Bernard Ivezić

Bernard Ivezić

Ivan Mrvoš i njegov Include konkurirat će Tesli Elona Muska

Foto: Ivo Čagalj / Pixsell Foto: Ivo Čagalj / Pixsell

Jedan od najpoznatijih startup poduzetnika u Hrvatskoj novim je proizvodom svog startupa, baterijom X24 Power Pack, koju je predstavio na Smart City sajmu u Barceloni, potpuno okrenuo svoj biznis i otvorio si prilike za razvoj koje vide i veliki globalni igrači.

Startup Ivana Mrvoša Include napravio je najveću inovaciju otkad je predstavio svoju pametnu klupu. Gotovo pa sigurno i svoju najveću poslovnu inovaciju dosad! Njegov novi proizvod nosi kodno ime X24 Power Pack.

Ne možete ga pronaći na internetskim stranicama tvrtke. Tamo su i dalje tek Steore, klasične pametne klupe, zatim Monne, pametne klupe s punjačima za e-bicikle te dashboardi, aplikacije za kontrolu i nadzor. U svim je tim, dosad viđenim i razvikanim proizvodima, Include na različit način pakirao i upravljao električnom energijom. Kopernikanski preokret za solinski startup je što sada prvi put to više ne radi uvijeno. Baratanje energijom sada je središnji dio novog Includeovog proizvoda.

Težak proboj na tržište
X24 Power Pack moglo bi se opisati s mnogo umanjenica. Primjerice, Ivan Mrvoš, koji je ovaj novi proizvod predstavio na Smart City Expo World Congressu u Barceloni, navodi da je to standardna baterija koju ugrađuje u Monna Country.

No malo je toga standardno u ovoj bateriji. Naime, Monna Country je najnaprednija inačica njegovih pametnih klupa, koje same proizvode električnu energiju, pohranjuju je i zatim pune e-bicikle, mobitele, podržavaju niz senzora i povezane su u cloud preko 4G/LTE mreže.

Znači, Monna Country pametne klupe potpuno su neovisne o električnoj mreži i baš zahvaljujući kvaliteti ugrađene baterije koja je sada pakirana kao zaseban proizvod. X24 Power Pack, nadalje, mogli bi opisati i kao vrstu proizvoda koji je američki Tesla, startup Elona Muska, počeo razvijati 2012. godine, a na tržište izbacio još 2015. godine. No niti to ne bi bilo uredu, jer su prije četiri godine i tehnologija i tržište još bili previše nezreli za takvu ponudu.

Tesla se stoga orijentirao na industrijsku primjenu razvijajući poslovanje s Powerpackovima, instalacijama baterija kapaciteta pohrane 100 kWh i 200 kWh, za zajednice i organizacije koje se oslanjaju na obnovljive izvore energije.

S druge strane, inačica baterija za kućanstva, Powerwall, mnogo se teže probijaju do tržišta. Prva inačica imala je kapacitet od 6,5 kWh i trebala je biti jača. U međuvremenu je Tesla predstavio novu generaciju, Powerwall 2 bateriju, čiji je kapacitet 13,5 kWh i koja zadovoljava potrebe kućanstava za energetskim backupom. 

Instalacija ima, ali problem je i u mogućnosti da se zadovolji potražnja, počevši od Kalifornije u kojoj su nestanci struje i redukcije postale uobičajene, nadalje. Sada se čeka 2020. godina, za kad je najavljen početak masovne prodaje Powerwalla u Japanu. Tesla se hvali da je do sada isporučio Powerwallove na 50.000 lokacija u sedam država, ali Japan će zapravo biti početak masovne komercijalizacije ove tehnologije.

Široko pozicioniranje 
Konačno, mogli bismo Includeov X24 Power Pack opisati i kao proizvod koji ima barem desetak konkurenata na svijetu. Njihov je popis vrlo zanimljiv. Primjerice, ako LG povezujete s televizorima, bit će vam zanimljivo znati da je i u ovom biznisu kroz LG Chemov RESU te da je jedan od najvećih konkurenata Tesli po tom pitanju.

Drugo zvučno ime, koje bi prije povezali s automobilima, kamionima i autobusima je Mercedes. Njemački auto gigant već nudi svoje kućne i ine baterije na tržištu.

Mercedes nije usamljen. U ovaj su biznis ušli i BMW i Nissan. Također Panasonic, ali i niz drugih kompanija, poznatijih i manje poznatih, a koje traže svoj prostor na tržištu infrastrukture za pametne energetske mreže. Riječ je o novom tržištu koje će iz temelja transformirati kompanije poput HEP-a, jer liberalizacija prodaje struje, koju vidimo u Hrvatskoj, tek je mlaka vodica naspram promjena koje slijede toj industriji.

Na ovom novom tržištu, gdje trenutačno postoji potražnja za industrijskim i kućnim baterijama, Ivan Mrvoš ostavio si je inicijalno dosta prostora za pozicioniranje.  U Barceloni je predstavio model X24 Power Packa kapaciteta 1,5 kWh, koji dolazi s IP67 standardom, što znači da može izdržati pola sata pod vodom. Potencijalno, za plovila ili teža radna okruženja poput krovišta.

Planira Mrvoš i jači model za industriju te slabiji za IoT i Smart City projekte. Include, uglavnom, prvi put ima iznimno skalabilan proizvod čija je upotreba vrlo, vrlo široka. Mnogo šira od potražnje općina, gradova te općenito javnog sektora, kao i proizvod koji će biti ključan u transformaciji energetske industrije. S obzirom da je solinski startup skupljao kapital da bi širio ponudu, prvi plod tog rada djeluje vrlo obećavajuće.

Komentari (4)
 • Fedor19
  Fedor19 21:39 22.11.2019.

  Moram priznati da sam izletio iz Includea, ovo mi je vrlo sumnjivo i ne da mi se cekati rezultate

 • jorgen
  jorgen 9:40 22.11.2019.

  Koji kupus od članka, majko mila…

 • jgalt
  jgalt 9:30 22.11.2019.

  Ovo je stvarno groteskno.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve