Zdravlje na sniženju: Online ponude nude preglede u pola cijene

Autor: Poslovni.hr , 19. kolovoz 2017. u 14:27
Foto: Thinkstock

nline se uz popust prodaju i operacije, posebice estetske poput povećanja grudi, korekcije nosa, ušiju…

Ginekološki pregled, konzultacije, ultrazvuk i Papa-test – sve u cijeni od 295 kuna, tek je jedna u nizu zdravstvenih ponuda na portalima grupne kupnje. Može se platiti i na rate, karticama, termin se prilagođava pacijentici, a o nalazu Papa-testa bit će obaviještena telefonski, piše Večernji list.

Prema podatku s portala na kojem je objavljen ovaj oglas više od 40 žena uplatilo je taj pregled. “Zdravlje na popustu” sve je popunjenija rubrika online sniženja, ali i predmet rasprave. Za jedne je riječ o derogaciji struke, a za druge način borbe za pacijente kojima se istodobno izlazi u susret snižavanjem cijena s obzirom na nebulozne liste čekanja u zdravstvenom sustavu. Naime, konkretna opisana ginekološka ponuda više je nego dvostruko jeftinija od propisanih najnižih cijena liječničkih usluga. S druge pak strane riječ je o pregledu na koji svaka osigurana žena u Hrvatskoj ionako ima pravo. Situacija se posebice komplicira kada je riječ o radiološkim pretragama, a one su često i najtraženije jer se najdulje čekaju u bolnicama.

Magnetska rezonancija mozga, dijela kralježnice i sl. uz nalaze isti dan – ponuda je kojom se mnogi pacijenti za 999 kuna rješavaju višemjesečnog čekanja, naručivanja pa potom i čekanja nalaza. I ovu je ponudu kupilo više od 60 ljudi, s tim da je prodaja još bila otvorena pa se “magnet” kupovao i dalje.

Online se uz popust prodaju i operacije, posebice estetske poput povećanja grudi, korekcije nosa, ušiju… Ali mogu se tu naći i oglasi poput onog koji sve žene poziva da na vrijeme otkriju tumore. AMERIČKI FDA: 'U cigaretama se mora smanjiti količina nikotina' Dramatičan apel rijetko će koju ženu ostaviti ravnodušnom i mnoge će razmisliti hoće li otići na takvu pretragu krvi.

– Kapital ne smije biti ispred struke, legitimno je pravo svih koji se nalaze na tržištu da ponude jeftiniju uslugu, ali mislim da se mora naći mjera i reći pacijentu što mu doista treba – komentira dr. Ines Balint iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. S druge strane privatnici poručuju da država ne surađuje s njima te da su prisiljeni boriti se na tržištu. – Cijene se ne bi trebale oglašavati, ali smije se reklamirati klinika, što nudi, gdje se nalazi, no s cijenom jest problem.

Iako, prema ustavnoj odluci i naša udruga ima pravo odrediti najniže cijene zdravstvenih usluga, tako da mi imamo svoj cjenik uz one komorske. Privatnici su u zdravstvu na tržištu, ima puno privatnih subjekata, a HZZO sklapa vrlo malo ugovora s njima. Vidite kakve su to niske cijene, a onda im još i organizatori na tim stranicama uzimaju po 10, 20 posto – komentira Ante Gabrilo, financijski savjetnik Udruge privatnih poslodavaca u zdravstvu.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close