Pinerua novi voditelj Ureda Svjetske banke za RH i Sloveniju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. rujan 2014. u 11:58
Radnicka cesta 80, sjediste Svjetske banke u Zagrebu. Photo: Zarko Basic/PIXSELL

Za novog voditelja Ureda za Hrvatsku i Sloveniju Svjetska banka je imenovala Carlosa Pineruu iz Venezuele.

Za novog voditelja Ureda za Hrvatsku i Sloveniju Svjetska banka je imenovala Carlosa Pineruu iz Venezuele, koji na to mjesto dolazi s funkcije koordinatora za pitanja razvoja privatnog i financijskog sektora Svjetske banke u Indoneziji, izvijestili su danas iz Svjetske banke.

Pinerua, inače makroekonomist po struci, ima više od 15 godina iskustva rada u Međunarodnom monetarnom fondu, gdje je bio voditelj misije i savjetnik te je koordinirao usluge tehničke pomoći prema gotovo 30 zemalja u okviru Odjela za Bliski Istok i Središnju Aziju, navode iz Svjetske banke.

Na mjestu voditelja Ureda Svjetske banke za Hrvatsku i Sloveniju Pinerua će tako zamijeniti Hongjoo J. Hahma, koji je tu funkciju obnašao od listopada 2010. godine.

U Hrvatskoj će se glavna odgovornost Pinerue sastojati u upravljanju podrškom koju Svjetska banka pruža Hrvatskoj, a koja je utvrđena Strategijom partnerstva s Republikom Hrvatskom za razdoblje od srpnja 2013. do lipnja 2017., s težištem na tri tematska područja.

Riječ je o pomoći na području javnih financija, kroz podršku fiskalnoj konsolidaciji u svrhu ubrzavanja ostvarenja trajnog rasta, a s naglaskom na racionalizaciji potrošnje kako bi se osigurala fiskalna održivost u srednjoročnom razdoblju. Također, tu je i pomoć Hrvatskoj u jačanju konkurentnosti, s težištem na potrebnim strukturnim, institucionalnim i upravnim reformama kako bi Hrvatska mogla uhvatiti korak s usporedivim zemljama u EU-u, kao i pružanje pomoći Hrvatskoj da maksimalno poveća gospodarske koristi članstva u Europskoj uniji povećanjem kapaciteta u pogledu provedbe usklađenih politika, apsorpcije znatno većih sredstava iz fondova EU-a i pomoći u učinkovitom iskorištavanju ovih sredstava.

U priopćenju se podsjeća da je, otkako je Hrvatska pristupila Svjetskoj banci 1993. godine, Hrvatskoj pružena financijska i tehnička pomoć, kao i savjeti vezane uz politike i analitičke usluge.

Do sada je tako Svjetska banka podržala 51 projekt u vrijednosti od oko 3,5 milijarde američkih dolara i odobrila 53 darovnice ukupne vrijednosti od 74 milijuna dolara, podsjećaju iz Svjetske banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close