Građani u depresiji, ali vlasti se ne žuri

Autor: Vladimir Nišević , 22. travanj 2014. u 22:00

Premijer Milanović vjeruje kako vladajućoj garnituri treba više od deset godina da državu dovede u red jer navodno neke reforme nisu provodive u krizi.

Politička hrabrost ne bi se smjela očitovati u traženju dodatnog mandata za činjenje onoga što je već trebalo biti učinjeno, nego u odricanju od mandata ako se ne učini ono što je trebalo biti učinjeno.

Ovih dana premijer Zoran Milanović hrabro je istaknuo kako će trenutnoj vladajućoj garnituri trebati više od deset godina kako bi državu doveli u red, jer eto neki reformski potezi nisu provodivi u vrijeme izrazite krize, prekomjernog deficita, deflacije, stanje koje su im ostavili predhodnici i sl. Ukratko svaki izgovor zvučao bi jednako dobro i jednako neuvjerljivo jer ih većina građana ove države sluša već dugo vrijeme. U ovom trenutku zasigurno bi se više cijenila izjava kojom bi se najavilo radikalne poteze koje je vlast spremna provesti pa značilo to i gubitak izbora idućih deset godina.

Uvijeno najavljivanje potrebnog vremena da bi se napravilo nešto konstrutivno jedino odašilje poruku kako ova vlast u iduće dvije godine niti nema namjeru vući neke ozbiljne poteze koji nadilaze puku kozmetiku za Bruxelles, te će čekati osvajanje novog mandata kako bi napravila nešto konkretno, ako je za to uopće ostalo vremena jer to je tek četiri od ukupno deset godina na koje Milanović računa. U tom kontekstu može se reći kako se vladajućima stvarno nikuda ne žuri. Ostali samo mogu biti strpljivi, jer deset godina i nije tako puno, i nadati se svijetlu na kraju tunela.

Na to treba nadodati i opće stanje pesimizma koji vlada ne samo medijskim prostorom, najčešće plasiranom iz usta istih političara koji zazivaju 10 i više godina vlasti, nego i među običnim građanima koji uplašeni od najave raznih poreza, nameta, prireza i harača stoje na mjestu i čekaju promjenu na bolje u koju više ni sami ne vjeruju.Otužna je to slika i onaj koji moli za razdoblje od deset godina kako bi nešto učinio samo je dodatno čini još tužnijom. Svi veliki državnici, reformatori, donositelji boljitka, poznati su po kratkim rečenicama, glasnim i jasnim optimističnim porukama, pokretanju stvari s mrtve točke. Niti jedan nije poznat po zazivanju deset godina vlasti kako bi nešto učinio.

Komentirajte prvi

New Report

Close