Od izdavača Poleta do gospodara nekretnina

Autor: Saša Paparella , 02. listopad 2014. u 22:01
Mladen Pejnović, predstojnik DUUDI-ja/ Boris Šćitar/VL/PIXSELL

Šef DUUDI-ja u svojoj karijeri prošao put od predsjednika SSOH koja je izdavala Polet, do moskovskog predstavnika Astre…

Bio je predsjednik Saveza socijalističke omladine Hrvatske (SSOH), već kao mladac postao je pomoćnik direktora Zagrebačkog velesajma, početkom 90- tih otišao je u moskovsko predstavništvo vanjskotrgovinske tvrtke Astre international, da bi potom prešao u jednu američku telekom kompaniju.

Nakon 15 godina u Rusiji, Mladen Pejnović 2008. se vratio u Hrvatsku, neko vrijeme bio je direktor u zagrebačkog Gradskoj plinari, a od 2012. predstojnik je Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom, koji je u zadnje vrijeme dinamizirao upravljanje povjerenim mu nekretninama.  "DUUDI smo institucionalno dobro postavili, a i trudimo se stalno biti u javnosti, kako bi građani znali što radimo. Mi ne čekamo događaje nego ih predlažemo. Naš Program 100, čiji je cilj staviti u funkciji isto toliko nekretnina, jako je dobro prošao, pa uskoro izlazimo s programom 200", rekao nam je Pejnović. "Cilj nam je da na našim web stranicama uvijek bude barem 300 ponuda za investiranje u Hrvatsku. U veljači namjeravamo objaviti da smo ispunili sve svoje zadatke iz Plana 21", kaže predstojnik DUUDI-ja. Ured upravlja velikim portfeljem, pa uz milijun zemljišnih čestica, u korporativnom dijelu skrbi o nizu tvrtki, od čega  je 59 strateških.  

 

15godina

proveo je u Rusiji

"Osnovni cilj DUUDI-ja nije privatizacija, nego da tvrtke u državnom vlasništvu donose dobit. U tome smo uspješni, pa su lani rezutati poslovanja bili puno bolji nego preklani", kaže.  Kao problem ističe što nije riješeno pitanje nagrađivanja uspješnih menadžera. "U ovom smo mandatu dvaput donijeli odluku da menadžere nagrađujemo više, prijedlog je oba puta prošlo na vladi ali nije došlo do primjene. kako ne bi iritirali građane s velikim plaćama. Mi ne odustajemo, predložit ćemo to i treći pute jer ne može jal imati prioritet nad pravednim nagrađivanjem uspješnih". U medijima se stalno piše o stranačkom kadroviranju. "Mi nikad nismo tako računali, objavili smo registar imenovanja i svi pojedinci su ispunili uvjete. O upravama pojedinih tvrtki možemo razgovarati samo temeljem njihovog završnog računa, i to pojedinačno- nikada državne tvrtke nisu imale bolje rezultate nego sada, a ove će godine biti još bolji", kaže.

Kao moguće rješenje umjesto javnih natječaja predlaže finski model, po kojem menadžere traže headhunting agencije i onda ih po nekoliko ponude vladi, koja među njima izabire svog kandidata. "Kod ozbiljnijih kompanija javni natječaj nije dobro rješenje, jer si mnogi menadžeri ne mogu dozvoliti da ide na potpuno javne natječaje i time dovode svoju poziciju u pitanje. Time svaki od njih svojoj sredini poručuje da želi otići, a posao će dobiti samo jedan. Kao što znamo, i na izbore za miss često ne izlaze najljepše djevojke. Mi želimo da nam headhunteri nađu najljepše, a ne samo one koje su skupile hrabrost javiti se na natječaj". Upitan za prodaju pojedinih tvrtki, napominje kako ne pristaje na rasprodaju.

"Tako lani nismo prodali HPB jer nismo htjeli spustiti cijenu. Imamo fer procjene tvrtki koje se prodaju. Pod značajnim smo pritiscima da se ide ispod cijene i kod Hotela Plat i kod drugih gdje nije bilo onakvih ponuda kakve smo zamislili, no mi ćemo ponoviti te natječaje, promijeniti neke uvjete ali cijenu firme nećemo mijenjati. Te firme nisu gubitaši pa neka stoje i čekaju sljedeću priliku".Mladen Pejnović je u svijet korporativnog upravljanja ušao 1996., kada je iz moskovskog predstavništva zagrebačke Astre international prešao na mjesto potpredsjednika GTS-a, telekom kompaniju preko koje je George Soros poslovao u Rusiji. Kako se našao u telekomunikacijskom sektoru?"Sasvim slučajno.

Kao komercijalni direktor Astri potpisivao sam i ugovore zagrebačke kompanije Nikola Tesla za izvoz u Rusiju. GTS je  1997. postala prva ruska kompanija- doduše u američkom vlasništvu- koja je izašla na NASDAQ burzu, a kasnije sam na burzu izašao s još jednom tamošnjom kompanijom, Golden telekomom. Skoro dvije godine proveo je u Vladivostoku. "Taj mi je grad u krasnom sjećanju, jako podsjeća na Rijeku, iako je na Pacifiku to je potpuno europski grad".  Upitan na čiju je preporuku dobio čitav niz funkcija u mandatu vlade Zorana Milanovića, kaže- "sami su me našli, iako sam dugo živio vani uovdje poznam puno ljudi. Bio sam triput s Franjom Tuđmanom kad je dolazio u Moskvu, a s Ivicom Račanom sam bio u dobrim odnosima jer je bio zadužen za informiranje u vrijeme dok jeSSOH izdavao Polet. A u predstaništvo Astre u Moskvi došao sam nakon Franje Gregurića…

Biografija

  • 1953. rođen u Sisku 
  • 1978. predsjednik Saveza socijalističke omladine Hrvatske 
  • 1986. pomoćnik generalnog direktora Zagrebačkog velesajma 
  • 1987. generalni direktor Jugohospitalije
  • 1991. prelazi u Astru international, uskoro odlazi u Moskvu 
  • 1996. počeo raditi za američke telekom kompanije u Rusiji – prvo GTS, a potom postaje generalni direktor Golden telekoma
  • 2008. povratak u Hrvatsku

Komentari (18)
Pogledajte sve



…nazvali su me ludim i nikad me više nisu zvali. no naknadno su mi oduzeli stipendiju na koju sam imao pravo zbog dobrih ocjena "jer nisam član sso", iako u propozicijama nigdje nije pisalo da se mora biti član sso…

Pa ti si žrtva komunističkog režima i to od najranije mladosti. Kladim se da si nakon sve nanesene nepravde emigrirao.
[/quote]

malo ste sarkastični.

ja sebe zbog oduzete stipendije ne bih nazvao žrtvom, ali htio sam na konkretnom primjeru pokazati kako podlost jugoslavenskog komunizma ima dugu tradiciju, koja će se čvrsto nastaviti u hrvatskoj sve dok partije hdz i sdp ne nestanu sa scene.

nisam ja tu važan, samo sam htio kazati da je izopačeni sustav vrijednosti, gdje se svaki rezultat prezire i nameće nagrađivanje isključivo po osnovi podlog partijskog ulizištva – da je taj sustav duboko ukorijenjen u jugoslavenskom samoupravnom društvu – u kojem je hrvatska mentalno ostala.

jedina je razlika u tome što su silom nametnuti jugoslavenski partijski lideri bili pametniji od demokratski izabranih hrvatskih partijskih lidera, pa su znali da sve to treba imati neku mjeru, a ovi “naši” su jednostavno preglupi i/ili previše sebični da bi to shvatili.

I word, 5 letter word: I D I O T!

U objavljenoj (očito službenoj biografiji) postoje nelogični podaci, npr. kako je moguće da je imenovani g. Pejnović koji je rođen 1953.godine još 1986. godine (dakle s 33 godine) bio predsjednik Saveza socijalističke omladine, kad se je članom omladine moglo biti do navršene 27. godine života, zatim nije točan niti podatak da je 1987 godine postao direktor Jugohospitalije, jer je naziv tog poduzeće već prije njegovog dolaska bio HOSPITALIJA, a o načinu i metodama smjene njegovih prethodnika na tom položaju sigurno su osim njega pozvani da progovore njegovi suradnici iz kabineta g.Špiljka (starijeg)


…nazvali su me ludim i nikad me više nisu zvali. no naknadno su mi oduzeli stipendiju na koju sam imao pravo zbog dobrih ocjena "jer nisam član sso", iako u propozicijama nigdje nije pisalo da se mora biti član sso…

Pa ti si žrtva komunističkog režima i to od najranije mladosti. Kladim se da si nakon sve nanesene nepravde emigrirao.

New Report

Close