Ustrajni lider domaćeg mlinarstva potražio novac za Granolio na burzi

Autor: Saša Paparella , 28. studeni 2014. u 12:42
Foto: Lider

Skoro zaboravljenom metodom inicijalne javne ponude Filipović će dobiti novac za razvoj svog biznisa, no većinskog vlasništva u svom Granoliju neće se odreći.

Nakon dugih šest ili sedam godina, Hrvatska je doživjela jedan ‘pravi’ IPO. Na taj se korak odlučio zagrebački Granolio. planirajući tako prikupiti stotinjak milijuna kuna svježeg kapitala. U vrijeme pisanja teksta nismo mogli dobiti informaciju o uspjehu te inicijalne javne ponude, no osoba s kojom smo neformalno porazgovarali, a bliska je upravi Grandolia, zadovoljno je rekla- “iako je kratko trajao, svega tri dana, IPO je više nego uspješno prošao”.

Od Hrvoja Filipovića nismo uspjeli dobiti komentar-  vlasnik i direktor Granolia ne voli se eksponirati u javnosti. Zapravo, malo tko je u Hvratskoj toliko uspješan a da nije stalno po medijima. Zadnjih par godina prihodi  Granolija, u kojem je do IPO-a Filipović držao 96 posto dionica, kreću se na razini od 600 milijuna kuna godišnje. Tvrtka ostvaruje dobit u rasponu od 2,1 milijuna kuna lani pa do skoro sedam milijuna u nekim prijašnjim godinama. Cijela grupa, koja zapošljava 444 čovjeka,  lani je imala 793 milijuna kuna prihoda.  Hrvoje Filipović je u tišini, ustrajnim radom postao važna figura na domaćem mlinarskom tržištu. U biznis je krenuo 1996., kada je osnovao Granolio i počeo trgovati brašnom, a potom ga je počeo i proizvoditi. Uspjeh je gradio postupno, preuzimao manje tvrtke i konsolidirao svoj tržišni udjel.

Proizvodnja brašna ostala mu je glavni, ali ne i jedini biznis. Granolio je u par navrata pokušavao kupiti neke  tvrtke iz portfelja HFP-a. S partnerima, tvrtkom Cautio u vlasništvu braće Nedjeljka i Mladena Mihalja, 2008. je preuzeo mliječnu industriju Zdenka. Portfelj je pokušao proširiti i kupnjom Vupika, no Agrokor ga je pretekao.

Filipovića poraz nije obeshrabrio- posvetio se daljnjem razvoju mlinarskog biznisa i postao tržišni lider. Događaji oko Vupika nisu ugrozili Filipovićeve dobre poslovne, ali i privatne odnose sa članovima obitelji Todorić. Ove je godine od Belja i PIK Vinkovaca preuzeo dva mlina, što je značilo i konačni izlazak Todorićevih iz mlinarstva.   

Vlasnik Granolija pokazao se sposobnim poduzetnikom, no treba reći da mu je u poslu- savjetom, vezama i financijski- zacijelo pomogao njegov otac Franjo Filipović, jedan od najpoznatijih hrvatskih bankara u socijalizmu i u počecima tranzicije. Franjo Filipović je u turbulentnim vremenima punim dobrih prilika egzistencijalno osigurao svoje nasljednike, koji su srećom pokazali da se znaju nositi s povjerenim obiteljskim  kapitalom. 

Filipović senior je do 1998. sjedio u upravi Zagrebačke banke, a onda se  odmetnuo od Franje Lukovića i prešao  glavnom konkurentu, Boži Prki u upravu PBZ-a. Njegov tadašnji utjecaj zrcali se i u važnosti tvrtki u čijim je NO sjedio- Astra international, Tehnika, Atlas, EIG, Franck, Jadroplov. Nakon što je 2003. otišao iz bankarstva, Filipović senior postaje prokurist Granolija, a danas je predsjednik NO-a tvrtke u vlasništvu svog samozatajnog sina.

Hrvoje Filipović

  • 1971. rođen u Zagrebu
  • 1994. diplomirao na Ekonomskom fakultetu  
  • 1996. osnovao Granolio 
  • 2003. kupio mlin u Velikoj Kopanici  
  • 2008. skupa s braćom Mihalj preuzeo mliječnu industriju Zdenka
  • 2014. od Agrokora kupio mlinove Belje i PIK Vinkovci

Komentirajte prvi

New Report

Close