Japan mora još više otvoriti svoje gospodarstvo

Autor: Shinzo Abe , 23. travanj 2014. u 22:00

Gospodarsko partnerstvo između Japana i EU praćeno Transpacifičkim partnerstvom otvorilo bi put strahovito jakom tržištu.

Američki predsjednik Barack Obama posjetit će Tokio u jedinstvenom trenutku u povijesti moje zemlje, kada japansko gospodarstvo kroči novim putem rasta na kojemu će u potpunosti iskoristiti svoj geografski položaj. Japan se više ne smatra "Dalekim istokom" – mi smo u središtu Pacifičkog obruča i susjedi žarišta svjetskog rasta koje se proteže od jugoistočne Azije do Indije.

Nema sumnje da će taj centar rasta i u doglednoj budućnosti pokretati japansko gospodarstvo. Izravna japanska ulaganja šire se, na primjer, na Vijetnam i Indiju, što će povećati potražnju za japanskim alatnim strojevima i investicijskim dobrima. No da bi maksimalno iskoristio svoje prilike, Japan mora još više otvoriti svoje gospodarstvo i postati zemlja koja aktivno spaja strani kapital, ljudske resurse i mudrost. Japan mora biti sposoban za rast kanaliziranjem vitalnosti i razvoja Azije. U tu smo svrhu značajno ubrzali pregovore o sporazumima o gospodarskim partnerstvima s različitim partnerima diljem svijeta.

Žene u upravne odbore 
Početkom mjeseca s australskim sam premijerom Tonyjem Abbottom postignuo načelan dogovor o gospodarskom partnerstvu Japana i Australije. Sljedeće je na redu Transpacifičko partnerstvo, koje bi ujedinilo 12 zemalja u najveće svjetsko trgovinsko područje. I Japan i SAD pridaju veliku važnost pravilima, slijede načela slobode i demokracije te raspolažu najnaprednijim tehnologijama i industrijskim granama. Moja vlada također je vrlo predana ostvarenju gospodarskog partnerstva s Europskom unijom.

S obzirom na to da SAD i EU već vode pregovore o trgovini, gospodarsko partnerstvo između Japana i EU praćeno Transpacifičkim partnerstvom otvorilo bi put strahovito jakom tržištu, jedinstvenom ogromnom mehanizmu rasta koje će donijeti korist cjelokupnom globalnom gospodarstvu. Međutim, japanske gospodarske granice šire se mnogo dalje od Azije i Pacifika – do Južne Amerike i Afrike: to su dodatni razlozi da napustimo dugogodišnji pogled prema unutra. Velik broj vrlo motiviranih i ambicioznih mladih ljudi diljem svijeta, a osobito iz susjednih azijskih zemalja, već je došao u Japan radi studija ili rada. Japan mora ostati njihova nada. U bliskoj ćemo budućnosti odrediti šest nacionalnih strateških područja gospodarskog rasta – Tokio, Kansai, prefekturu Okinawa i gradove Niigatu, Yabu, i Fukuoku – koji će biti modeli za razvoj ostatka zemlje.

Na području zdravstva, obrazovanja, poljoprivrede i zapošljavanja utvrđujemo politike i prakse koje nisu u skladu s današnjim potrebama i brzo ćemo ih reformirati. Nacionalna strateška područja gospodarskog rasta utrt će put reforme u naš regulatorni sustav, koji je danas gotovo okamenjen. U Japanu također trebamo promijeniti naš uvriježen stav usmjeren prema muškarcima. Već smo odlučili osigurati da žene čine najmanje 30 posto svih zaposlenih u tijelima nacionalne vlade. Od javnih poduzeća tražim da u upravne odbore imenuju najmanje jednu ženu. Kad dođemo do točke da žene ili osoba druge nacionalnosti na izvršnim položajima više nije novost, Japan će razviti novu osobnost i vratiti onaj istinski duh rizika i inovacija. Moja vlada se namjerava hitno pozabaviti širenjem vrtića i druge srodne infrastrukture kao temelja društva koje uživa u koristi koje mu pružaju vještine i talenti svih njegovih građana.

Povratak Japana 
No neke se stvari u Japanu ne mijenjaju, a neke se i ne smiju promijeniti. Jedna od njih jesu i naša dosadašnja ostvarenja, koja podupiru našu želju da budemo "aktivni pridonositelji miru". Aktivan doprinos miru znači da će Japan snositi svoj dio odgovornosti kako bi osigurao potporu globalnom napretku i stabilnosti. Suradnjom s drugim državama s kojima dijelimo vrijednosti i interese osigurat ćemo i njegovati međunarodna javna dobra, od svemira i kibersvemira do nebesa i mora. Kao što će se i svijet uvjeriti tijekom Obamina posjeta, Japan se vratio i cvate. A njegov je povratak neophodan za globalnu stabilnost i uspjeh. 

© Project Syndicate, 2014.

Komentirajte prvi

New Report

Close