaja za slovensko Žito, Zaba već radi na Podravkinoj dokapitalizaciji, no ishod sa Žitom za nju ne mora biti presudan

O dokapitalizaciji Podravke kojom bi se financirale nove investicije i/li moguća akvizicija govori se već jako dugo.

Skupština dioničara još je lani upravi dala blagoslov za povećanje temeljnog kapitala za 50 posto, tj. za izdavanje (do) 2,71 milijun novih dionica. Uz cijenu od oko 300 kuna, odnosno nešto ispod trenutne tržišne (i knjigovodstvene) vrijednosti, to bi značilo oko 800 milijuna kuna svježeg kapitala. A na približno toliko procjenjuju se i aktualni Podravkini projekti – s jedne strane pohod na slovensko Žito, za koje je natječaj    u završnoj fazi, a s druge Belupove investicije u dvije nove tvornice lijekova.

Ishod natječaja za Žito trebao bi se znati veoma brzo (do kraja mjeseca), a Podravka u njemu slovi za favorita u odnosu na konkurente (jedan litvanski fond te navodno slovenski Don Don). Prema procjenama financijaša, (i) za tu bi priču mogao biti ključan gard politike. No, premda je akvizicija Žita Podravki važan motiv za prikupljanje svježega kapitala, to ne mora biti i presudno za provedbu dokapitalizacije, iako nije svejedno kolike investicije kompanija ima na obzoru.

Na ponudi novih dionica već marljivo rade investicijski stručnjaci Zagrebačke banke angažirani od strane Uprave Podravke. U uvjetima jeftinoga novca, a usto i solidne pokazatelje zaduženosti, Podravki su danas otvorene razne opcije financiranja. To nije navažno za predstojeće razgovore, od onih s mirovinskim fondovima koji su odavno u niskom startu, do onih s predstavnicima države. U konačnici će i za jedne i za druge presudna biti cijena.

Komentirajte prvi

New Report

Close