Bogatstvo: Na dva Hrvata jedan stan

Autor: Goran Borković , 29. lipanj 2011. u 22:00

Na 4,29 milijuna građana dolazi 1,9 milijuna stanova pa ispada da na dvoje građana dolazi jedna stambena jedinica, što je respektabilno s obzirom na financijsko okružje

Preko noći građani Hrvatske postali su bogatiji za onoliko koliko ih više nema! Takav zaključak može se izvesti iz preliminiranih rezultata popisa stanovništva koje je jučer prezentirao Državni zavod za statistiku.

Kako smo došli do ovoga? Jednostavnom matematičkom operacijom lako je utvrditi koliko je porastao BDP po stanovniku nakon što je – zasad još neslužbeno – korištenjem nove metodologije u Hrvatskoj “izbrojeno” točno 4,290.612 građana, što je gotovo 150.000 stanovnika manje u odnosu na 2001. godinu. Ukupan BDP podijeljen s brojem stanovnika u ovom “vedrijem” izračunu daje nešto više od dvije i pol tisuće kuna plusa u odnosu na dosadašnju brojku. Gledajući brojke, zaista nam dobro ide. Zapravo, sve bolje. Evo novi primjer, ovaj put čvršće uronjen u stvarnost. U proteklih deset godina na području Hrvatske broj stambenih jedinica (stanovi, kuće, vikendice) povećao se za 376.000, što je za petinu više prema 2001. godini! Idemo dalje. Suhe statističke brojke govore da u državi ima nešto više od 1,9 milijuna stanova za stalno stanovanje. Dakle, kuća i stanova, bez vikendica. Ako se uzme u obzir da je popisano 4,29 milijuna građana i 1,53 milijuna kućanstava, ispada da na tek nešto više od dvoje građana dolazi jedna stambena jedinica, dok je kad se uzmu u obzir i vikendice (2,26 milijuna) i ta brojka premašena. Zapravo ispada da na dva Hrvata ide jedan stan! Više nego respektabilno s obzirom na financijsko okružje u kojem živimo. Ovo nije statistička varka niti metodološka zavrzlama pristigla iz Europske unije. Dakle, ako i ne budemo imali što jesti, bogme ćemo imati gdje stanovati. I to bez obzira na banke.

Komentari (9)
Pogledajte sve

s druge strane rezultati su krivi.

ja živim u stanu sa ženom, stan nije naš. Mene nije bilo doma dok je bio popisivač, žena je rekla da je stan naš, 🙂

vjerujem da je barem 100 000 stanova krivo evidentirano. tj. da su kupljeni na kredit koji još ni blizu nije otplaćen.

nije, on je od banke. ali evo HDZ veli da je moj. pa onda ga ne trebam plaćati.

Rezultati su krivi.

dok je englesku u tamnom srednjem vijeku poharala crna kuga, preživjeli su postali bogatiji jer su naslijedili zemlju od umrlih. isto tako je i HR sada. samo sada vlada bijela kuga, a preživjeli su bogatiji jer su naslijedili zemlju od umrlih.

“što je gotovo 150.000 stanovnika manje u odnosu na 2001. godinu. Ukupan BDP podijeljen s brojem stanovnika u ovom “vedrijem” izračunu daje nešto više od dvije i pol tisuće kuna plusa u odnosu na dosadašnju brojku. Gledajući brojke, zaista nam dobro ide. Zapravo, sve bolje.”

dečko kaj da ti radim? da ti ovdje psujem, s druge strane očajan sam je tako nešto se može napisati… nemam riječi. pa zar hrvati stvarno nisu bolje zaslužili….ajde reci mi..jel ovo oholost, nemar, neznanje, šala…

to je kao da si rekao….cijela obitelj umrla od kuge, i sada jedan brat koji je preživio preko noći se je obogati.

Javni sektor u Hrvata služi da bi servisirao tržišni uspjeh hupovac-a…koji su ionako većinom potekli iz javnog sektora

Privatizacija uglavno i jeste bila krađa… a sve iznimno velike firme su izuzetno naslonjene a na državu…

na brzi veliku ulogu odrađuju institucionalni ulagači…najmanji je problme u veličini javnog sektora,problme je u strukturi i u onom što javni sektor radi


Da dragi pero7,

U nas sve se uzima iz jedne kase bilo za zdrastvo,bilo za prosvjetu ,bilo za policiju,za penzionere.drzava treba s tvoriti odnekud te novce.

A to joj je jedan od alternativa.dragi moj pero7

Kolega diran ,

Siguran sam da živiš na Državnim Jaslama i da radiš u Javnom sektoru .
I razmišljaš kao svi koji ne stvaraju novu vrijednost .
Nama jednostavno ne treba tako veliki Javni sektor .
Ni tako veliko zdravstvo , ni plicija a penzionerima dati samo koliko su zaradili .

Superiska ,

neki ljudi imaju više stanova , kuća , vikendica , apartmana …
Evo i ja imam ? stanova i ? kuća .
Sve zaradio u Hrvatskoj u Realnom sektoru (većinu od 1990.) bez ikakvog otkupa državne imovine .
A koliko sam tek zaradio na Burzi ulažući višak love (ne u banke) u dionice i Hrvatsko gospodarstvo .
Pa u Hrvatskoj je Eldorado od 1990.
Sa 100 DEM se mogla otvoriti 1991. tvrtka , a obrt još jeftinije .
Pa tko je htio raditi mogao se i u Hrvatskoj obogatiti .
I danas može .
Otvoriti si tvrtku i prodavati svoje znanje .
A ne kenjati u Javnom sektoru , na grbači Realnom sektoru i pričati da su sve pokrali "banda lopovska"

New Report

Close