Booking.com bukirao PDV prerano?

Autor: Marija Crnjak , 25. studeni 2013. u 22:00

Jedan od najjačih rezervacijskih portala obaviješću o plaćanju PDV-a na račune za proviziju uzbunio domaće iznajmljivače.

Vlasnici objekata za iznajmljivanje neugodno su se iznenadili dopisom svog partnera, rezervacijskog portala Booking.com, čija ih je centrala iz Amsterdama obavijestila da će ubuduće morati plaćati PDV na račune za proviziju tvrtke Booking.com.

Nije to ništa novo jer je ulaskom u Europsku uniju Hrvatska preuzela obvezu plaćanja PDV-a na marže organizatora putovanja i nema ništa sporno u tome da jedan od najjačih rezervacijskih portala obvezu plaćanja želi prebaciti na svog partnera, što se može regulirati ugovorom. No, moglo bi biti problematično ako je booking.com namjeravao prekršiti aktualne ugovore s privatnim iznajmljivačima te im pokušao naplatiti PDV retroaktivno, kako tvrde iznajmljivači koji još čekaju tumačenje Porezne uprave. Do srpnja ove godine organizirana putovanja u Hrvatsku bila su oslobođena poreza na maržu, odnosno razlike između iznosa koji plaća putnik i stvarnih troškova agencije. To se promijenilo zbog prilagodbe Direktivi 2006/112/EZ, odnosno primjene posebnog postupka oporezivanja turističkih agencija u EU.

Turističke agencije tako PDV na agencijsku proviziju za usluge smještaja plaćaju po stopi od 25 posto, a za aranžmane unutar EU provodi se poseban postupak oporezivanja, kojim se marža oporezuje također po stopi od 25 posto.Prihod od PDV-a na usluge uplaćuje se u hrvatski proračun, odnosno on ostaje državama članicama u kojima se pružila usluga, a marža će se oporezivati u državama u kojima je registiran organizator putovanja, pa će i stopa poreza ovisiti o visini PDV-a pojedine članice. Kako je prosječna marža turoperatora 20 posto na cijenu aranžmana, procjenjuje se da će na novi porez odlaziti od 3 do 6 posto iznosa aranžmana, što će se nadoknaditi porastom cijena.

Primjena Direktive ljetos je definirana izmjenama Zakona o PDV-u, a Hrvatska nije imala puno manevarskog prostora za eventualnu primjenu međustope od 10 (odnosno 13) posto jer propisi EU jednostavno u tim slučajevima ne dopuštaju primjenu sniženih stopa PDV-a. Privatni iznajmljivači trebali su biti svjesni toga da će strani turoperatori, ili u ovom slučaju rezervacijski sustav Booking.com, u pregovorima s partnerima pokušati prebaciti novi teret plaćanja poreza na iznajmljivače, makar oni i nisu u sustavu PDV-a jer imaju prihod manji od 230 tisuća kuna godišnje. To nije ništa nedopustivo, kažu naši izvori, i ubraja se u sferu poslovnog pregovaranja i eventualnog budućeg ugovaranja suradnje.

Ako iznajmljivači procijene da im se takvo poslovanje ne isplati, njihova je legitimna odluka prekinuti suradnju i odlučiti se za nekog drugog partnera. Također, neki će zbog činejnice da im se smještaj dobro prodaje baš preko tog portala pristati na kompromise.Pokaže li se, međutim, da je rezervacijski portal napravio gaf i pokušao poslovati mimo aktualnih ugovora, iznajmljivači imaju razloga biti nezadovoljni i inzistirati na svojim pravima kao ugovorne strane. Naime, iznajmljivači koji su se požalili Slobodnoj Dalmaciji iz dopisa Booking.coma iščitali su da bi navedeni PDV trebali platiti retroaktivno od srpnja do kraja godine te bi partneru trebali dostaviti i PDV identifikacijski broj.

Komentirajte prvi

New Report

Close