Gospodarenje otpadom je prije svega gospodarsko pitanje

Autor: Ministarstvo zaštite okoliša i prirode , 19. veljača 2014. u 10:57
Mihael Zmajlović, ministar zaštite okoliša i prirode. Photo: Borna Filic/PIXSELL

Gospodarenje otpadom jedna je od ključnih tema za ovu vladu i za državu. To je prije svega gospodarsko pitanje.

Gospodarenje otpadom jedna je od ključnih tema za ovu vladu i za državu.

To  je prije svega gospodarsko pitanje  –  pitanje stvaranja novih radnih mjesta, pitanje racionalnog gospodarenja vrijednim sirovinama i resursima koji su vlasništvo svih nas. To je i pitanje kvalitete života – svih nas i naše djece.

Želimo biti dobar gospodar i prestati zakopavati vrijedne sirovine na odlagališta. Želimo u sljedećih par godina udvostručiti broj radnih mjesta direktno zaposlenih u gospodarenju otpadom sa 6.000 na 12.000.

Želimo omogućiti firmama koje posluju sa sirovinama i otpadom da povećaju broj zaposlenih, da investiraju. Želimo osigurati čist, siguran okoliš svima nama i našoj djeci.

Ukratko – želimo gospodariti otpadom na kvalitetan i dugoročno održiv način.

To dugujemo našim građanima ali to nam je i obaveza koju smo preuzeli pristupnim pregovorima s EU.  Preuzeli smo neke ciljeve i neke rokove. Do kraja 2018. godine potrebno je sanirati i uskladiti sva postojeća odlagališta otpadom, neusklađena zatvoriti, te izgraditi mrežu modernih centara za gospodarenje otpadom.

Gospodarenje otpadom u Europskoj uniji nalazi se na vrlo različitom nivou razvoja. Jedan od kriterija koji to pokazuje je udio odloženog neobrađenog komunalnog otpada.

Hrvatska u ovom trenutku odlaže previsokih 92 posto otpada. Europski prosjek odlaganja otpada je 37 posto. Do sada smo glavninu vrijednih sirovina koje se mogu dalje iskorištavati zakapali na odlagališta.

Konačnom uspostavom cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom, smanjit ćemo količine otpada koji se odlaže na odlagalištima, a povećati udjel recikliranja i, iskorištavanja vrijednih sirovina kojih je sve manje i koje su sve skuplje.

Pozdravljamo inicijativu Poslovnog dnevnika za organizaciju Međunarodne konferencije o otpadu. To je prilika za razmjenu iskustava i najboljih svjetskih praksi, a što će nam uvelike koristiti u ostvarivanju naših ciljeva. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tehnix kompanija ima rjesenja i znanja za sve probleme koji se ticu gospodarenjem otpadom, pa me cudi sto drzava nije s rijeci na djela presla vec samo se previse vremena trosi a rjesenje je jasno ko Dan

tablet, 14.02.2014. u 23:11

New Report

Close