Je li drama s EU potporama rezultat neznanja ili pogodovanja pojedincima?

Autor: Božica Babić , 24. svibanj 2016. u 22:00

Legitimno je pravo svakog poduzetnika pokušati dobiti nepovratne potpore za nove investicije, ali oni ne kreiraju pravilnike i natječaje, oni imaju ideje i projekte, a škare kojima se kroji model raspodjele potpora, kako iz hrvatskog tako i EU proračuna, u rukama su Ministarstva poljoprivrede.

Nisam kriv, nisam pogriješio! Sve je urađeno po pravilima! Gotovo papagajskim ritualom ponavlja ovih dana bivši ministar Tihomir Jakovina, nakon prozivki o pogodovanjima u isplati višemilijunskih potpora za mjeru četiri iz programa ruralnog razvoja.

Međutim, čini se, da mu ne vjeruje ne samo javnost nego ni njegova stranka. Iz SDP-a naime, glasa čuti nije u obranu Jakovine. Ostavljen je na vjetrometini, prepušten samosnalaženju na što on nije navikao. Jer, i kao načelnik općine i kao ministar imao je u pozadini tim koji je pripremao teren prije svakog njegova javnog istupa. Kako u rukama baš i nema argumenata Jakovina lopticu odgovornosti prebacuje na povjerenstvo, zaboravlja da odluke potpisuje ministar. 

Kako je trošio Jakovina    
Na problematiku isprepletenu oko mjere četiri Poslovni dnevnik prvi je upozorio još 31. srpnja 2015. nakon što nam je anonimni izvor dostavio rang liste izrađene u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, složene od zahtjeva pojedinih poljoprivrednih gospodarstava, iznosa očekivanih potpora i ukupne vrijednosti svakog pojedinog projekta. Tjedan dana poslije Jakovina je (ne)očekivano odlučio više nego poduplati iznos potpora, izveo je to početkom kolovoza u punom jeku sezone godišnjih odmora. Za restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava (M 4.1.1) ljestvicu je podigao sa 360 na 862 milijuna kuna, a za povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima (M 4.2.1) sa 140 milijuna na 366 milijuna kuna. Time je odlučio već u prvom natječaju potrošiti gotovo 56 posto od ukupno raspoloživih sredstava do 2020.

Stvaranje umjetnih uvjeta 
"Prvi natječaj za mjeru četiri definitivno je veliki ispit kušnje za državnu administraciju, ne samo zbog očekivanja da mudro izbalansiraju u kojem će omjeru potpore raspodijeliti na velike tvrtke, odnosno obiteljska gospodarstva i obrte," naglasila sam u tekstu objavljenom lani, 7. kolovoza. Poruke upozorenja proteklih mjeseci pljuštale su i iz brojnih poljoprivrednih udruga i saveza, iz redova konzultanata… Nije nevažno ni podsjetiti da su iz Agencije, uz ocjenu da iznosimo neistine, za oba teksta tražili javnu ispriku i prijetili sudom. Nakon što su rang liste konačno objavili i na svom webu 2. studenoga potvrdilo se da smo imali autentični dokument.

Za potpore iz kategorije 4.2.1 Jakovina kao ministar i tadašnji ravnatelj Agencije Ante Pezo izdali su odluke za 44 gospodarstva na ukupni iznos 317 milijuna kuna, od kojih je devet korisnika dobilo od 10 do 38,5 milijuna kuna. S odlukama u džepu krenuli su investirati, neki već i proizvode u novim pogonima, a sada postaje upitno hoće li dobiti očekivanu potporu i iz kojeg izvora. Naime, iz Glavne uprave za poljoprivredu Europske komisije nakon nadzora vezanog uz mjeru četiri aktualnom ministru Davoru Romiću dostavljen je dokument u kojemu, među ostalim, stoji da su "natječaji i pravila kreirani da omogućuju stvaranje umjetnih uvjeta u cilju primanja potpore" uz poziv da se "svi takvi zahtjevi istraže i isključe iz financiranja EU."

Komisija traži da se potpore uskrate i svima koji nisu u Upisniku poljoprivrednih gospodarstava i proizvođačkih grupa te da se ojača sustav kako se takvi projekti više ne bi mogli prihvaćati. Po tom kriteriju s liste ispadaju sve tvrtke osim Gomolave.  Legitimno je pravo svakog poduzetnika, pa tako i najviše prozivanog vlasnika Žita Marka Pipunića kao i Ivice Todorića, Martina Ervačića, braće Pivac, vlasnika Čakovečkih mlinova, Sladorane i ostalih, pokušati dobiti nepovratne potpore za nove investicije. No, oni ipak ne kreiraju pravilnike i natječaje, oni imaju ideje i projekte. Škare kojima se kroji model raspodjele potpora, kako iz hrvatskog tako i EU proračuna, u rukama su Ministarstva poljoprivrede. 

Strah od mogućih posljedica
Zašto je s te adrese skovan okvir na koji EK sada izriče primjedbe i traži micanje gospodarstava s liste poznato je samo glavnom trolistu iz ministarstva, već spomenutima Jakovini i Pezi te pomoćnici za ruralni razvoj Davorki Hajduković. Kao i zašto su lani odluke izdane za kategoriju 4.2.1 ali ne i za 4.1.1. iako obje liste nose isti datum izrade i bilo je dovoljno vremena za provedbu unatoč parlamentarnim izborima. Jesu li se, pod pritiskom javnosti i struke, Jakovina i suradnici možda uplašili mogućih posljedica pa su jednu listu "blagoslovili" a drugu ipak ostavili novoj ekipi?

Uskrati li EK potpore poduzetnici s izdanim odlukama mogu ih kroz sudske tužbe tražiti iz proračuna RH. No, to je proces u kojem bi kompanije prije mogle potonuti pod utegom novonastalih problema nego dočekati odluku suda. Ostaje dvojba je li ovom zapletu presudilo samo (ne)znanje i/ili (ne)namjerno pogodovanje pojedinim poduzetnicima od strane trojca Jakovina-Pezo-Hajduković? Odgovor je za sada nedokučiv, no izgledno je da bi i ovaj ceh mogli skupo platiti i poljoprivredna gospodarstva i porezni obveznici. Unatoč brojnim pogrešnim odlukama i milijunskim štetama hrvatski političari do sada radi svojih poteza nisu izgubili ni kunu iz vlastitog džepa. Vrijeme je da se konačno ustanove nova pravila.

Komentirajte prvi

New Report

Close