Gluminoj banci nije bilo spasa, ali Gredelj je druga priča

Autor: Saša Paparella , 10. listopad 2014. u 16:32
Photo: Patrik Macek/Pixsell

TŽV Gredelj u stečaju preuzeo je 2012., Gluminu još 2002.- vjeruje da tvornica ima budućnost, a u banci još vodi 600 sudskih sporova.

Nakon dugo vremena, TŽV Gredelj ovaj je tjedan došla na naslovnicu Poslovnog dnevnika, ali ne zbog stečajnog postupak otvorernog prije dvije godine i otpuštanja radnika, već zbog posla sklopljenog sa Deutsche Bahnom, njemačkim državnim željeznicama.  

Dobra je to vijest za stečajnog upravitelja Gredelja Peru Hrkaća, koji ju ovako komentira- "pa ja i nisam stečajni upravitelj, nego vodim pravi, živi biznis i vjerujem u ovu tvornicu". Hrkać je jedan od poznatijih stečnjih upravitelja, odradio je taj posao već u desetcima tvrtki, a samo lani dobio je sa trgovačkog suda 15 novih predmeta. Taj je posao započeo 1999. sa stečajem Komercijalne banke, koji je završen, dok stečaj Glumina banke traje i nakon 15 godina.  Početci Hrkaćeve karijere su podjednako zanimljivi kao i priča o vođenju stečajeva- nakon završene franjevačke klasične gimnazije u Visokom, upisao je filozofiju i teologiju u Sarajevu, da bi na kraju diplomirao ekonomiju u Zagrebu.  Već kao student, kaže, nabavio je kompjuter Comorode 64, priključio ga na crno- bijeli televizor i vodio poslovne knjige kafićima. Nakon diplome, zaposlio se kao profesor na Ekonomskoj školi u Zagrebu.

 

2200sudskih

postupaka imala je Glumina banka

"Bio sam simpatičan učenicima, svi su htjeli da idem s njima na maturalac. To je iskustvo bilo dragocjeno, jer tamo brzo sumiraš znanja sa faksa". Potom 1987. odlazi u Poslovnu zajednicu izdavača i knjižara Hrvatske. Zajednica u to doba na Zagrebačkom velesajmu pokreće sajmove Interliber i Educa, koji i danas postoje. A onda, 1990. postaje direktor zagrebačke tvrtke Sava- Zagreb d.d., distributera Poljoprivrednog kombinata Beograd za područje Hrvatske- držali su oko 400 škrinja Pekabela sladoleda, distribuirali bombonjere Car Lazar i Carica Milica. "Počinjao je rat i tih 80 zaposlenika odjednom je ostalo bez ičega, no nastavili smo se baviti trgovinom i nekako preživjeli", kaže Hrkać. Iz Save- Zagreb 1994. odlazi u Voće d.d., gdje je bio zamjenik šefa komercijalnog direktora Jure Klarića. Nakon godina za vlasnike dolaze Austrijanci a njih dvojica, skupa s Antom Vukšićem, 1995. osnivaju tvrtku Hercegovina produkt.

Ubrzo su obnovili preradu voća i povrća u Nektaru iz Nove Gradiške, krenula je proizvodnja u dvije smjene, no ubrzo su se razišli. "Nisam htio raditi onako kako se ranije radilo u Voću", kratko je tu epizodu prokomentirao Hrkać.   Početkom 1997. odlazi u Dionu, u to vrijeme u vlasništvu Globus grupe Miroslava Kutle. Pomoćnik je komercijalnog direktora za asortiman, bavi se izgradnjom prodajnih centara, otvara veliki opskrbni centar Dione na Širokom Brijegu, kasnije prodan Lijanovićima. Diona 1999. odlazi u stečaj, a Hrkać prelazi u osječku Saponiju, gdje je bio zadužen za prodaju u sjevernoj Hrvatskoj."U Saponiji se nisam zadržao zato jer sam došao u priliku postati stečajni upravitelj Komercijalne banke. Dao sam otkaz u Saponiji i otad sam po zanimanju stečajni upravitelj.

Taj me posao zainteresirao, jer u njemu možeš imati svoj stav. Doduše, stav vam može donijeti i probleme, kao kad mi je pred 10- tak godina zapaljen automobil", kaže Hrkać. Neugodne epizoda bila je povezana s nekim od sudskih procesa koje je Hrkać započeo kao stečajni upravitelj Glumina banke, u koju je došao 2002. Zašto stečaj Glumine još nije okončan? "Stečajni postupak nije samo jedan predmet ili jedan sudski postupak. Banka je imala 36,000 klijenata deponenata, a zbog propasti Glumine i mnoge od njih su propale i teško je naplatiti odobrene kredite. Nedostaje dokumentacija o kreditnim procedurama, nema osiguranja i moramo novac istjerati sudskim putem. Imali smo 2.200 sudskih postupaka, ostalo ih je još 600, angažirano je 27 odvjetnika… A među onima koji nas prozivaju zbog sporosti vjerojatno ima i onih koji banci moraju vratiti  novac, pa bi rado da nestanemo i ja i Glumina". pretpostavlja Hrkać. 

Biografija

  • 1957. rođen u Širokom Brijegu 
  • 1985. diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, zaposlio se kao srednjoškolski profesor   
  • 1987. pomoćnik direktora Poslovne zajednice izdavača i knjižara
  • 1990. direktor Save- Zagreb d.d.
  • 1994. pomoćnik Jure Klarića, komerc. direktora Voća d.d.  
  • 1997. pomoćnik komercijalnog direktora Dione d.d.  
  • 1999. stečajni upravitelj Komercijalne banke

Komentari (3)
Pogledajte sve

Ne znam po čemu je ovaj čovjek zaslužio pisanje u pozitivnom smislu?? Klasična priča muljatora u ex-YU. Interesantno je koliko u HRV ima npr. knjigovođa a rijetko tko plaća uredno porez i to tako već godinama. Očito interesantno zanimanje sa zakonski dopuštenim lopovlukom, No čak i da se plaća uredno u HRV porez to ne bi dovelo do nikakvog pomaka jer bi se još više povećao broj uhljeba stranke na vlasti. U HRV nije problem u neplaćanju poreza kako se to od vlasti nastoji prikazati nego krađi novca koji dolazi u državu od aktera vlasti.

Placeni clanak? Nikad ostvarene ambicije “prvog” covjeka tesko mogu polucit rezultat u slucaju Gredelj….a obrazovanje mu garantira neuspjeh.

U stečajnom postupku se isto događa kao u divljini među lešinarima.

Dok god postoji i malo mesa na lešini lešinari ne napuštaju leš.

New Report

Close