Zašto finske mjere za zapošljavanje mladih ne mogu upaliti u nas

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 27. listopad 2015. u 09:21
Mlada ekonomistica doktorirala je u Ljubljani

Za razumijevanje odrednica nezaposlenosti mladih nisu dovoljne tradicionalne makroekonomske varijable.

Rad znanstvene suradnice Ekonomskog instituta u Zagrebu Ive Tomić o nezaposlenosti mladih u Europi dobio je nagradu austrijske centralne banke "Olga Radzyner" za 2015.

Analiza "Što pokreće nezaposlenost mladih u Europi?" konkurirala je za priznanje na zajedničkoj konferenciji središnjih banaka Austrije i Poljske koja se održala nedavno u Varšavi. Mlada je ekonomistica doktorirala u Ljubljani na temu tržišta rada u Hrvatskoj. 

Tko su vam bili konkurenti? 
U konkurenciji je bilo 16 radova, od čega su nagrađena četiri. 

Jesu li se dosad hrvatski ekonomisti natjecali za ovo priznanje? 
Dosad je ovu nagradu primilo još dvoje mladih znanstvenika iz Hrvatske: 2011. Marina Tkalec s Ekonomskog instituta, te lani Tomislav Globan sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta. 

Koje su osnovne teze vašeg rada? 
Za bolje razumijevanje odrednica nezaposlenosti mladih u Europi nije dovoljno razmatrati samo tradicionalne makroekonomske varijable, valja u obzir uzeti strukturne i institucionalne, čak i kulturalne čimbenike. Rad naglašava heterogenost između zemalja EU prema različitim ekonomskim, ali i neekonomskim pokazateljima. Važnim odrednicama visoke nezaposlenosti mladih pokazali su se slab rast BDP-a, visoko porezno opterećenje rada, manji udio privremenog zapošljavanja, slabija mobilnost zbog visokog udjela vlasništva nekretnina, velik udio doznaka iz inozemstva, nizak intenzitet rada ostalih članova kućanstva te umanjene mogućnosti za život izvan roditeljskog doma za mlade ljude. 

Predlažete li neka rješenja da se stanje promijeni? 
Prilikom dizajniranja mjera za rješavanje problema u obzir se trebaju uzeti specifičnosti pojedinih zemalja ili regija te pritom u vidu imati i varijable koje nisu čisto ekonomske prirode. Za rješavanje problema visoke nezaposlenosti mladih u Hrvatskoj nije dovoljno "prepisati" mjere koje su se pokazale uspješnima u nekoj od zemalja EU, primjerice, Austriji ili Finskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close