Završila drama u RIZ-Odašiljačima, Vrana se povukao, Marić ušao u tvrtku

Autor: Saša Paparella (VLM) , 30. listopad 2012. u 22:00
Kamilo Vrana

Predsjednica NO-a Vesna Čizmar kaže da joj je Vrana zaprijetio Radimirom Čačićem i Silvanom Hreljom te rekao da će političkim pritiskom biti smijenjena.

Niti 24 sata nije potrajao sukob dviju uprava RIZ-Odašiljača: tri člana uprave koju je posljednjih mjesec i pol vodio Kamilo Vrana napustila su tvrtku u utorak u 10.25, točno pet minuta prije početka tiskovne konferencije koju je ispred glavne porte sazvao Željko Marić, novi predsjednik Uprave. Marić, koji je imenovan na sjednici NO-a RIZ-a 25. listopada, u tvrtku je, nakon neuspjela pokušaja u ponedjeljak, uspio ući tek u 11.15. Vranina uprava prilikom  odlaska nije opozvala angažirane zaštitare General securityja, pa je trebala doći inspekcija za zaštitarsku službu kako bi ih uvjerila da napuste zgradu, a potom su se pojavili zaštitari Klemm securityja i oko podneva je kriza bila gotova. Iako je većinski vlasnik tvrtke država, ni u jednoj od državnih institucija koje smo kontaktirali nismo uspjeli dobiti komentar o RIZ-u. No, kako doznajemo, ravnatelj Agencije za upravljenje državnom imovinom (AUDIO) Erik Mohorović bio je na "ribanju" kod prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića.

Prijavit će ga

Kamilo Vrana u ponedjeljak se nije namjeravao povući, tvrdeći da je odluka o njegovu opozivu donesena bez znanja Vlade, da bi u utorak ujutro – vjerojatno doznavši da je Trgovački sud u svoj registar upisao Marićevu upravu – odlučio prihvatiti realnost. Prethodno je sazvao zbor radnika, na kojem se navodno pojavilo samo 20-ak od ukupno 240 zaposlenih. Oponenti nove uprave tvrde da je predsjednica NO-a Vesna Čižmar opozvala Vranu bez pristanka države, no ona tvrdi kako nije mogla učiniti ništa drugo. "Vrlo brzo nakon što je preuzeo upravu vidjela sam kako Vrana vodi tvrtku. O tome sam prije desetak dana obavijestila AUDIO kao predstavnika većinskog vlasnika te zatražila upute za daljnje postupanje. Jedini odgovor koji sam dobila bio je neprihvatljiv: neka surađujemo. Potom je NO postupio sukladno zakonu i donio odluku o opozivu Uprave. U međuvremenu, u samo mjesec dana, dogodio se niz prekršaja. Vrana je tražio da, bez znanja ostalih članova NO-a, u tajnosti s članovima njegove uprave potpišem ugovor o radu, na što nisam pristala jer su tražili razne beneficije. Ugovor koji sam im ponudila, sukladan Vladinim odlukama, odbili su potpisati", kaže Vesna Čižmar. Tvrdi da joj je Vrana na to zaprijetio Čačićem i Silvanom Hreljom te rekao da će političkim pritiskom biti smijenjena. "Vrana je prilikom predaje odluke o opozivu meni zaprijetio da je to posljednje što sam u životu učinila, što smatram vrlo ozbiljnom prijetnjom koju ću prijaviti policiji", rekla nam je Vesna Čižmar. Nju je u NO imenovala Vlada, kao i još dvoje od ukupno petero članova, Dragu Dominića i Marijana Rošića. "Tih dvoje članova opstruiralo je sjednice NO-a, od šest održanih pojavili su se na samo prve dvije, pa sam uz podršku malog dioničara Bože Vučemilovića Šimunovića i predstavnice Radničkog vijeća Ljiljane Siroglavić odlučila zaštititi državnu imovinu. Očekujem da AUDIO podrži naš NO radi zaštite državne imovine", rekla je Vesna Čižmar.

Namjestili im?

Poražena strana tvrdi da im je cijela priča namještena. Zamjeraju što je dvoje članova NO-a koje je imenovala Vlada o sjednici obaviješteno nekoliko sati prije njezina održavanja. Za Lj. Siroglavić tvrde da je imenovana u NO neposredno prije sjednice, "uz niz proceduralnih dvojbi". Na optužbe da je Vranina uprava podigla kredit od sedam milijuna kuna "bez znanja i suglasnosti NO-a", odgovaraju da je to učinila ranija uprava RIZ-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close