Zarubežnjeft: Radimo na modernizaciji rafinerije Brod

Autor: Poslovni.hr , 02. rujan 2013. u 11:33
Ministar Zmajlović s predstavnicima Zarubežnjefta. Photo: Ministarstvo zaštite okoliša

Voronjin je ministru Zmajloviću dao garancije da se od modernizacije rafinerije Brod neće odustati i da su za nju osigurana financijska sredstva.

Nakon što su se ovog svibnja prvi put sastali u Zagrebu kako bi razgovarali o problemu onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu uzrokovanog radom rafinerije Brod u vlasništvu ruske tvrtke Zarubežnjeft, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i zamjenik generalnog direktora Zarubežnjefta, Alexander J. Voronjin sa suradnicima sastali su se danas po drugi put kako bi nastavili dogovor o rješavanju navedenog pitanja, stoji u objavi Ministarstva.

Na svibanjskom sastanku, Voronjin je ministru Zmajloviću dao garancije da se od modernizacije rafinerije Brod neće odustati i da su za nju osigurana financijska sredstva, kao i da će Zarubežnjeft razmotriti mogućnost da se modernizacija rafinerije ubrza u dijelu u kojem to tehnologija i procesi dopuštaju.

Kao jedan od prvih koraka u postizanju tog cilja definirano je postavljanje mjerne postaje u krugu rafinerije te osiguranje uvida u dosad prikupljene podatke o stanju zraka u rafineriji. Milorad Šmitran, ovlašteni zastupnik Nestro grupe koji zastupa Zarubežnjeft u Hrvatskoj, i savjetnik u Nestro grupi, Jurij Korotki izvijestili su ministra da je mjerna postaja postavljena te da je u funkciji u probnom režimu od početka kolovoza. Šmitran je ministra također informirao o trenutnoj situaciji vezanoj uz dinamiku procesa modernizacije: na modernizaciji se nastavlja prema dogovorenoj dinamici a ubrzanja u predviđenim procesima se poduzimaju u dijelovima koji se direktno tiču ekoloških pitanja te će taj dio biti dovršen do 2015.

Ministar Zmajlović  izvijestio je sudionike o aktivnostima koje je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode poduzelo od prethodnog sastanka u uspostavi suradnje službi 112 Hrvatske i BiH i obavješćivanja u slučajevima izvanrednog onečišćenja zraka, kao i u pogledu međunarodne suradnje inspekcija zaštite okoliša i uspostave dodatnih sustava za praćenje stanja zraka na području Slavonskog Broda. Također je prenio informacije o postavljanju dodatne mjerne postaje u Slavonskom Brodu, privremene pokretne postaje, kako bi se premostio period do provođenja javnog natječaja za postavljanje dodatne stalne mjerne postaje.

Ministar je izrazio zadovoljstvo dosadašnjom spremnošću Zarubežnjefta na dijalog te ponovno istaknuo kako je u rješavanju ovog pitanja primaran cilj zaštita zdravlja građana Slavonskog Broda. ''Prioritetni zadatak mojeg ministarstva je u što kraćem roku doći do kvalitetnog i trajnog rješenja za ovaj problem i u tome očekujemo ulaganje maksimalnih napora svih uključenih, u skladu s postignutim dogovorima“ – naglasio je Zmajlović i dodao da je jedino takvo rješenje što skorija modernizacija rafinerije Brod.

Zaključujući sastanak, Voronjin je naglasio da je: „rafinerija Brod aktivno uključena u problem ekološke sigurnosti i slijedi plan zaštite okoliša za razdoblje od 2013. do 2017. dok Zarubežnjeft u isto vrijeme poduzima sve potrebne mjere kako bi se ostvarili rokovi modernizacije te poduzima sve raspoložive korake kako bi se sam proces ubrzao“.

Komentirajte prvi

New Report

Close