Ministar Zmajlović odgovarao na pitanja s društvenih mreža

Autor: Poslovni.hr , 11. ožujak 2014. u 14:56
Screenshot: Poslovni dnevnik

Povodom konferencije ‘Gospodarenje otpadom/Waste expo 2014.’ postavljali ste pitanja Mihaelu Zmajloviću.

U povodu konferencije 'Gospodarenje otpadom/Waste expo 2014.', portal Poslovni.hr omogućio je korisnicima društvenih mreža (Facebook i Twitter) da postave pitanje ministru zaštite okoliša i prirode Mihaelu Zmajloviću.

U komentarima ispod objave na Facebooku napisali ste što vas zanima na temu gospodarenja otpadom, a ministar je na najzanimljivija pitanja odgovorio u videoreportaži.

Postavljena pitanja donosimo u nastavku, a odgovore ministra zaštite okoliša i prirode pogledajte u priloženom videu. 

Akumulira li se problem otpada u Hrvatskoj sve ove godine namjerno ne bi li se spalionice i suspalionice na kraju prikazale kao nekakvo spasonosno rješenje?

Pravaši Kaštela

Kada će se zabraniti upotreba plastičnih vrećica i kada će se početi selektirati otpad kao u većini razvijenih zemalja (recimo Njemačka)?

Gordana Kramarić

Zanima me zašto se ne uvede u cijeloj Hrvatskoj plaćanje po količini smeća, nama su uveli odvajanje komunalnog otpada i usput povisili cijenu, tako da ja koji imam jednu kantu mjesečno plaćam isto kao i oni koji imaju četiri kante mjesečno?

Zoran Ribarić Riba

Mene zanima tko će to provjeravati razvrstavaju li građani otpad? Sada gotovo svaki kvart ima kante za određeni otpad, ali koliko vidim nitko nije previše ekološki osviješten da bi samostalno razvrstavao svoj otpad?

I još me zanima, zašto se Hrvati toliko boje famoznih spalionica otpada?

Maja ZG

Razvrstavate li vi doma smeće? 

Alen Medić 

Do kada planirate riješiti problem septika-crnih jama kod nas na moru? Gosti nam odlaze zbog smrada pri pumpanju jama, a nitko ništa ne radi po tom pitanju. Do kada moramo riješiti taj problem zajednički (kanalizacijom) ili bio pročistačima otpadnih voda? 

Zlatko Budin

Treba li nam u Resniku spalionica? 

Katja Delo

Zašto ulaganja u projekt gospodarenja otpadom nije generator razvoja hrvatskih tehnoloških poduzeća? Poplava inozemnih ponuđača i trgovaca! Nedostaje karika i vizija poticaja domaćih tvrtki koji bi se mogle specijalizirati u dijelovima tog sektora.

Žarko Tomasić

Zašto novi zakon o održivom gospodarenju otpadom pogoduje državnim poduzećima i zašto sav posao koji je vrijedan može ići bez natječaja direktnim ugovorom? Zašto jednostavno nije za sve zakon isti? 

Gordana Jamnik

Kako spriječiti krađu papira iz kontejnera? Na Jarunu uvijek neka nepoznata vozila i ljudi to rade. 

Jadranka Šeremet

Jeste li vi uopće svjesni da je projekt CGO Lećevica ekološki i ekonomski zločin? 

Ante Božić

Zašto je u Hrvatskoj donesen zakon o zbrinjavanju otpada po zastarjeloj tehnologiji koji lokalnim zajednicama ne dozvoljava da same mogu odlučiti o gradnji bioenergana jer to nije predviđeno u prostornom planu? 

Branka Grgić

Što mislite o ideji da država uvede standarde za pakiranje svih vrsta proizvoda, od hrane na dalje, kako bi se došlo do toga da se koriste materijali koji se mogu lakše reciklirati tj. u većoj mjeri i kako bi proces sakupljanja otpada bio jednostavniji. Npr. neke kompanije su uvele bočice od PVC-a za mlijeka umjesto od PET ambalaže što je besmisleno. PVC još uvijek nismo u mogućnosti reciklirati, a PET imamo riješen sustav. Općenito smatram da bi valjalo uvesti sustav u kojem bi se koristilo što manje materijala sa što većim udjelom ekološki prihvatljivih materijala. Što mislite o uvođenju takvog nečega?

Antonio Pavičić 

Kako je moguće da neka mjesta u Hrvatskoj još uvijek nemaju riješen problem s otpadom? Daje li EU određene poticaje za poduzetnike zainteresirane za ulaganje u "sanaciju otpada"?

Marko Nikšić 

Kada ćete konačno napraviti spalionicu, recimo kao Beč u centru pa iskoristiti taj otpad i nitko se ne buni?

Tea Čop Ex Burda 

Jedno jednostavno pitanje: Recikliranjem otpada isti ponovno upotrebljavamo te smanjujemo potrošnju energije za proizvodnju. Spaljivanjem sirovine permanentno gubimo sirovinu, a dobivamo zanemarivu količinu energije u odnosu na energiju koja je bila utrošena u proizvodnji. Koji od ova dva modela je ekološki isplativiji.

Bojan Banjac 

Ministre, kako ćete prisiliti direktore komunalnih poduzeća da napokon započnu s programima primarne selekcije otpada odmah danas? Kako prođu lokalni izbori, stranka koja pobijedi postavi svog činovnika koji o materiji pojma nema, a vrijeme koje nam je dala EU ističe…

Boris Zuvela 

Privatizacija čistoće u Zagrebu – tko tu koga mulja?

Ivana Ivanković

Komentirajte prvi

New Report

Close