Župan Bajs o promjenama zakona o turističkim zajednicama

Autor: Poslovni.hr , 14. srpanj 2015. u 15:29
Foto: Damir Spehar/PIXSELL

Župan Damir Bajs kao predsjednik Turističke zajednice BBŽ naznačio je da je pravovremeno u javnoj raspravi uputio primjedbe na izmjenu Zakona o turističkim zajednicama. Bjelovarsko-bilogorska županija vodeća je u Hrvatskoj kada govorimo o trendu rasta, tako da u prvih šest mjeseci ima preko 30% dolazaka i 80% više noćenja.

Župan i predsjednik Turističke zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije Damir Bajs i direktorica Turističke zajednice Jasna Vaniček Fila održali su tiskovnu konferenciju temeljem primjedbi na promjene Zakona o turističkim zajednicama uz nazočnost predsjednika i predstavnika turističkih zajednica gradova i općina s područja županije.

Župan Damir Bajs kao predsjednik Turističke zajednice BBŽ naznačio je da je pravovremeno u javnoj raspravi uputio primjedbe na izmjenu Zakona o turističkim zajednicama. Bjelovarsko-bilogorska županija vodeća je u Hrvatskoj kada govorimo o trendu rasta, tako da u prvih šest mjeseci ima preko 30% više dolazaka i 80% više noćenja. Rezultat je to rada privatnog sektora u turizmu, ali i Turističkih zajednica.

Novi Zakon, što se tiče Bjelovarsko-bilogorske županije, ne bi doveo do ukidanja Turističkih zajednica koji je predviđen automatizmom te se ne bi odnosio na Županiju, ali bi u mnogome otežao daljnji rad. Međutim, dovelo bi do ukidanja gotovo polovice turističkih zajednica na kontinentu i dijela na moru i to upravo u trenutku kada se turizam na kontinentu povećao 30% u zadnjih osam godina.

Time se gubi i smisao Strategije hrvatskog turizma jer nije jasno tko bi istu mogao provoditi, a to bi značilo i težak udarac za razvoj turizma na kontinentu.

Naravno, i centralizacija sredstava u uredu HTZ-a, uredu ministra, sigurno neće pridonijeti razvoju turizma na kontinentu jer dosadašnje dodjele sredstava pokazuju da se iz tog fonda, sredstva dodjeljuju tamo gdje je turizam najrazvijeniji.

Valja istaknuti i kako hitni postupak, kojim se paket turističkih zakona koji reguliraju djelatnost javnog turističkog sektora, šalje u proceduru, ne daje dovoljno vremena za razmatranje najboljih rješenja, a stupanje novih Zakona na snagu predviđeno je u siječnju, u jeku priprema za sezonu. Osim toga, upitno je i zašto bi, u to vrijeme tehnička Vlada, trebala provoditi tako važne zakone. Stoga bi prijedlog bio da izmjene turističkih zakona idu u redovitu proceduru, kako bi bili usuglašeni s najvećim dijelom turističkog sektora, kako javnog, tako i privatnog.

„Umjesto Zakona koji bi dao vjetar u leđa kontinentalnom turizmu, sada imamo prijedlog Zakona koji gotovo pa negira mogućnost razvoja istoga“ – istaknuo je Bajs.

Gradonačelnik Grubišnog Polja i predsjednik Turističke zajednice Grubišno Polje Zlatko Mađeruh izjavio je da podupire stav župana te također podsjetio da je za vrijeme mandata župana Bajsa kao ministra turizma, kontinentalni dio turizma počeo ostvarivati određene financijske potpore. „Stvoren je nukleus koji nije dovoljan za razvoj turizma, gdje lokalne uprave moraju dofinancirati projekte kako bi se kontinentalni turizam podigao na veću razinu. Ovim zakonom će propasti sve što se dosada investiralo, i nema kontinuiranog razmišljanja o strategijama. Kada smo razmišljali o strategijama, razmišljali smo o strategijama gospodarskog razvoja, a upravo je turizam jedna od gospodarskih grana razvoja jer nam to omogućuju naši prirodni resursi“ – naglasio je Mađeruh.

Gradonačelnik Grada Daruvara te predsjednik Turističke zajednice Daruvar – Papuk Dalibor Rohlik izjavio je kako Grad Daruvar ostvaruje vrlo dobre prihode od turizma te naglasio kako ga je ovaj zakonski prijedlog razočarao iz dva razloga. „Najprije jer odskače od nacionalne strategije, a drugo zato što su rezultati nastali dodatnim ulaganjem svih onih koji sudjeluju u razvijanju proizvoda i ponude na razini grada i ulaganjem proračuna grada. Očekivao sam zakon koji će nam pomoći da se TZ više osamostali, da dobije novac kako bi mogli raditi kvalitetniju promociju i gradio mrežu koja je potrebna da bi funkcionirao turizam na kontinentu. Mi se za svakog gosta moramo mnogo više raditi nego naše kolege na obali. Ove izmjene zakona nam ne idu na ruku stoga ih nećemo ni podržati“ – rekao je gradonačelnik Rohlik.

Komentirajte prvi

New Report

Close