Žgomba novi predsjednik Udruženja putničkih agencija pri HGK

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. siječanj 2015. u 15:24
Foto: Žarko Bašić / Pixsell

Boris Žgomba iz pulske agencije Uniline novi je predsjednik Udruženja putničkih agencija.

Boris Žgomba iz pulske agencije Uniline novi je predsjednik Udruženja putničkih agencija (UPA) pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK), koje najavljuje pojačavanje rada i aktivnosti za poboljšanje pozicije agencija u hrvatskom turizmu i gospodarstvu.

Novog predsjednika UPA-e i njegovu zamjenicu Lauru Popovac iz agencije VMD u srijedu su u Zagrebu na plenarnoj sjednici UPA-e izabrali predstavnici 60-ak putničkih agencija iz cijele zemlje.

Pritom, je istaknuto da po registraciji djelatnosti, tih agencija ima nešto malo više od dvije tisuće. Sve one plaćaju članarinu HGK, slijedom čega su i sve članice tog HGK-ovog udruženja, koje je po tome i najveće turističko strukovno udruženja u Hrvatskoj, kazao je na sjednici Žgomba, ocjenivši da je HGK najbolja 'platforma' za poboljšanje statusa i uloge agencija, a što do sada nije baš bilo korišteno.

S obzirom da je i predsjednik strukovne Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA), Žgomba smatra da će mu to dobro doći za jačanje i objedinjavanje pregovaračke pozicije za bolji status i poslovanje agencija, koje u Hrvatskoj najviše opterećuju brojni fiskalni i parafiskalni nameti, a posebice stopa PDV-a.

Agencijske usluge nemaju međustopu PDV-a kao usluge smještaja i hrane od 13 posto, nego opću stopu od 25 posto, što znatno otežava poslovanje i konkurentnost hrvatskih agencija, pogotovo u odnosu na one iz EU-a. Trebat će još dosta učiniti i po pitanju zakonske regulative, od još uvijek nedefiniranog zakona o pružanju usluga u turizmu do svih drugih kojima se reguliraju radni i drugi odnosi, istaknuo je Žgomba.

Članicama UPA-e poručuje da unatoč takvim uvjetima pokušaju što kvalitetnije odraditi ovu turističku godinu, koju je označio izazovnom kao i svaku godinu u turizmu, jer je to djelatnost u kojoj se svake godine iznova treba jako truditi za dobar rezultat.

Komentirajte prvi

New Report

Close