Ministar Zmajlović najavljuje ‘Waste Expo 2014.’ presicom o gospodarenju otpadom

Autor: Poslovni dnevnik , 04. ožujak 2014. u 13:39
Ministar Mihael Zmajlović; Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Konferencija za novinare kojom će se najaviti cjelogodišnji projekt “Gospodarenje otpadom” održat će se u ponedjeljak 10. ožujka, s početkom u 10.30 sati u zgradi Styrije.

Uspostava modernog i efikasnog sustava gospodarenja otpadom jedna je od najzahtjevnijih obveza koje je Hrvatska preuzela ulaskom u Europsku uniju. 

Prema podacima Eurostata u Hrvatskoj čak 92 posto otpada u konačnici završava na deponijima, dok na razini Europske unije ta količina iznosi tek 40 posto. Već iz te činjenice jasno je da će tijekom narednih nekoliko godina Hrvatska biti prisiljena uložiti znatne napore u poboljšanje ovog sektora, ali i da će upravo za tu svrhu na raspolaganju imati više od milijardu eura iz europskih fondova, uz mogućnost sufinanciranja projekata i do 85 posto. Takav golemi investicijski potencijal neosporno će rezultirati značajnim novim poslovnim prilikama za domaća poduzeća u cijelom nizu gospodarskih sektora, od građevinara, preko proizvođača i montažera strojarske opreme do prijevoznika i logističara. 

Istovremeno bi uspostava sustava upravljanja otpadom i korištenja vrijednih sirovina iz njegovog sastava mogli dovesti do niza drugih ekonomskih koristi, a u konačnici i do većeg stupnja liberalizacije te dosad uglavnom monopolistički organizirane komunalne djelatnosti.

S obzirom na navedeno, evidentno je kako bi sustav gospodarenja otpadom i otpadnim vodama tijekom narednih pet do deset godina mogao biti jedan od najbrže rastućih segmenata domaće ekonomije, a da bi taj potencijal bio realiziran u najvećoj mogućoj mjeri, bit će nužno stvoriti kvalitetan regulatorni okvir, uspostaviti uspješnu suradnju javnog i privatnog sektora na razvoju EU projekata, te osigurati angažman znanstvene zajednice u procesu odabira najprimjerenijih tehnoloških rješenja.

Poslovni dnevnik upravo zato organizira jednodnevnu konferenciju "Gospodarenje otpadom/Waste expo 2014." 12. ožujka. Konferencija je zamišljena kao cjelodnevni program prožet konstruktivnim panel raspravama i stručnim prezentacijama, a želja je da postane tradicionalno mjesto susreta i razgovora predstavnika izvršnih i lokalnih vlasti, servisnih kompanija, projektnih developera, financijskih institucija i proizvođača industrijske opreme.

Konferencija za novinare kojom će se najaviti cjelogodišnji projekt "Gospodarenje otpadom" održat će se u ponedjeljak 10. ožujka, s početkom u 10.30 sati u zgradi Styrije (Oreškovićeva 6H/1). Na konferenciji će sudjelovati ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović koji će govoriti o ekonomskom aspektu gospodarenja otpadom, glavni urednik Poslovnog dnevnika Mislav Šimatović te njegov zamjenik Marko Biočina.

Projekt će također biti najavljen i kroz intervjue s ministrom Mihaelom Zmajlovićem, od kojih će jedan biti održan na društvenim mrežama Facebooku i Twitteru, gdje će ministru pitanja o gospodarenju otpadom imati prilike postavljati i čitatelji.

Cjelogodišnji projekt "Gospodarenje otpadom" nastavit će se sustavnim informiranjem putem mjesečnih biltena "Gospodarenje otpadom", koji će se distribuirati putem tiskanih i online platformi Poslovnog dnevnika.

Na konferenciji za novinare u ponedjeljak 10. ožujka bit će najavljeni i najzanimljiviji govornici i teme o kojima će se raspravljati na konferenciji "Gospodarenje otpadom/Waste expo 2014." koja će biti održana 12. ožujka.

Komentirajte prvi

New Report

Close