Ovakav Zakon o golfu neće dugo opstati

Autor: Poslovni.hr , 17. prosinac 2008. u 22:00

Hrvatska je dobila zakon sa 16 članaka koji kao da je pisan po narudžbi kako bi se osigurala posebna prava za unaprijed poznate korisnike

Društvo za znanstveno istraživanje paraznanosti” (GWUP) iz Rossdorfa u Njemačkoj zaključilo je nakon analize 165 predskazanja poznatih vidovnjaka i komercijalnih astroloških publikacija za 2008. godinu da su vidovnjaci uglavnom – griješili. U moru krivih proročanstava najviše ih je bilo koja su se odnosila na propast svijeta, ali niti jedno nije prognoziralo financijsku krizu. Proročanstva za iduću godinu tek se očekuje, ali definitivno je jedno nehotično proročanstvo na najboljem putu da se ostvari. U svom hitu “Zimmer frei” kultni zagrebački bend Hladno pivo duhovito opisuje kako će lijepo biti u Hrvatskoj “Kad jednog dana turizam procvjeta i navale Švabe u rekordnom broju, a cijela zemlja će samo od ljeta živjeti kao bubreg u loju.“ Kada će i kako navaliti Švabe još nije izvjesno, ali po svoj prilici bi se sad, kad je na snagu stupio Zakon o golf-igralištima, mogao ostvariti stih “Slavonija će biti golf-teren“.

Bez natječaja
Doista je nevjerojatno da je protuustavan zakon poput ovog, koji ugrožava pravo vlasništva i poduzetničku slobodu, mogao proći kroz Sabor, ali i to se može shvatiti kao dodatni napor za promoviranje Hrvatske kao turističke zemlje. Nakon što je na otoku Sarku ukinut feudalizam, Hrvatska će se moći reklamirati i kao jedina feudalna država u Europi. Doduše, za razliku od monarhija, gdje obično vladari daju plemićke titule koje omogućavaju otimanje zemlje od kmetova, u Hrvatskoj će ta čast pripasti tijelima lokalne vlasti koja će odlučivati o graditeljima golf-terena. A ti graditelji će moći izvlastiti ljude koji bi se usudili ne prodati im zemlju potrebnu za gradnju terena. K tome, kako bi im se još malo izašlo u susret, zakon predviđa da Republika Hrvatska ili jedinice lokalne i regionalne samouprave moraju na zahtjev investitora po tržišnoj cijeni prodati bez provedbe javnog natječaja do 30 posto površine zemljišta potrebnog za formiranje neizgrađene građevinske čestice. Ako se tome doda još 20 posto površine koju će investitor steći oduzimanjem zemlje privatnim vlasnicima zemlje, ispada da je za gradnju golf-terena dovoljno imati samo polovicu ukupne planirane površine. Doista šteta da se slični propisi ne primjenjuju i kad je riječ o gradnji proizvodnih pogona ili komasaciji zemljišta za poljoprivrednu proizvodnju. Također, zakon ne definira kriterije po kojima netko može, a netko ne može graditi igralište za golf, tako da je otvoren prostor za diskrecijsko odlučivanje lokalnih uprava.

No, po svoj prilici, vladajuća većina u Saboru nije vidjela nikakav problem u tome, isto tako ni Ministarstvo turizma koje je zakon predložilo. Kad su u utorak prosvjedovali aktivisti nevladinih udruga kako bi upozorili na sve navedene propuste, Ministarstvo je izdalo priopćenje u kojem je istaklo da će prilikom gradnje golf-terena i drugih zahvata u prostoru u prvom planu biti očuvanost krajolika!? Također, u priopćenju je navedeno da je zakon donesen po hitnom postupku s obzirom na investicije koje su u tijeku i očekivanja dodatnih ulaganja u taj oblik turističke ponude. Lijepi i legitimni razlozi, ali nijedan od njih nema ikakvih zakonskih osnova za ovakav postupak. U poslovniku Sabora lijepo je navedeno: “Iznimno, zakon se može donijeti po hitnom postupku samo kada to zahtijevaju interesi obrane i drugi osobito opravdani državni razlozi, odnosno kada je to nužno radi sprječavanja ili otklanjanja većih poremećaja u gospodarstvu.“ Doduše, osobito opravdani državni razlozi su doista široka kategorija koja guta gotovo sve, ali ipak da se zahvaljujući golfu “može značajno produžiti turistička sezona“, teško da je među njima.

Turizam i interesi
Zanimljivo je i kako je golf od elementa razvojne strategije hrvatskog turizma naglo evoluirao do strateškog interesa Hrvatske. Neupitno je da golf može pomoći razvoju hrvatskog turizma, ali isto tako je neupitno da nema zemlje u demokratskom svijetu koja će interes jednog pretpostaviti interesu drugih građana. I u apelu nevladinih udruga niti jedna riječ nije izrečena protiv golfa i razvoja hrvatskog turizma, već isključivo protiv nepravednog zakona koji stvara dvije kategorije građana, odnosno firmi. I lijepo je da se nastoji napokon ponuditi nekakva strategija razvoja, ali doista je nejasno kako se moglo dogoditi da se onda jedan tako važan zakon donosi na brzinu, bez upoznavanja javnosti sa svim njegovim aspektima i prednostima koje donosi. Ako se baš željelo pomoći razvoj golfa, moglo se to izvesti na drugi način, počevši od smanjenja poreza na dobit za golf-terene ili uvođenja niže stope PDV-a na opremu za golf, možda i poticanja neke domaće proizvodnje opreme, osiguravanja poticaja… No, sve je to izostalo i od strateškog dokumenta Hrvatska je dobila zakon sa 16 članaka koji kao da je pisan po narudžbi kako bi se osigurala posebna prava za unaprijed poznate korisnike. Što je na to nagnalo stranku koja se nominalno treba najviše brinuti za poljoprivredno zemljište doista je teško pojasniti ako se ne posegne za, u najmanju ruku, zanimljivim tumačenjima koja uključuju mnogo toga nemoralnog. No, sigurno je da ovakav zakon neće moći opstati, samo je pitanje koliko će vremena dotad proteći i nadati se da neće opet hrvatski porezni obveznici nadoknađivati štetu koja je njime nastala.

Zorislav Antun Petrović
predsjednik je Transparency Internationala Hrvatska i član Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Komentirajte prvi

New Report

Close