Bez čvrstih ‘pravila igre’ čeka nas potpuno neizvjesna 2016. godina

Autor: Ivo Bilić , 20. prosinac 2015. u 22:01

Ni obilje jeftinog kapitala ni niske kamatne stope nisu dovele do rasta i razvoja. Očito da krivac nije bankarski sektor, catch je u nedostatku konkretnih reformi koje su u interesu realnog sektora i izvoza.

Bankarski sektor, onaj u kojem već dugo radim, pamtit će 2015.-u kao iznimno tešku godinu restrukturiranja i razduživanja. Rekao bih da banke nikad nisu ostvarile tako loš rezultat kao u 2015. godini. Ne ponovila se! I ne govorim to tek pro domo sua.

Banke su, koliko god neki to ignorirali, krvotok gospodarskog i financijskog života zemlje te je njihova stabilnost jedan od vodećih preduvjeta rasta i razvoja. A u uvjetima kad nam je pred vratima deflacija, kad imamo značajno izražen dug i ovako nestabilni pravni okvir, teško je očekivati zaokret u tom smjeru.

Naglašavam pravni okvir jer s ovako čestim, retroaktivnim izmjenama zakona, bez unaprijed poznatih, čvrstih i trajnih “pravila igre”, bojim se da bi i 2016. godina mogla biti puna neizvjesnosti.

Izlaz iz ove situacije je samo jedan. To su učinkovite strukturne reforme koje moramo konačno, bez ikakve daljnje odgode, odlučno pokrenuti, prvenstveno one koje su u interesu realnog sektora i izvoza.

Dugovi i dalje rastu

Buduća vlada mora konačno staviti gospodarstvo u prioritet svoga djelovanja, ali bez ikakve populističke retorike. Nikako ne dijelim mišljenje onih koji u javnosti poručuju da će kroz monetarnu politiku rješavati rast i razvoj.

Monetarna politika po svojoj definiciji i prema važećim zakonskim okvirima ima sasvim druge zadaće, a takve javne poruke mogu samo nepovoljno utjecati na investicijsku i uopće poslovnu vjerodostojnost naše zemlje.

Banke su danas suočene s velikim padom profitabilnosti što će se posljedično odraziti na cijelo gospodarstvo i državu. Svjedoci smo nikad nižih kamatnih stopa, ali usprkos tome dugovi i dalje rastu, kako u eurozoni, tako i izvan nje.

Dakle, unatoč obilju jeftinog kapitala, niskih kamatnih stopa, opet imamo neugodno iznenađenje: sve to nije dovelo do rasta i razvoja!

 

Očito da krivac nije bankarski sektor, da se problem ne nalazi u monetarnoj sferi nego je catch u nedostatku reformi i to onih reformi koje su u interesu realnog sektora i izvoza.

Zbog svega navedenog, očekujem u 2016. godini neminovni rast kamata i stabilniji pravni okvir bez čega se ne možemo nadati rastu. Dakako, uz sve to, zasigurno nas čeka još jedna teška godina za profitabilnost bankarskog sektora.

Što se tiče KentBanke, mi smo usprkos tako negativnim općim trendovima, u 2015. prvi put ostvarili pozitivan rezultat zabilježivši rast i razvoj! Napornu i tešku 2015. posvetili smo razvoju i implementaciji nekih važnih bankarskih proizvoda te smo na taj način stvorili preduvjete za planirani rast u 2016. godini i nastavak ostvarenja pozitivnog rezultata.

Povezivanje s Turskom

U ukupnom poslovanju KentBanke istakao bih naš Turkish desk koji ima važnu ulogu u povezivanju hrvatskih i turskih gospodarstvenika čime nastojimo ostvariti rezultate kroz suradnju Hrvatske s jednom od najbrže rastućih ekonomija svijeta.

Zahvaljujući snažnoj podršci našega vlasnika Süzer Grupe (od preuzimanja 2011. do danas, vlasnik je dokapitalizirao Banku u iznosu od 30 milijuna eura), činjenici da imamo visoku adekvatnost kapitala te razvijanju naših novih proizvoda, stvorili smo dobar temelj za 2016. godinu u kojoj očekujemo daljnji rast.

A to, dakako, želimo cijeloj hrvatskoj poslovnoj zajednici.

Komentirajte prvi

New Report

Close