Miroslav Kuskunović/Agrobiz

Miroslav Kuskunović/Agrobiz

Dva ključna razloga zbog kojih Hrvati jedu skupo voće i povrće

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Cijene voća i povrća u drugim zemljama, s kojim smo do prije 20-tak dana ratovali zbog uvođenja dodatnih fitosanitarnih nameta, toliko su niske da bi svaki hrvatskih domoljub poželio postati trgovac koji će na niskoj cijeni ubrati dobar profit kroz prodaju robu na hrvatskim tržnicama.

U jeku turističke sezone domaći proizvođači poljoprivrednih proizvoda na štandovima u Makarskoj, gdje sam ljetovao tijekom kolovoza, nudili su svoje proizvode po astronomskim cijenama što nameće pitanje koliki bi trebao biti standard hrvatskih građana da si prosječna obitelj može priuštiti smokve po cijeni od 35 do 40 kuna za kilogram, lubenicu za 8 kuna kg ili nektarine čija je cijena bila od 25 do 30 kuna.  

Činjenica je da su proizvodi izloženi na cestama, štandovima i tržnicama u Makarskoj lijepi, sočni, najbolji "hrvatski", ali cijene su im totalno neprilagođene, pa je dovoljno da samo malo prošetate do nekog od trgovačkih centara i kupite, sve ove proizvode za 30 i pa čak do 50 posto nižoj cijeni.  Kvaliteta tih jeftinijih i vjerojatno uvoznih proizvoda, naravno nije možda vrhunska, no pitanje je tko si danas može priuštiti da kilogram domaćih smokava plati nevjerojatnih 40 kuna. U Ateni, grčkoj prijestolnici, kilogram vrhunskih smokava košta oko 1,5 euro, dok npr. kilogram lubenice na beogradskim tržnicama sada plaćate od 25 do 80 dinara, što dođe od 1,5 do najviše 4 kune. 

Živjeti od par tona smokava
O cijenama voća i povrća u drugim zemljama, s kojim smo do prije 20-tak dana ratovali zbog uvođenja dodatnih fitosanitarnih nameta na uvoz u Hrvatsku, ne treba niti govoriti jer su toliko niske, da bi svaki hrvatskih domoljub poželio postati trgovac, koji će na niskoj cijeni ubrati dobar profit kroz prodaju robu na hrvatskim tržnicama i štandovima.  Hrvatska ima jedan veliki problem, a to je da proizvodi sve manje i sve skuplje.

Razlozi su višestruki i o njima bi se moglo raspravljati danima i svi argumenti u korist naše domaće proizvodnje, koje je navodno najbolja na svijetu i koju navodno želimo zaštiti, pali bi u vodu, kad se usporede cijene proizvoda u drugim zemljama iz našeg okruženja.  Sve zemlje u našem okruženju počele su značajno više proizvoditi i po sve nižim cijenama, dok jedino mi u gotovo svim proizvodnjama stagniramo. A ako i ne, onda nemamo kontinuitet pa jedne godine imamo proizvodnju od 80.000 tona jabuka, a druge ispod 30.000, mandarine smo prošle godine proizveli negdje oko 100.000 tona, a ove ćemo godine imati oko 35.000 tona.

Sve to dokaz je da imamo lošu poljoprivredu i da sami precjenjujemo ono što proizvodimo, pa mislimo kako je cijena od 40 kuna za kilogram smokava opravdana i da je tržište to koje će odrediti je li ona realna. Ne može se od par tona smokava živjeti cijelu godinu, niti se može očekivati da će urod jabuka od 12 ili 13 tona po ha, biti konkurentniji od 40 do 80 tona koliko postižu razvijene zemlje, a sve više i ove sa kojima smo nedavno "fitosanitarno" ratovali. 

Protiv tržišne logike
Nema tog ministra Tolušića koji može uvesti pravilnike koji će ići protiv tržišne logike, a to je da će naši najveći proizvođači kiselih krastavaca ove godine sigurno otići u susjednu BiH, gdje raste proizvodnja kornišona, kupiti ih, jer imaju količine i uz to platiti daleko manje nego što je to kod nas. Razlozi zašto proizvodimo manje leži i činjenici da su naši proizvođači mali, neorganizirani, umrtvljeni poticajima, a ono što je najvažnije nema zadruga, otkupnih centara u koje bi neka bakica, domaćica, ili neka obitelj, mogla odvesti svojih par stotina kilograma šljiva te ih prodati, dobiti nešto novca i motivaciju da zasadi nešto.

U cijelom lancu od proizvodnje, do krajnjeg potrošača napravljen je nakaradni sustav koji je takav od osamostaljenja, pa i dalje najviše profitiraju trgovci, uvoznici, prekupci, koji sad vrlo povoljno mogu kupiti robu negdje vani i uz sve troškove biti jeftiniji od onoga što se kod nas proizvodi.  Kod nas tržište agro proizvoda i dalje ne funkcionira po tržišnoj, nego po iracionalnoj, vrlo često i nacionalističkoj logici. Zbog toga često čujemo, kako je nekom propala proizvodnja jer ju nije imao kome prodati.  

Prodavačica na štandu u Makarskoj u čudu me je gledala kad sam joj rekao da su joj cijene užasne i da je bolje da Hrvatska sve uvozi jer ćemo tako barem mi obični potrošači imati neko osjećaj dostojanstva i moći ćemo si možda priuštiti kupiti smokve po nižoj cijeni od njezinih 40 kuna, a ne samo tužno u njih gledati.

Komentari (8)
 • miami
  miami 20:50 2.9.2017.

  Prije par dana me je moj prijatelj Rom obavijestio - DA ME TREBA NJEGOVA ŽENA…
  KOliko god mi mislili da su Romi patrijarhalno odgojeni, tamo je isti vrag u familiji sve određuju babe,
  ko i u Švedskoj…
  Ona treba kredit……a kao jamstvo - nudi mi DJEČJI DOPLATAK?
  Treba novce, počela je ko fol škola, pa, knjige , pa , stvari….nešto ima duga i tako to…
  U meni ogorčenje na 500.
  Prvo- SVE JOJ JE BESPLATNO….za djecu, za školu. za drva i ostala stranja..
  Drugo, raspolaže dječjim doplatkom…pa, da mi je zadnje u životu, tu svetinju , ne bih ni pogledala,
  jer pripada djecu i ne znam otkud ljudima pravo da time trguju na takav način, ma makar bili i ROMI…
  Treće - sve stoji na muža, ali, on bogec nema nikakva prava- to smo već objasnili….
  Jao, što da radim…… on mi treba za pripomoć….ona je muštra svoje vrste…dogovaramo polovinu
  iznosa….on će to nekako odraditi poslovima u vrtu bla bla…….

  U bolnici sve je puno Roma.Gotovo da i nema Hrvata. Nemam ništa protiv njihovog zdravlja, i svih
  njihovih prava , ali doista- dajte malo složite taj ZAKON O SOCIJALNOJ ZAŠTITI…. pa, nemojte
  da Romi sve rješavaju u krevetu , da bi preživjeli od dječjeg doplatka, a poslije cijelo
  društvo radi, da im djecu odgoje, odhrane, školuju, zaposle, i uče živjeti….???

 • DemiZon
  DemiZon 9:54 1.9.2017.

  miami


  neće više biti HRVATA….ovdje kod nas u MEĐIMURJU …na vlasti će biti ROMI, potaknuti
  demografskom politikom njihov udio će narasti preko 51% …… a ostali MEĐIMURCI će raditi
  u Njemačkoj, AUSTRIJI I OSTATKU EUROPE…

  *** to kaj će u Međimurju biti preko 51% roma ima veze jedino sa protuhrvatskim strankama sdp, hns i satelitima…ovdje hdz-a nema zadnjih 18-20 godina… i nije da branim hdz, ali daj odrasti više, koliko godina imaš, a još ne vidiš da su svi oni isti, zvali se hdz. spd, hns, ista protuhrvastka bagra koja rade protiv naroda za strane interese… mi smo vazali gdje se smjenjuju izdajničke stranke, ali konstano je samo da nam je guverner Pupovac

 • mllr
  mllr 9:49 1.9.2017.

  miami


  ………..ako će HDZ podijeliti sve viškove novaca političarima…… putovanjima na NOVI ZELAND..
  povlasticama saborskih zastupnika…doživotnim fianncijskim rentama …….svima na vlasti…
  neće više biti HRVATA….ovdje kod nas u MEĐIMURJU …na vlasti će biti ROMI, potaknuti
  demografskom politikom njihov udio će narasti preko 51% …… a ostali MEĐIMURCI će raditi
  u Njemačkoj, AUSTRIJI I OSTATKU EUROPE…

  Ne treba nam ništa….. pustite te programe i analize oko voća i povrća..

  Treba ti cijelo bogatstvo - da u ovoj državi proizvedeš hranu… platiš radnu snagu, kupiš
  enormno skupu zaštitu, formiraš cijenu prema istoku Europe……nemoguće je preživjeti
  od poljoprivrede..

  znate li zašto ove vijesti u RH prolaze s tako malim naslovima u sredini portala, a nisu preplavili naslovnice, nije li ovo za Hrvate novi Dan oslobođenja ? Tito je davno nestao u mnogim hrvatskim gradovima i selima, samo se u ZG održao do jučer, ima li to kakve veze s oduzetom(otetom) imovinom, tko je toliko zainteresiran da se ne dira oteto ?
  http://www.jutarnji.hr/vijesti/zagreb/skupstina-odlucila-zagreb-ostao-bez-titova-trga-hasanbegovic-ovo-je-povijesni-trenutak-ostojic-tko-je-sljedeci-hrvat-kojem-cete-uzeti-ulicu/6509143/ [jutarnji.hr]
Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve