Predsjedat
će EU iako ne vode ni državu

Autor: Tomislav Oharek , 09. listopad 2013. u 22:00

Trojka je Grke prisilila na poslušno provođenje rigorozne štednje zbog čega je podrška EU vrlo mala.

Siječanj iduće godine bit će u europskoj povijesti svakako zapisan kao jedan od apsurdnijih trenutaka. Naime, tada će Grčka, čije je gospodarstvo uništeno desetljećima nesposobne vlasti i rigoroznim mjerama štednje koje su toj državi nametnuli upravo EU, Europska središnja banka i MMF, preuzeti polugodišnje predsjedanje Europskom unijom. Naime, ova trojka je od te države napravila "rezervat" koji mora bespogovorno provoditi njegove direktive, a kako je to prema ocjeni većina Grka eutaniziralo demokraciju u njezinoj kolijevci podrška Uniji u toj zemlji je na vrlo niskim granama.

Smislenost predsjedanja Grčke EU-om, dovela su u pitanje dva njemačka parlamentarca, kršćanski demokrat Klaus-Peter Wilsch i liberal Frank Schäffler, što je jako uznemirilo Atenu na čiju su stranu odmah stali i pučani u europskom parlamentu. Jer unatoč tome što Grčka efektivno ne može upravljati svojom zemljom i poput okorjelog narkomana ovisi o "šutevima" novca koje joj dozira Trojka, ona je i dalje ravnopravna članica Europske unije i uživa ista prava kao i druge države te zajednice.

Grčka će se pak i tijekom svog predsjedanja EU-om držati dobro naučene mantre, pa je tako već najavljeno da će Atena za tu demonstraciju svoje državnosti i doprinosa europskoj zajednici ravnopravnih naroda potrošiti samo 50 milijuna eura i angažirati oko 150 državnih činovnika. Eto i to je velik uspjeh jer inače države za predsjedanje troše između 60 i 75 milijuna eura i angažiraju i do 250 birokrata.

Međutim, daleko od toga da predsjedanje Europskom unijom neće grčkom društvu donijeti i koristi. Naime, analitičari procjenjuju kako je upravo ta činjenica bila glavni okidač za uhićenje čelnika i uklanjanje s političke scene fašističke stranke Zlatna zora, koja je na krilima ekonomske krize okupljala sve više pristaša.

Komentirajte prvi

New Report

Close