Znat ćemo koji su sve strateški ciljevi zemlje

Autor: Ana Blašković , 12. prosinac 2017. u 22:00
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Ministrica Žalac kaže da sustižemo druge u korištenju EU novca.

Vlada će iduće godine krenuti u izradu Nacionalne razvojne strategije Hrvatske do 2030. u kojoj će se odrediti smjerovi i pobrojati strateški ciljevi zemlje, najavila je ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Galić. Na strategiji će se raditi do kraja 2019., a u međuvremenu će se održati niz predavanja, radionica i tematskih konferencija.

“Želimo odrediti smjerove i strateške ciljeve da se nikada više ne dogodi da Republika Hrvatska ne zna što treba raditi u operativnim programima”, kazala je Žalac na forumu “EU fondovi za europsko poduzetništvo”. Podsjetila je da je Hrvatskoj u razdoblju od 2014. do 2020. na raspolaganju više od 10,7 milijardi eura novca iz europskih fondova, no da su od toga izgubljene prve tri godine. “Sada trčećim korakom stižemo druge zemlje članice”, istaknula je.

Iduće godine još novca

Promicanjem poduzetništva i potporama malim i srednjim poduzetnicima dugoročno se želi ostvariti povoljno poslovno okruženje, kontinuirani razvoj i inovacije tog segmenta uz bolji pristup financiranju stalnim pojednostavljenjem procedura.

“U našem operativnom programu već smo stavili na raspolaganje 1,8 milijardi kuna bespovratnih sredstava, zajednički s Ministarstvom gospodarstva, upravo za gospodarstvo i poduzetništvo. Taj prioritet unutar našeg operativnog programa je najbolji kad analiziramo apsorpciju sredstava”, istaknula je. Tu su još i financijski instrumenti od dvije milijarde kuna koji su stavljeni na raspolaganje zajedno s HBOR-om i HAMAG-om, što je novi mehanizam u postojećoj financijskoj perspektivi čime se otvaraju mogućnosti iznad 6,5 milijardi kuna za poduzetništvo. Postoji veliki prostor da i u idućoj godini, kada budemo radili izmjenu operativnog programa, još dodatna sredstva alociramo za gospodarstvo”, najavila je.

Novinare je zanimalo koliko je poduzetnicima teško doći do sredstava, na što je ministrica rekla da to ovisi o natječaju i projektima. “Ali, čini mi se da ovi financijski instrumenti koji idu putem mikrokredita u HAMAG-u i ovaj dio koji smo s HBOR-om potpisali od 220 milijuna eura, idu brže. Za bespovratna sredstva poduzetnicima je prilično teško aplicirati, no oni su to u stanju”, smatra Žalac.

Pelješki most po planu

Osvrćući se na projekt Pelješkog mosta, koji je zapeo pošto je tvrtka Lipov gaj podnijela žalbu na dokumentaciju za nadzor nad izgradnjom pa se čeka odluka Državne komisije za kontrolu javne nabave, Žalac je najavila da će se projekt odvijati po planu i da će kroz par tjedana biti potpisan ugovor za njegovu provedbu.

“To je naš najveći strateški projekt. Jako o tome vodimo računa. Ja ne mogu sad predmnijevati hoće li biti žalbe ili neće. Mislim da ćemo vidjeti u doglednih par tjedana da imamo potpisan ugovor za provedbu. Očekujem da tu bude kontinuirani nadzor, da se pazi na sve što moramo raditi da projekt bude završen na vrijeme”, zaključila je resorna ministrica.

Komentirajte prvi

New Report

Close