Zbog korupcije pod povećalo odnos lokalne vlasti prema ulagačima

Autor: Poslovni dnevnik , 04. rujan 2013. u 22:00
Potpredsjednik Vlade Branko Grčić/PIXSELL

Na svjetskoj ljestvici skočili smo za šest mjesta, na 75. , Vlada najavila jaču kontrolu lokalnih vlasti.

Nakon pet loših godina Hrvatska je napravila zaokret na svjetskoj ljestvici konkurentnosti, predvođenoj Švicarskom: skočila je za šest mjesta i sad je na 75.

Prvi put od izbijanja krize bilježi se taj skok, u regiji je sad Hrvatska u "sendviču" iza Slovenije, Mađarske, Makedonije i Crne Gore, a ispred Rumunjske, Slovačke, BiH, Albanije i Srbije. Zbog zaustavljanja lošeg trenda i Vladine dionice su skočile. Na predstavljanju izvješća o globalnoj konkuretnosti 2013.-2014. i Ivica Mudrinić, predsjednik Nacionalnog vijeća za konkuretnost, i Božo Prka, predsjednik Uprave PBZ-a, poručili su da je posrijedi dobra vijest. Mudrinić je na neki način potvrdio da će Vladine aktivnosti iz ove godine dovesti do još boljeg rezultata na ljestvici Doing Businessa Svjetske banke u listopadu.

Najzanimljivije je ipak da je potpredsjednik Vlade Branko Grčić najavio je da će Vlada vrlo brzo, pod pritiskom pokretanja procedure prekomjernog deficita EU, morati krenuti sa strukturnim reformama i rezanjem rashoda. O tome, pak, prema riječima ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, ovisi kojim će tempom za Vladina mandata rasti konkuretnost Hrvatske. Po efikasnosti tržišta robe i rada, važnih za oporavak gospodarstva, sad je na 111. i 114. mjestu, te u svemu loše rangiranom nema napretka.

Tako je i kod neučinkovite javne uprave: 20 posto ispitanika smatra je najproblematičnijim faktorom za poslovanje, a od prvih šest na pet izravno utječe Vlada svojim odlukama. Pomaci ovise, smatra Mudrinić, samo o Vladinim reformama, a one o političkom kapitalu i reformskom kapacitetu Vlade. Lokalnu vlast očekuju značajne promjene na kojima radi Ministarstvo pravosuđa. Kako je Grčić najavio, Vlada će staviti pod kontrolu države odnos lokalne vlasti prema ulagačima, i to zbog sumnji u korupciju. Štetu koju država ima zbog tužbi ulagača namirivat će od lokalnih zajednica.  

Komentirajte prvi

New Report

Close