U laguni Stella Maris prvo ekološko turističko naselje

Autor: Agneza Urošević , 02. srpanj 2007. u 06:30

Ekološko naselje Istraturista broji 70 istarskih vila, a uloženo je 17 milijuna eura

Istraturist Umag, koji u svojih šest hotela, pet kampova i 4 apartmanska naselja može u danu ugostiti 20.000 turista i zapošljava 1400 radnika, u podizanje kvalitete svoje destinacije u posljednjih je pet godina uložio gotovo milijardu kuna. Prošle godine svoje je goste i stalne posjetitelje ugodno iznenadio novosagrađenim resortom Garden Istra vrhunske kvalitete, a već za ovogodišnju sezonu pripremili su novo iznenađenje. Upravo je završena gradnja po mnogo čemu posebnog resorta, prvog Ekološkog turističkog naselja istarskih vila u Istri, na prostoru bivšeg naselja bungalova u laguni Stella Maris. A konačni cilj je visoka kvaliteta razine četiri plus zvjezdice cijelog umaškog resorta uz osobitu brigu o održivom razvoju. Ta briga posebno se vodi tijekom ovog investicijskog ciklusa koji se privodi kraju i koji već nosi ubrzani rast broja noćenja, produženje sezone i veću dobit. Vrhunska kvaliteta, ali uz zaštitu i racionalizaciju trošenja prirodnih resursa, vode, energije, prostora, u Istraturistu nosi ekološki predznak, što izražavaju svojim motom – “ekološka odgovornost naša je obveza”. Na koje se sve načine manifestira takva obveza, razgovarali smo s direktoricom Istraturista, menadžericom koja se uspješno i odgovorno nosi s ovim velikim investicijama, ali i funkcioniranjem destinacije, Gordanom Tomičić.

‘Pametne sobe’
“Treba znati da visoka kvaliteta zahtijeva veće i brže trošenje prirodnih resursa i svojevrsnu agresiju na prostor zbog čega je upravo ekološka odgovornost bila prisutna odmah od početka ovog investicijskog ciklusa”, ističe Tomičić. Najavljuje otvaranje, upravo završenog potpuno novog, visokorangiranog resorta, prvog Istraturistova ekološkoga naselja vila na vrlo atraktivnom prostoru lagune Stella Maris. Ove godine to je ključni novi kompleks Istraturista, težak 17 milijuna eura. Maksimalno je zaštićen prirodni ambijent od 8,3 hektara zelenih vrtova, u kojima je sagrađeno 70 istarskih vila s vrhunskom izolacijom, eko-certificiranim namještajem, ukinut je promet, uvedena ekološka rasvjeta. Tomičić naglašava da potrošnju vode, energije i drugih resursa u naselju automatski prate i reguliraju putem takozvane “pametne sobe”. Istraturist održava oko 400 hektara zelenih površina na kojima su u četiri protekle godine zasadili 220 stabala maslina, 10.000 trajnica i 500.000 ljetnica, a posebno se po tome ističe ekopark Istra u kampu Park Umag, sa 6000 smještajnih jedinica. Da bi more i vode zaštitili od zagađenja, za otpadne vode ugrađuju membranske biopročišćivače (u kampu Park Umag u to je uloženo devet milijuna kuna) iz kojih visokopročišćenu vodu vraćaju u upotrebu, za ispiranje sanitarija i natapanje nasada, dok mulj otpadnih voda briketiraju u gnojivo za hortikulturne nasade. Komunalni otpad selekcioniraju u desetak vrsta, kompostiraju ili pretvaraju u gnojivo i druge korisne derivate. Osim o štednji vode, posebno brinu o potrošnji energije. Uvode jeftiniju, ekološku rasvjetu, a koriste i solarnu energiju (od 24 sanitarna čvora u autokampovima voda se solarnim kolektorima zagrijava u 14).

Štednja energije
U energetski učinkovite (štedljive) objekte posebno svrstavaju praonicu rublja kapaciteta 1400 tona godišnje, u koju su u posljednje dvije godine uložili gotovo deset milijuna kuna i tim ulaganjima smanjili potrošnju vode za 27 posto, sredstva za pranje za 20 posto, loživo ulje za 16, električnu energiju za 4 posto. Ističu se i uštede energije u novim objektima zahvaljujući primjeni novih tehnologija. Tako je u novom naselju Sol Garden Istra za 35 posto po noćenju manja potrošnja energije nego u starom hotelu Sol Koralj.

Komentirajte prvi

New Report

Close