Zamjena dionica zapinje na obvezi javne ponude

Autor: Snježana Vujisić-Sardelić , 06. lipanj 2008. u 06:30

Pravnici istražuju mogućnost da Mol nakon razmjene izbjegne javnu ponudu

Javnom podrškom projektu razmjene dionica Mola i Ine premijer Ivo Sanader jasno je otklonio dilemu: Vlada očito uopće neće uzeti u obzir OMV-ovu ponudu za sudjelovanje u novom krugu privatizacije državnog udjela u Ini. “Razmjenom dionica Mol će postati još veći vlasnik Ine, ali Ina će dobiti dionice Mola, a preko državnog vlasništva u Ini moći ćemo ostvarivati i utjecaj na Molove odluke, što je bitno za energetsku neovisnost zemlje”, objasnio je premijer Vladine motive da uđe u projekt share-swapa.

Uloga Mađarske
Međutim, posve je jasno da se iza tog formalnog razloga kriju i drugi motivi hrvatske strane da iziđe ususret Molu, od kojih je jedan, svakako ne i nevažan, uloga Mađarske pri ulasku Hrvatske u EU. Pospremanje Molovih trezorskih dionica na sigurno (u Inu) radi obrane od OMV-ova preuzimanja, jamstvo je da će mađarska podrška Hrvatskoj biti bezrezervna. Vjerojatno ima toga još što su Mađari obećali Hrvatskoj. No kako partnerima curi vrijeme – Molu zbog OMV-ova pritiska, a Hrvatskoj zbog toga što u listopadu istječe razdoblje moratorija za Molove samostalne akcije pri kupnji Ininih dionica, nejasno je zašto projekt još ne dobiva prave konture. Još se, naime, nagađa koliki će paket zapravo Vlada pustiti u razmjenu, a tipuje se sa 14 do 19 posto udjela u vlasništvu Ine. Također, prema svim saznanjima, još nije izabran financijski savjetnik za valuaciju vrijednosti Ine, ali i za savjetovanje Vlade u tom zahtjevnom postupku iako se takvo što podrazumijeva u akcijama takvih razmjera. Tim više što su dionice obiju kompanija izlistane na burzama. Prema dobro obaviještenim izvorima Poslovnog dnevnika, razrada modela zapinje, za početak, na pravnom segmentu. Prema svim važećim propisima u Hrvatskoj, stjecanjem još samo jedne dionice Ine Mol ulazi u obvezu javne ponude. Kompaniji iscrpljenoj obranom vlastitih vlasničkih pozicija to je potencijalno nov veliki trošak koji bi pod svaku cijenu željela izbjeći.

Vladina uredba
Stoga su, navodno, Vladini pravni savjetnici (odvjetnički ured Marković-Plišo) dobili nalog da istraže postoji li ikakva pravna mogućnost da se kroz projekt share-swapa ta obveza izbjegne. Pravni i financijski stručnjaci koje je konzultirao Poslovni dnevnik smatraju da za to nema nikakve mogućnosti osim ako Vlada paket uredbom ne izuzme iz primjene Zakona o vrijednosnim papirima. Međutim, to bi bio presedan koji je za operaciju u kojoj se ionako interesi hrvatske strane procjenjuju daleko manjima nego mađarski bio nedopustiv.

Komentari (6)
Pogledajte sve

Odjeb je lansiran,
lagano plasiran hrvatskom narodu.
Još jednom.

žalosno da ne može biti žalosnije

Pravnici istražuju mogućnost da Mol nakon razmjene izbjegne javnu ponudu

Pravnici i vlada istrazuju mogucnosti kako da prevare zakon.. jako lijepo

“Razmjenom dionica Mol će postati još veći vlasnik Ine, ali Ina će dobiti dionice Mola, a preko državnog vlasništva u Ini moći ćemo ostvarivati i utjecaj na Molove odluke, što je bitno za energetsku neovisnost zemlje”,

moze mi netko ovo objasniti? meni se cini da nasa vlada DAJE dionice MOL-u a natrag ne dobija nista… to bar (meni) tako izgleda..

kako INA dobija jebene dionice kad VLADA daje INIne dionice.. ne mijenja ina svoje dionice za MOL-ove..

ne u zatvor, na giljotinu treb s njima..

New Report

Close